Madde madde cinsel istismar düzenlemesi

6 maddede tepkiler üzerine ‘şimdilik’ rafa kaldırılan ‘tecavüz önergesi’nde ne yaşandı?

GÜNDEM 24.11.2016, 09:45 24.11.2016, 09:45
Madde madde cinsel istismar düzenlemesi

Birgün de yer alan habere göre,Toplumun büyük tepkisiyle karşılaştığı için önce komisyona çekilen ardından da rafa kaldırılan, kamuoyunda ‘tecavüz önergesi’ olarak bilinen düzenlemede neler yaşandı, adım adım nasıl bu aşamaya nasıl gelindi?

 

1 AKP’nin 2004 yılında TCK’de yaptığı değişiklikle çocukla evlenme durumunda ceza verilmemesi uygulamasından vazgeçildi. “Rıza’’ durumunda bile cinsel istismar suçunun cezası 16 yıla çıkartıldı.

 

2 Anayasa Mahkemesi (AYM), mağdurun yaşı ve istismarın niteliği gibi koşulların dikkate alınmadan tüm faillere 16 yıl ceza verilmesini “orantısız ve ölçüsüz bularak’’ bu hükümleri iptal etti. Ancak boşluk doğmaması için hükümete bu yılsonuna kadar yeni düzenleme yapması için süre verildi.

 

3 Hükümet sürenin bitmesine kısa süre kala 17 Kasım’da TBMM’ye sunduğu tasarıyla TCK’nin, “Çocukların cinsel istismarı’’ konulu 103. maddesinin AYM tarafından iptal edilen ilk iki fıkrasındaki cezaları kademelendirdi. Buna göre, 12-18 yaş arasındaki çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi 8 yıldan 15 yıla kadar, istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması durumunda da 3 yıldan 8 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. 12 yaşını tamamlamayan mağdura istismar durumunda verilecek ceza 10 yıldan, sarkıntılık durumunda ise 5 yıldan daha az olamayacak. Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokularak gerçekleştirilmesi durumunda, 16 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezası verilecek. Mağdur 12 yaşını tamamlamamışsa en az 18 yıl cezaya hükmedilecek.

 

4 Tasarının Genel Kurul’daki görüşmeleri sırasında gece alt komisyon ve Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeler sırasında hiç gündeme gelmeyen bir önerge sürpriz bir şekilde sunularak AKP oylarıyla kabul edildi. Önerge ile tasarıya eklenen bir geçici madde ile 16 Kasım 2016’dan önce ‘cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın’ işlenen cinsel istismar suçlarında mağdurla evlenenlerin cezalarının affına olanak sağlandı.

 

5 Yasama çalışmalarına katılmayan HDP’nin bulunmadığı oturumda CHP ve MHP’nin karşı çıkmasına karşın kabul edilen önerge duyulunca büyük tepkiye yol açtı. Tepkilerin büyümesi üzerine hükümet önergeyle getirilen maddeyi komisyona geri çekmek zorunda kaldı. Maddenin çıkarılmasından sonra yasa eski haliyle TBMM Genel Kurulu’na geldi.

 

6 Önergenin reddine karşın tasarı, 12 yaşındaki çocuğu istismar eden kişilerin çocuğun “rıza’’sı olduğu gerekçesiyle cezadan kurtulmasına olanak sağlayan hükmüyle tepkileri çekiyor.

Yorumlar (0)