DR. MEHMET GÖKER’İN DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ MESAJI

Tarım sektörü, tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz içinde gerek ekonomik, gerekse sosyal bakımdan en önemli sektörlerin başında gelmektedir.

Vekil Haberleri 13.05.2019, 11:18
DR. MEHMET GÖKER’İN DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ MESAJI

Tarım sektörü, tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz içinde gerek ekonomik, gerekse sosyal bakımdan en önemli sektörlerin başında gelmektedir. Tarım sektörü beslenme için gerekli gıdaları karşılayan, sanayiye hammadde temin eden, toplam istihdamın önemli bir bölümünü karşılayan ve ülke ekonomisine önemli katkıları olan son derece stratejik bir sektördür.

AKP’nin iktidarda olduğu 17 yıl boyunca tarladan sofraya kadar emeği olan tüm bileşenleriyle tarım sektörü hak ettiği değeri hiç bulamamış, aksine sektör hızlı bir çöküşün içerisine doğru hızla itilmiştir. Çiftçilerimizin kullandığı gübre, mazot, yem gibi temel girdilerin fiyatlarındaki artışlar, ürün fiyatlarındaki artışların çok çok üstünde gerçekleşmiştir. AKP iktidarında köylerin tüzel kişilikleri yok edilerek mahalleye dönüştürülmüş ve köyler, otlak ve meralar piyasaya açılmış, tarım toprakları yağmalanmıştır.

Diğer taraftan, Türkiye artık kendi kendine yeten ülkelerden biri değildir. Bitkisel üretimde ve hayvancılıkta geçmişte kendine yeterliliği yüksek ülkelerden biri olan Türkiye, son yıllarda birçok temel üründe ithalatçı konumuna gelmiştir.

2006 yılında çıkarılan 5488 Sayılı Tarım Kanunu’nun 21inci maddesinde tarımsal destekleme ödemelerinin milli gelir içindeki payının en az yüzde 1 olacağının hükme bağlanmasına rağmen çiftçiye ödenen desteklemeler yıllık ortalama binde 5-6 lar civarında kalmaktadır. Sonuç olarak AKP hükümeti kendi çıkardığı kanuna uymamakta ve çiftçinin hak ettiği parayı vermemektedir.

Bu kadar olumsuzluğa rağmen, toprağı işlemekten vazgeçmeyen bütün çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü kutluyor, ürünlerinin bereketli olmasını diliyorum.


 

Yorumlar (0)