'Projeniz değiliz' diyerek 20 bin imza toplayan velilere polis saldırısı

'Proje okul' statüsüne alınan okulların mezunları ve velileri “Projeniz değiliz” diyerek, 15 günde topladıkları 20 bin imzayı Milli Eğitim Bakanlığı'na sunmaya geldi, polis saldırısı ile karşılandı

GÜNDEM 24.11.2016, 12:35 24.11.2016, 12:35
'Projeniz değiliz' diyerek 20 bin imza toplayan velilere polis saldırısı

Birgün de yer alan habere göre, Bakanlık tarafından 'proje okul' statüsüne alınan okulların mezunları ve velileri “Projeniz değiliz” diyerek İstanbul ve İzmir’den Ankara’ya geldi. Proje Okul uygulamasına karşı çıkan veli ve öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yapmasına izin vermeyen polisler biber gazı ile saldırdı.

 

 

 

 

“İmzaları vermeden dönmeyiz” diyen veliler CHP’li vekillerin ve Onursal Adıgüzel'in de dahil olduğu beş kişilik heyet ile Proje Okul uygulamasına karşı topladıkları 20 bin imzayı teslim etmek için Bakanlığa girdi.

 

Polis saldırısının arkasından bazı veliler biber gazından etkilendi. CHP Milletvekilleri Ceyhun İrgil, Barış Yarkadaş ve Onursal Adıgüzel Proje Okul uygulamasına karşı velilerin yapmak istediği eylemin OHAL bahanesi ile engellenmeye çalışıldığını belirtti.

 

 

Yaptırılmayan basın açıklaması

 

Polis saldırısı sonucu velilerin ve 'proje okul' statüsüne alınan okulların mezunlarının yapmalarına izin verilmeyen basın açıklamasında “Anayasaya göre laik, çağdaş, bilimsel eğitim haktır. Bu esaslara aykırı eğitim kurumu açılamaz. Oysa Anadolu Gençlik Derneği kendi dini anlayışı çerçevesinde okullarımıza faaliyetlerini sürdürüyor. Dernek bu çalışmaları ‘Projem’ adı altında yürütüyor. Resmi sitelerindeki ‘projem’ şöyle tarif ediliyor:

 

‘Bu çalışma Galatasaray Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Çapa Fen Lisesi başta olmak üzere İstanbul’un seçkin liselerinde okuyan öğrencilerimize milli ve manevi değerlerimize ilişkin eğitimle birlikte yabancı dil eğitimi… sunan özel bir çalışmadır.’

 

 

Türkiye’nin en gözde liselerinde eğitim işi Anadolu Gençlik Derneği ile Eğitim Bir Sen’e teslim edilmiştir.

 

Topladığımız 20 bin imza ile Ankara’ya geldik. Eğitim sistemine karşı topyekün saldırı durana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadeleri yer aldı.

 

20 bin imza sunuldu

 

Yarkadaş ve İrgil toplanan imzaların Bakanlığa sunulması için velilerden oluşan beş kişilik heyet ile Bakanlığa girdi. Heyet Güvenpark’ta beklendi. Toplanan 20 bin imza Bakanlığa sunuldu.

 

 

Kimsenin Projesi değiliz

 

Heyet beklenirken BirGün’e konuşan veli ve mezunlar neden Ankara’ya geldiğini anlattı.

 

Torunu Vefa Lisesi’nde okuyan ve torununun geleceğinden kaygı duyduğu için İstanbul’dan gelen Fatma Ocak, “Torunumun geleceği karartılmak isteniyor. Torunum üzgün, bu projenin dinselleşmenin temeli olduğunu belirtiyor. Bizler çocuklarımızın aydın kesim olması için okula gönderirken, çocuklarımızın aydın değil gerici olması isteniyor. Torunum Vefa Lisesi’nde okuyor. Torunumun geleceğinden kaygı duyuyorum. Torunum kimsenin projesi değildir…” diye konuştu.

 

 

 

Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi son sınıf öğrencisi İlayda Aktüre de şunları söyledi: “Mezunlar ve veliler olarak geldik. Proje okul ile ilgili internette araştırma yapmaya çalıştığınızda ne olduğu belli olmayan bir tanım çıkıyor. Okullardan rotasyon geri öğretmenlerin gönderildiği söylense de biz bunun böyle olduğunu düşünmüyoruz. Kabataş’ı Kabataş yapan, Vefa Lisesini Vefa yapan öğretmenler sürgün edildi. Yılların emeği ile var edilmiş kültür-gelenek yok edilmek isteniyor. Biz buna karşıyız. Velilerimiz talebi de bu yönde. 9-10-11 sınıf öğrencisi olan veliler, okuldan 40 öğretmenin sürgün edilmesini kabul etmiyor. Öğrencilere böyle bir adaptasyon sorunu yaşatılamaz. Danıştay kararına rağmen yürürlükte olması anlaşılamaz.

 

 

 

 

Stantlar açıldı. 15 günde imzalar toplandı. Stant açılıyor, polis gelip dağıtıyor buna rağmen imzalarımızı topladık.”

Yorumlar (0)