CHP 7’nci Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin 9. yılı dolayısıyla sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, o karanlık gecede canlarını feda eden 251 kahraman şehidi saygı ve rahmetle andığını, gazilere de minnet ve şükranlarını sunduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz’un sadece Türkiye’nin değil, milletin iradesine ve demokrasisine yönelik büyük bir saldırı olduğunu belirterek, “Devletin içine hem küresel düşmanlarımız hem de yerli işbirlikçileri vasıtasıyla yerleşmiş olan ihanet şebekesinin, halk iradesine, devletin yapılanmasına ve Türkiye demokrasisine kast ettiği o karanlık 15 Temmuz gecesi, milletimizin cesareti ve kararlılığı sayesinde engellenmiştir” dedi.
Ancak Kılıçdaroğlu, üzerinden geçen 9 yıla rağmen bu ihanet yapılanmasının devlet içerisindeki gölgelerinin halen tamamen yok edilmediğini, uzantılarının ve siyasi etkilerinin siyaset kurumunda devam ettiğini vurguladı. “Bu yapı, devletin temel dinamikleri arasına sızmış, kimi zaman görünür kimi zaman ise gölgelerde hareket ederek devleti zaafa uğratmaya çalışan bir yapı olarak varlığını sürdürmektedir” ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu karanlık yapının siyasi uzantılarının açığa çıkarılması, devletin içerisindeki sapla samanın birbirinden net şekilde ayrılması, milletimizin geleceği ve devletimizin bekası açısından elzemdir. Devletin tüm kurumlarının liyakat, şeffaflık ve hukukun üstünlüğü ilkeleri doğrultusunda yeniden yapılandırılması, milli birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi gerekmektedir. 15 Temmuz’un ardından atılan adımların tamamlanması, gerçek anlamda temizlenmenin sağlanması için siyasi irade ve toplumsal ortaklık şarttır.”
Kılıçdaroğlu, “Demokrasimize ve milletimizin iradesine kasteden tüm yapıların kökünün kazınması, ülkemizin geleceği için vazgeçilmezdir. Bunun için devletin kurumlarında tam bir hesap verilebilirlik ve hukukun üstünlüğü hakim olmalıdır. Ancak bu şekilde bir daha benzer acılar yaşanmasının önüne geçilebilir” ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.