OHAL ile yetinmedi seferberlik ilan etti!

OHAL’in uzatılmasından yana olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kez de ‘terörle mücadele’ gerekçesiyle ‘milli seferberlik’ ilan etti. Bununla yetinemeyen Erdoğan kolluk kuvvetlerine ‘yetkiyi sonuna kadar kullanma’, yurttaşlara da ihbarda bulunma çağrısı yaptı

GÜNDEM 15.12.2016, 09:19 15.12.2016, 09:19
OHAL ile yetinmedi seferberlik ilan etti!

Birgün de yer alan habere göre, OHAL’in uzaması konusundaki hevesini her fırsatta gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da 44 yurttaşın hayatını kaybettiği saldırının ardından dozu artırarak ‘milli seferberlik’ ilan etti.



Saray’daki Muhtarlar Buluşması’nda konuşan Erdoğan’ın gündeminde ‘terörle mücadele’ vardı. “Milletimizin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine kast edenin başını ezmezsek bekamızı sağlayamayız” diyen Erdoğan, bir kez daha Sevr Anlaşması’na gönderme yaptı.



Erdoğan, “Bugün de adı konulmamış bir Sevr anlaşmasıyla karşı karşıyayız” derken, kendilerine yönelik ‘tehditleri’ şöyle sıraladı; “Gezi’de başaramadıklarını, emniyet-yargı darbesiyle yapmaya çalıştılar. Bölücü terör örgütüyle de başaramayınca darbeyi yaptılar. Bazıları sanıyor ki hedef benim ya da partim. Mesele bundan ibaret değil. Ortada daha büyük oyun var. Bizim şahsımızda özleştirdikleri, saldırdıkları özgür Türkiye mücadelesidir.”


‘Kurşun adres sormaz’


Bunun ardından Erdoğan, Türkiye’nin tarihin en büyük saldırısına maruz kaldığını söyleyip, ‘milli seferberlik’ ilan ettiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı, “Buradan tüm vatandaşlarıma sesleniyorum, Anayasamızın 104. maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başı olarak, PKK’sıyla, DEAŞ’ıyla, FETÖ’süyle, DHKP-C’siyle ve tüm diğerleriyle, adı, söylemi, yöntemi ne olursa olsun, tüm terör örgütlerine karşı milli bir seferberlik ilan ediyorum” dedi.

 

‘Türkiye’yi yıkmak isteyenler’ diye bahsettiği kesime seslenen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı; “Öyle tweetlerle bize gönderme yapanlar bunun bedelini ödeyecekler. Vatanımızın tek bir parçasına göz dikenin gözünü çıkarmak bizim namus borcumuzdur. Hepimiz aynı gemideyiz. Hepimize saldırıyorlar. Geldiğimiz noktada savunmada kalma noktasında değiliz. Madem ki tarihimizin en büyük saldırılarına maruz kalıyoruz, öyleyse bizim de misliyle karşılık vermemiz gerektiğini gösterir. Kurşun adres sormaz.”

‘Yetkinizi sonuna kadar kullanın’
Seferberlik ilanıyla yetinmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kolluk kuvvetlerini bir kez daha ‘destan yazmaya’ davet ederken; muhtarlara da ihbarda bulunmalarını tavsiye etti. Erdoğan, “Tüm güvenlik güçlerimize sesleniyorum. Terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı devletiniz de milletiniz de sizin yanınızdadır. Yetkilerinizi sonuna kadar kullanmaktan asla çekinmeyin. Muhtarlarımıza da görev düşüyor; hangi evde kim var, emniyet güçlerine bildirmelisiniz. Zaten bir muhtar bunu bilmiyorsa görevini tam olarak yapamıyordur. Eğer bu iletişim sağlanırsa bunlar kendilerine kaçacak delik arayacaklar” diye konuştu.

Terör yöntemlerine başvurmayı mazur kılacak hiçbir sebebin olmadığını kaydeden Erdoğan, seferberlik talebini “Demokratik yollardan hak arama şansını Avrupa ülkelerinde bile bulamazsınız. Özgürlük, demokrasi falan bunlar hikâye. Bu toleransı hiçbir yerde bulamazsınız” sözleriyle gerekçelendirdi.

***

CHP: Liderler Zirvesi’ne de gölge düşürdü

Cumhurbaşkanının seferberlik çıkışına CHP’den yanıt gecikmedi. Grup Başkanvekili Engin Altay, “Sayın Cumhurbaşkanı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir savaş halinde olduğunu bugün iddia etmiştir” dedi. Altay, Erdoğan’ın, bu açıklamayla Çankaya Köşkü’nde AKP-MHP-CHP arasında yapılan ve ‘teröre karşı ortak mücadele’ kararı alınan Liderler Zirvesi’ne gölge düşürdüğünü de dile getirdi.

Altay, “Devletler devletle savaşırlar. Devlet terör örgütleriyle savaşmaz, terör örgütlerine savaş ilan etmez, tepesine çöker ve onu itibarsızlaştırır. Böyle bir seferberlik ilanı uluslararası kamuoyunda da aslında PKK’nın meşruiyet kazandırmasına yardım eder. Türkiye Cumhuriyetini adi bir terör örgütüne muhatap etmiş olursunuz, yanlışlık buradadır” dedi.



Anayasaya göre TBMM’ye karşı başbakanın sorumlu olduğunu hatırlatan Altay, şöyle devam etti; “Bu konularda yapılacak iş ve işlemleri Meclis ile yüce milletimizle paylaşacak olan Meclis’e hesap verecek olan da Başbakan’dır. Sayın Cumhurbaşkanı öyle anlaşılıyor ki bugün yapılan ve kamuoyunun kısmen de olsa bir nefes almasına, rahatlamasına imkân veren liderler zirvesinin üstüne çökmüştür bu açıklamasıyla. Sayın Cumhurbaşkanı liderler zirvesini de istismar etmeyin. Bırakın herkes işini yapsın.”

 

***

Nasıl ilan ediliyor? Hangi yetkileri veriyor?

 

Kanuna göre seferberlik “Savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, ayaklanma olması, vatan veya cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın veya ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten ve dıştan tehlikeye düşüren davranışların ortaya çıkması” hallerinde ilan ediliyor. Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulunun da görüşünü aldıktan sonra genel veya kısmi seferberlik ilânına karar veriyor. Karar aynı gün Meclis’e de sunuluyor.


Hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen veya tamamen sınırlandırıldığı seferberlik boyunca komutanlıklara da adli yetkiler verilebiliyor. Sıkıyönetim kanuna aykırı hareket edenler bölgedeki komutan tarafından askeri mahkemelerde yargılanabiliyor.

Yorumlar (0)