'MİT'in FETÖ'cü dediği o general, 2015 YAŞ'ında neden EDOK Komutanı yapıldı?'

Yıldıray Oğur, 2015 Yüksek Askeri Şura'daki FETÖ mensubu oranın yüksekliğine ve Korgeneral Metin İyidil'in durumu ile MİT raporlarına dikkat çekti. İstihbaratın uyarılarına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığına vurgu yaptı.

'MİT'in FETÖ'cü dediği o general, 2015 YAŞ'ında neden EDOK Komutanı yapıldı?'

Karar gazetesi yazarı Yıldıray Oğur’un 15 Temmuz darbe girişimi öncesindeki istihbarat raporlarına, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) atamalarına ve Korgeneral Metin İyidil hakkındaki dava sürecine dikkat çeken köşe yazısının öne çıkan başlıkları şu şekildedir:

2015 YAŞ ve FETÖ Mensubiyeti İddiaları

Genelkurmay Çatı İddianamesi'ne göre, 2015 Yüksek Askeri Şûra’sında albaylıktan tuğgeneralliğe/tuğamiralliğe terfi edenlerin yüzde 78’i darbeci/FETÖ'cü çıkmıştır.

Tümgeneralliğe/tümamiralliğe yükselenlerde bu oran yüzde 53 olarak kaydedilirken (bu isimler arasında 15 Temmuz’un kilit isimlerinden Mehmet Dişli de yer almaktadır), Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 2015 YAŞ’ında tümgeneral yapılan 4 tuğgeneralin tamamı 15 Temmuz sonrasında ordudan atılmıştır (oran yüzde 100).

Metin İyidil Davası ve MİT Raporu

Yazının merkezinde yer alan EDOK Muharebe ve Muharebe Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil ile ilgili olarak, darbenin beyin isimlerinden Mehmet Partigöç’ün kasasından çıkan belgelere dikkat çekilmiştir.

MİT Raporu: Belgelere göre, 23 Haziran 2015 tarihinde (2015 YAŞ’ının hemen öncesinde) MİT tarafından Genelkurmay Başkanlığı’na gönderilen "Çok Gizli/Kişiye Özel" ibareli raporda Metin İyidil hakkında "PDY/FETÖ mensubu olduğuna dair iddialar bulunduğu" yönünde bilgi yer almıştır.

Ayrıca Partigöç’ün kasasından İyidil’e ait 13 Temmuz 2015 tarihli emeklilik dilekçesi sureti de çıkmıştır.

Tüm bu bilgilere rağmen Metin İyidil, 2015 YAŞ’ında karargahtaki EDOK Komutanlığı’na atanmıştır.

İstihbarat ve Devlet Zaafları

Oğur, MİT’in darbeden önce (2014 ve 2015 YAŞ toplantılarından önce) üst düzey FETÖ'cü askerlerin isimlerini tespit edip bildirdiğini, dönemin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın da 2015 Mayıs'ında binin üzerinde isim için ihbar geldiğini açıkladığını hatırlatmıştır.

Yazıda, asıl sorunun MİT'in bilgi vermesine rağmen bu listelerin gereğinin YAŞ toplantılarında yapılmamasındaki idari ve kurumsal zaaflar olduğu vurgulanmıştır.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız