Üniversitelere baskı yasasına Erdoğan onayı

Üniversitelerin ve akademisyenlerin geleceğini yakından ilgilendiren, yükseköğretime ilişkin disiplin hükümlerini düzenleyen kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi

GÜNDEM 09.12.2016, 17:24 09.12.2016, 17:24
Üniversitelere baskı yasasına Erdoğan onayı

Birgün de yer alan habere göre, Eğitim Sen MYK, “AKP, tüm güvenlikçi disiplin yöntemlerini kullanarak üniversiteleri zapt edecek, üniversitelerde bilimsel özgürlüğü tamamen ortadan kaldıracak bir düzenlemeye imza attı. Üniversitelerdeki baskı ciddi anlamda artacaktır” dedi

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayladığı, "Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" üniversiteler ve akademisyenler üzerinde 15 Temmuz sonrası yoğunlaşan baskıyı daha da arttıracak düzenlemeler içeriyor. Eğitim Sen MYK tarafından açıklamada, bu yasanın kabul edilemez hükümler içerdiği üzerinde durularak, “657 sayılı kanunun disiplin hükümleri hukuka aykırı biçimde genel hükümler olarak kabul edildi. Disiplin hükümleri genel itibariyle üniversiteler üzerindeki baskıyı ciddi ölçüde artıracaktır. Bu yasa kabul edilemez” denildi.

 

YÖK güçlendirildi

 

Açıklamada, AYM’nin 14 Ocak 2015’te yükseköğretim alanına dair düzenlenen disiplin yönetmeliğini iptal ettiği anımsatılarak şu ifadelere yer verildi:

 

“AYM kararı, 1982’den bu yana süregelen 33 yıllık bir ‘disiplin yönetmeliği’ uygulamasının hukuka aykırı olduğunu belirterek mahkum etti. Ancak AKP, ortaya çıkan hukuksal boşluğu demokratik ilkeler ve evrensel hukuk normları çerçevesinde gidermek yerine, akademisyenleri ve yükseköğretim alanındaki diğer emekçileri susturmanın, işten atmanın ve üniversiteler üzerindeki baskısını artırmanın derdine düştü.

 

 

 

Yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda, tasarı üzerinde olumlu sayılabilecek kimi kısmi değişikliklerin yapılmasını sağlamış olsak da disiplin hükümlerinin genel itibariyle üniversiteler üzerindeki baskıyı ciddi ölçüde artıracaktır.

 

Üstelik her fırsatta ‘darbecilerle mücadele’ diyenler, ‘tarihin çöplüğüne atılması gereken’ 12 Eylül ürünü 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası’nı yasakçı, baskıcı yeni araçlar ile güçlendirerek korumayı tercih etti.”

 

YÖK Başkanına doğrudan soruşturma yetkisi

 

“OHAL ve KHK’larla birlikte disiplin hükümleri incelendiğinde AKP, tüm güvenlikçi disiplin yöntemlerini kullanarak üniversiteleri zapt edecek, üniversitelerde bilimsel özgürlüğü tamamen ortadan kaldıracak bir düzenlemeye imza atmıştır” denilen açıklamada, itirazlar şöyle sıralandı:

 

--657 sayılı kanunun disiplin hükümleri hukuka aykırı biçimde genel hükümler olarak kabul edildi. Suç olarak değerlendirilen fiil sayısında artış oldu.

 

--Zamanaşımına getirilen düzenleme ile soruşturma baskısı artırıldı.

 

--Kamu görevinden çıkarma cezasına “terör suçu” damgasını vurdu! Mahkemelerin yerine idareciler geçti.

 

--Uyarı ve kınama cezası dışındaki diğer cezalarla ilgili fiillerde YÖK Başkanına doğrudan soruşturma açabilme yetkisi verildi.

 

--Anayasa ve Uluslararası Sözleşmelere aykırı biçimde sendikal hak ve özgürlükler ayaklar altına alındı.

 

--Vakıf üniversitelerindeki öğretim elemanları üzerindeki baskı arttı.’’

Yorumlar (0)