Erdoğan: İçeride olanlardan çok iyi tanıdıklarım var

Yargıda Birlik Derneği üyelerine hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FETÖ davaları ve anayasa değişikliği süreciyle ilgili ilginç açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 18.01.2017, 14:26 18.01.2017, 14:26
Erdoğan: İçeride olanlardan çok iyi tanıdıklarım var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sarayda Yargıda Birlik Derneği üyelerine hitap etti. Erdoğan FETÖ davalarıyla ilgili konuşurken "İçerde olanlardan çok iyi tanıdıklarım var. İtirafçı namıyla ortaya çıkıyorlar. Bunlar doğru konuşmuyorlar. İtirafçı diye aldatmacayı oynuyorlar. En tehlikeli olan bu." ifadelerini kullandı.

Birgün’de yer alan habere göre, Başkanlık sistemini de içeren anayasa değişiklik teklifini "Başbakanlık ile Cumhurbaşkanlığının gücünü birleştiren yeni yönetim modeli" olarak tarif eden Erdoğan; " İki başlı bir yapı ortaya çıkmıştır. Şahsımın mevcut hükümetle uyumlu çalışıyor olması, ortada bir sorun olmadığı anlamına gelmiyor. Daha önceki cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ile de bizim ilişkilerimizin gayet iyi çalışıyor olması bir şeyi değiştirmiyor. Mesafe kat edilmesi gereken yollar var çünkü" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

367'den kapatma davasına kadar öyle olmadık yöntemlerle karşımıza çıktılar ki hukuk adına utandık. FETÖ bu dönemde yargıya sızmaya başladı. 40 yıllık bir geçmişi var, öyle sızma hemen olmadı.

Bu örgütün zihin dünyası her türlü iyi niyeti istismara müsait olduğu için saman altından su yürüttüklerini gördük.

Bir davada tek bir masum dahi mağdur ediliyorsa orada adaletten söz edilemeyeceği açık. Birtakım tutuklamalarla ilgili şahsımın o dönem verdiği beyanatlar ortadadır.

Yargıya müdahale edemezdik, kritik görevdekilerin örgüt emri ile bu işleri rayından çıkardığı ortaya çıkmıştır.

"17-25 ARALIK FETÖ'NÜN KENDİNİ AÇIĞA ÇIKARMASI"

17-25 Aralık operasyonunu birileri ısrarla şahsi meselem olarak göstermeye çalıştı, hala da çalışıyor. Halbuki 17-25 Aralık operasyonu yargıyı ele geçirmeye çalışan bu örgütün (FETÖ) kendini inkar edilemez bir şekilde açığa çıkarmasının adıdır.

Pensilvanya'daki zat utanmadan "Bunlar bir senaryodur" diyor. Biz neyin senaryo olduğunu görüyoruz.

"TANIDIKLARIM VAR, İTİRAFÇILAR DOĞRU SÖYLEMİYOR"

İçerde olanlardan çok iyi tanıdıklarım var. İtirafçı namıyla ortaya çıkıyorlar. Bunlar doğru konuşmuyorlar. İtirafçı diye aldatmacayı oynuyorlar. En tehlikeli olan bu. Bunların bir kısmıyla başa baş görüşmelerim oldu. Başbakan olarak bana söylediklerine baktığım zaman tamamen aykırı ifadeler.

"Kayıp değil, kazançtır"

"Meclis'te ilk tur görüşmeleri tamamlanan anayasa değişikliği, yasama, yürütme ve yargı erkleri arasındaki ilişkileri yeniden düzenliyor. Her ne kadar kağıt üzerinde farklı erkler olarak gözükse de her ikisinin de aynı güçte toplanması gerekiyor. Geçmişte siyasi sistemin tıkandığı dönemlere baktığımızda bu iki güç arasındaki uyumsuzluğun öne çıktığını gösteriyor. Yasama, yürütme ve yargı erkleri arasındaki ilişkilerin demokratik bir anlayışla yeniden belirlenmesi kayıp değil, büyük bir kazançtır.

"Gücünü halktan alan bir cumhurbaşkanının vesayetin değil, milli iradenin temsilcisi olması kadar tabi bir şey yoktur. Gücünü halktan alan daha üst bir siyasi otorite oluştururken anayasanın başbakanlığı esas alan yapısı değiştirilmemiştir. İki başlı bir yapı ortaya çıkmıştır. Şahsımın mevcut hükümetle uyumlu çalışıyor olması, ortada bir sorun olmadığı anlamına gelmiyor. Daha önceki cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ile de bizim ilişkilerimizin gayet iyi çalışıyor olması bir şeyi değiştirmiyor. Mesafe kat edilmesi gereken yollar var çünkü.

"Devletin işlerliğinde bir patinaj var"

"Devletin işlerliğinde bir patinaj var. Bunu görerek ortadan kaldırmak için adım atan MHP'ye teşekkür ediyorum, her şeyi Türkiye için düşünmek zorundayız. Başbakanlık ile Cumhurbaşkanlığının gücünü birleştiren yeni yönetim modelinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Anayasa değişikliğiyle HSYK'nın yapısıyla ilgili de reform yapılıyor. 2011''de getirilen seçim sisteminin hakim ve savcıları mutlu etmediğini bizzat sizler ifade ettiniz. Bunun için seçim sistemi kaldırılıyor, şimdi Meclis'te ikinci tur görüşmeleri başlayacak değişiklikle 4'ü cumhurbaşkanı, 7'si meclis tarafından seçilecek, ikisi de bakan ve müsteşardan oluşan 13 kişilik bir yapıya dönüştürülmesi hedefleniyor. Önümüzdeki dönemde de çoğulcu ve geniş tabana oturan yapısı mutlaka korunacaktır.

"Yargının FETÖ ya da başka bir örgüt tarafından rehin alınmasına asla izin vermeyeceğiz. Yargıda Birlik Derneği'nin önümüzdeki dönemde de yargının işleyişini takip edecek, gerektiğinde eleştirecek şekilde çalışmalarını sürdüreceğine ben inanıyorum

 

Yorumlar (0)