Milli Eğitim Bakanı'ndan ilginç çıkış: PISA'da Katar'dan iyiyiz

PISA raporunun sonuçlarının ardından süren eleştirilere yanıt veren Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’dan bir yanıt daha geldi. Yılmaz, raporda Türkiye’nin ‘solladığı’ ülkeyi açıkladı. Yılmaz, “Katar’dan iyiyiz” dedi.

GÜNDEM 12.12.2016, 16:40 12.12.2016, 16:40
Milli Eğitim Bakanı'ndan ilginç çıkış: PISA'da Katar'dan iyiyiz

Birgün de yer alan habere göre, Türkiye’nin 72 ülkede gerçekleştirilen eğitim araştırmasının sonuçlarının yer aldığı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) Araştırması Raporu’nda sonlarda yer almasına yönelik eleştirilerin sürmesine Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’dan bir yanıt daha geldi.

 

Bakan Yılmaz TBMM Genel Kurulu’nda Türkiye’nin PISA raporunda solladığı ülkeyi açıkladığı Genel Kurul konuşmasında şunları söyledi:

 

Japonya’nın düşmüştür, Hong Kong’un düşmüştür, 25 ülkenin de düşmüştür. Türkiye’nin önde olduğu ülkeler arasında Arjantin’in, Meksika’nın millî geliri bizden fazla, biz onlardan daha iyi durumdayız. Katar’ı da söyleyeyim, herhâlde 100 bin dolara yakın kişi başına gelir düşüyor, onlardan iyiyiz biz.”

 

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), 34 üyesinin de aralarında bulunduğu 72 ülkede gerçekleştirdiği eğitim araştırmasının sonuçlarının yer aldığı merakla beklenen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) Araştırması Raporu’nu geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Özellikle bilim ve matematik alanında öğrencilerin seviyelerini ölçen raporda, bilim alanında eğitim seviyesi en yüksek ülkenin Singapur olduğu açıklanmıştı. Singapur’u Japonya, Taipei (Çin), Finlandiya ve Estonya takip etmişti. Tüm ülkeler 530 puanın üzerinde skor elde ederken, Türkiye 425 puanla, Meksika da 416 puanla bilim sıralamasında en sonda yer alan iki ülke olarak açıklanmıştı. Raporun ardından, 14 yılda bilim ve kültürden uzak, gerici ve soyut bir eğitim sistemini adım adım ören AKP hükümetine yönelik sert tepkiler artmıştı.

Yorumlar (0)