reklam
Gazete Kritik Gündem Eski CHP’li Başkan Hasbi Dede’ye cinsel tacizden verilen cezaya Bakanlık itiraz edecek

Eski CHP’li Başkan Hasbi Dede’ye cinsel tacizden verilen cezaya Bakanlık itiraz edecek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Giresun’da “çocuğa karşı cinsel taciz” suçundan yargılanan eski Görele Belediye Başkanı Hasbi Dede hakkında verilen 1 yıl 6 ay hapis cezasına itiraz etmeye hazırlanıyor. Bakanlık, cezanın alt sınırdan verilmesi nedeniyle dosyayı istinafa taşıyacak.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Giresun’da görülen ve kamuoyunun gündemine yansıyan davada verilen karara itiraz edecek. “Çocuğa karşı cinsel taciz” suçundan tutuksuz yargılanan, Görele Belediye Başkanlığı görevinden de uzaklaştırılan Hasbi Dede hakkında mahkeme tarafından 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Bakanlık, verilen cezanın alt sınırdan belirlenmesi nedeniyle kararı istinaf mahkemesine taşımaya hazırlanıyor. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, dosya kapsamında cezanın daha yüksek belirlenmesi gerektiği değerlendiriliyor.

Hasbi Dede’ye 1 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti

Eski Görele Belediye Başkanı Hasbi Dede, “çocuğa karşı elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle cinsel taciz” suçundan yargılandı. Mahkeme, Dede hakkında 1 yıl 6 ay hapis cezasına hükmetti.

Ancak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu cezanın alt sınırdan verilmesine itiraz edecek. Bakanlık kaynakları, mahkemenin cezanın üst sınırdan verilmemesine ilişkin dosya kapsamında yeterli bir gerekçe bulunmadığı kanaatinde olduklarını belirtti.

“Ceza üst sınırdan verilmeliydi” değerlendirmesi

Bakanlık kaynaklarından aktarılan bilgilere göre, mahkemenin cezanın alt sınırdan belirlenmesi yönündeki kararı istinafa götürülecek. Kaynaklar, cezanın üst sınırdan verilmesi halinde 4 yıl 6 aya kadar çıkabileceğine dikkat çekti.

Bakanlık kaynaklarının değerlendirmesinde, dosya kapsamı dikkate alındığında cezanın üst sınırdan verilmemesini haklı gösterecek bir gerekçe bulunmadığı ifade edildi. Bu nedenle Bakanlık, istinaf başvurusunda cezanın üst sınırdan belirlenmesi gerektiğini savunacak.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı süreci takip ediyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın, çocuklara karşı işlenen suçlara ilişkin davalarda süreci yakından takip ettiği biliniyor. Bu dosyada da Bakanlık, verilen kararın ardından hukuki yola başvurma kararı aldı.

Bakanlık kaynakları, Hasbi Dede hakkında verilen 1 yıl 6 aylık hapis cezasının alt sınırdan uygulanmasına karşı çıkıyor. İtiraz sürecinde, mahkemenin kararının yeniden değerlendirilmesi ve cezanın üst sınırdan belirlenmesi talep edilecek.

Dosya istinaf aşamasına taşınacak

Mahkeme kararının ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yapacağı başvuru ile dosya istinaf aşamasına taşınacak. İstinaf sürecinde, yerel mahkemenin verdiği kararın hukuki yönden incelenmesi bekleniyor.

Bakanlık, başvurusunda özellikle cezanın alt sınırdan verilmesine itiraz edecek. Dosyada yer alan bilgilere göre, “çocuğa karşı elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle cinsel taciz” suçundan verilen cezanın daha ağır olması gerektiği savunulacak.

Kararın yeniden değerlendirilmesi talep edilecek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın itirazında, mahkemenin ceza miktarına ilişkin takdirinin yeniden ele alınması istenecek. Bakanlık kaynakları, cezanın 4 yıl 6 aya kadar çıkabileceğini belirterek mevcut kararın yeterli görülmediğini ifade etti.

Böylece Hasbi Dede hakkında verilen karar, istinaf mahkemesinin incelemesine sunulacak. Sürecin sonunda yerel mahkeme kararının onanması, değiştirilmesi ya da yeniden değerlendirilmesi gündeme gelebilecek.

Giresun’da görülen davada verilen kararın ardından Bakanlığın atacağı adım, dosyanın hukuki seyrinde yeni bir aşama başlatacak. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, cezanın alt sınırdan verilmesine yönelik itirazını resmi süreç içerisinde istinafa taşıyacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *