Gazete Kritik Gündem Feti Yıldız’dan Sosyal Medya Yargılamalarına Sert Eleştiri: “Peşin Ceza Hukuka ve Adalete Zarar Veriyor”

Feti Yıldız’dan Sosyal Medya Yargılamalarına Sert Eleştiri: “Peşin Ceza Hukuka ve Adalete Zarar Veriyor”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medya üzerinden yapılan yargılamaların hukuka zarar verdiğini belirterek, “Henüz iddianamesi yazılmamış olaylarla ilgili hüküm veriliyor” dedi. Yıldız, herkesin suçluluğunun sabit oluncaya kadar suçlu sayılamayacağını vurguladı.

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, yargı süreci tamamlanmadan sosyal medyada ve ekranlarda kurulan hükümlere sert tepki gösterdi. Sosyal medya mahkemelerinin hukuka ve adalete zarar verdiğini vurgulayan Yıldız, “Henüz iddianamesi dahi yazılmamış olaylarla ilgili peş peşe hüküm cümleleri kuruluyor” dedi.

Yıldız, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ceza yargılamasının temelinde “itham sistemi” olduğunu hatırlattı. Sanık hakkında isnat edilen suçun delilleri, yeri, zamanı ve hukuki dayanaklarının iddianameyle ortaya konduğunu ifade eden Yıldız, devletin cezalandırma hakkı ile şüphelinin temel hak ve özgürlükleri arasında devam eden çatışmanın, yargılama sürecinin şekillenmesini sağladığını belirtti.

“Anayasa açık: Suçluluk hükmen sabit olana kadar kimse suçlu sayılamaz”

Yıldız, Anayasa’nın ve uluslararası sözleşmelerin net şekilde “suçluluğun hükmen sabit oluncaya kadar kimsenin suçlu sayılamayacağı” hükmünü içerdiğini kaydederek, “Ne yazık ki bu ilkeyi hukukçu arkadaşlarımız bile çoğu zaman göz ardı ediyor. Tutuklama ve diğer yargılama önlemleri geçici niteliktedir; ancak ülkemizde maalesef bu önlemler peşin ceza gibi uygulanıyor” ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada hiçbir ahlaki disipline bağlı olmadan yapılan hüküm açıklamalarının, yargının bağımsızlığı ve adaletin sağlanması açısından ciddi sorun teşkil ettiğini dile getiren Yıldız, kamuoyunu sağduyulu olmaya davet etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *