KHK zulmüne son verilsin

Öğrenciler, akademisyenler, sendika ve örgütlerden çok sayıda kişi, Beyazıt’ta OHAL’in kaldırılmasını, işten atılanların geri alınmasını istedi

GÜNDEM 09.12.2016, 09:30 09.12.2016, 09:30
KHK zulmüne son verilsin

Birgün de yer alan habere göre, Üniversite Öğrencileri, Üniversite Öğretim Derneği (ÜNİVDER), SES Aksaray Şubesi, İstanbul Tabip Odası ve çok sayıda kurum, OHAL ve KHK’ler ile kamudan ihraç edilen akademisyenlerin durumuna ve rektörlük seçimlerinin ortadan kaldırılmasına tepki göstermek amacıyla İstanbul Beyazıt Meydanı’nda bir araya geldi. "K(eyfi) H(ukuksuz) K(ıyım)'lara son geri döneceğiz" ve "OHAL'e KHK'lere, rektörlere karşı üniversiteler bizimdir" pankartları açılarak, "KHK'ler gitsin biz kalıyoruz", "Üniversiteler bizimdir bizimle özgürleşecek", "Direne direnen kazanacağız" dövizleri taşındı. Açıklamaya HDP Milletvekili Hüda Kaya, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Aysel Güzel, Prof. Dr. Raşit Tükel ve yüzlerce kişi katıldı.

 

İlk olarak İstanbul Üniversitesi'nde taşeron işçi olarak çalışırken işten atılan Cemal Bilgin konuştu. Bilgin, OHAL bahane edilerek öğretim üyeleri ve üniversite çalışanlarının işten atıldığını ifade etti. İÜ'ye açtıkları davaların kazanıldığını belirten Bilgin, "Yol paramızı, yemek paramızı ve maaşlarımızı kestiler. Değerli hocalarımız bizleri savunduğu için KHK'lerle ihraç edildi" diyerek, mücadelelerini sürdürecekleri mesajını verdi. Bilgin, İstanbul Üniveritesi Çapa Hastanesi’nde yaşanan zehirlenme olayını raporlaştırdığı için işten atıldığını hatırlatarak, "Taşeron firmaya dava açmak yerine beni işten çıkardılar" diye konuştu.

 

 

 

‘Mücadele sürecek’

 

SES Aksaray Şube Başkanı Aydın Erol ise 15 Mayıs tarihine kadar İÜ'de en yetkili sendika olduklarını, iş sağlı önlemleri, taşeron haklarını için verdikleri mücadelenin örnek olduğunu belirtti. KESK üyelerinin açığa alındığını, bir çoğunun ihraç edildiğini belirten Erol, KHK'ler ile iadelerin başladığını, iadeler tamamlanana kadar mücadele edeceklerini vurguladı. Memur-Sen’den işten atılan Memur-Sen üyelerinin durumuna dikkat çeken Erol, “Memur-Sen işten atılan üyeleri için hiçbir şey yapmadı, şimdi de yapmıyor” dedi.

 

‘Aylardır abluka altındayız’

 

TTB Merkez Konsey Üyesi Taner Gören, adil yargılama ve evrensel hukuk değerleri dikkate alınmadan işten çıkarmalar ile yaşanan mağduriyetlerin vicdanlara sığmadığını dile getirerek, "Terör örgütleri ile mücadele adı altında KHK'ler ile baskı ve zulümler durdurulmalıdır" diye konuştu. İstanbul Üniversitesi'nde ihraç edilen Levent Dölek de, daha önce açılan soruşturmalara dikkat çekerek, “Bizi bu üniversitede yıldırmaya çalıştılar. Ama biz hiç yılmadık. Hiçbir arkadaşlarımızı bırakmadık. Ancak KHK ile bizleri atabildiler” diyerek, “Bu üniversite aylardır bir abluka altında. Sanırsınız Meclis'i bombalayan uçaklar Beyazıt’tan kalkmış” ifadelerini kullandı.

 

Üniversite öğrencileri adına konuşan Gönenç Hacaloğlu, "Hocalarımız okullarına geri dönecek ve üniversiteler biat etmeyecek" diye konuştu. Üniversite öğrencileri olarak halkın sorunlarına dair sorumluluk duyduklarını söyleyen Hacaloğlu, işten çıkarılan emekçiler, halkın oyuyla seçilen vekiller ve ihraç edilen akademisyenler için burada olduklarını ifade etti. İki gündür uğradıkları saldırıyı hatırlatan Hacaloğlu, "Kadın düşmanı gericilerin değil, bu üniversite Deniz Gezmiş'lerden itibaren bizimdir" dedi.

 

Ortak açıklamayı Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Şube Başkanı Görkem Doğan okudu. Doğan, "Geçtiğimiz ay 3 Kasım'da yine bu meydandaydık. OHAL fırsatçılığıyla yayımlanan bir KHK ile üniversiteden atılan ve kamudan ihraç edilen arkadaşlarımızla birlikte ‘terk etmiyoruz’ diye haykırmıştık. Bugün yine buradayız ve bir kez daha üniversiteyi de memleketi de OHAL firsatçılarına, müştebitlere, cemaat ve tarikatlara terk etmeyeceğimizi ilan ediyoruz" diye konuştu. Cemaatle mücadele adı altında üniversitelerin özerkliğini yok etme, akademik özgürlüğü ortadan kaldırma ve muhalefeti sindirmek istediğinin altını çizen Doğan, “Artık rektörler hiçbir seçim olmaksızın Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Güya bunu üniversitedeki gerginlikleri önlemek için yaptığını söyleyen iktidar, kampüslerde polis ablukası ile sıkı yönetim olan ediyor" dedi.

 

"Üniversitede operasyon yapan Cemaat-AKP ittifakının kadroları yerli yerindedir ve operasyonlarını sürdürmektedir" diyen Doğan, "Yıllarca açılan her soruşturmayı hakikatin savunulmasına vesile yaptığımız ve her seferinde aklanıp daha güçlü mücadeleyi sürdürdüğümüz için savunma hakkının dahi hiçe sayıldığı KHK'lerı devreye sokmuşlardır" ifadesini kullandı.

 

Ege Üniversitesi'nde polis saldırısı

 

Ege Üniversitesinde OHAL uygulamalarını ve kanun hükmünde kararnameleri protesto eden öğrencilere polis saldırdı. 11 Aralık Pazar günü İzmir Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak OHAL ve KHK karşıtı mitinge davet bildirisi dağıtan bazı öğrenciler polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

Yorumlar (0)