Gazete Kritik Meclis CHP'li Şevkin: Yurt dışına çıkanların harcaması 9,6 milyar dolara ulaştı

CHP'li Şevkin: Yurt dışına çıkanların harcaması 9,6 milyar dolara ulaştı

CHP’li Müzeyyen Şevkin, yüksek fiyatlar ve vergiler nedeniyle vatandaşların alışveriş için yurt dışına yöneldiğini, kişi başı harcamanın 807 dolara çıktığını açıkladı.

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Müzeyyen Şevkin, Türkiye’deki yüksek enflasyon ve bazı mal ve hizmetler üzerindeki vergi yükü nedeniyle fiyatların birçok AB ülkesini aştığını belirterek, bu durumun vatandaşların yurt dışı harcamalarını artırdığını söyledi.

Şevkin, 2025 yılı turizm gelir-gider verilerine işaret ederek, Türkiye’den yurt dışına ziyaret amacıyla gidenlerin sayısı ve yaptıkları harcamalardaki artışın dikkat çekici olduğunu ifade etti.

11,8 milyon kişi yurt dışına çıktı, kişi başı harcama rekor kırdı

Şevkin’in paylaştığı bilgilere göre, 2025 yılında Türkiye’den yurt dışına giden 11 milyon 897 bin kişi toplam 9,6 milyar dolarlık harcama yaptı. Bu tutarın önceki yıla göre yüzde 24 arttığını belirten Şevkin, 2024’te 680 dolar olan kişi başı yurt dışı harcamasının 2025’te 807 dolara yükseldiğini ve bunun şimdiye kadarki en yüksek seviye olduğunu kaydetti.

Bu artışın, özellikle Türkiye’nin batısındaki komşu ülkelere yapılan kısa süreli ziyaretlerde temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinin daha uygun fiyatlarla temin edilmesine ilişkin kamuoyuna yansıyan görüntülerle örtüştüğünü ifade etti.

KOBİ ve vatandaş borçlarında dikkat çeken artış

Ekonomideki sıkışmanın borç verilerine de yansıdığını belirten Şevkin, KOBİ’lerin bankalara olan kredi borcunun 2025 boyunca 2 trilyon lira artarak 6,4 trilyon liraya yükseldiğini, icra takibine alınan kredi borçlarının ise 200,5 milyar liraya çıktığını söyledi.

Vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının da 16–23 Ocak haftasında 66,5 milyar lira artarak 5 trilyon 973 milyar liraya ulaştığını aktaran Şevkin, bireysel kredilerin 3 trilyon 93 milyar liraya, kredi kartı borçlarının ise 2 trilyon 880 milyar liraya çıktığını belirtti. Merkez Bankası verilerine göre, Eylül 2025 itibarıyla vatandaşların varlık yönetim şirketlerine 101 milyar lira borcu bulunduğunu, toplam finansal borcun ise 6,1 trilyon liraya ulaştığını ifade etti.

Şevkin, mevcut tabloyu “ekonomik çıkmaz” olarak nitelendirerek, toplumun geniş kesimlerinde kaygı ve umutsuzluğun arttığını dile getirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *