Darbecilerin direktif listesi

İçişleri Bakanlığı’nın Darbe Komisyonu’na gönderdiği belgede ‘Yurtta Sulh Konseyi’ adına düzenlenen sıkıyönetim direktifleri bulunuyor.

GÜNDEM 31.01.2017, 10:31 31.01.2017, 10:31
Darbecilerin direktif listesi

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, İçişleri Bakanlığı’nın Meclis Darbe Araştırma Komisyonu’na gönderdiği belgede, darbecilerin Yurtta Sulh Konseyi adı altında darbenin başarılı olması durumunda uygulanacak sıkıyönetim direktifleri de yer aldı. 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak üzere kurulan komisyonun çalışma süresi bu ay başında sona ermesine karşın çeşitli kurum ve kuruluşlardan komisyona önemli belgeler gelmeye devam ediyor.

Darbe saati: 03.30

Belgelere göre, darbenin gerçekleştirileceği tarih ve saatin 16 Temmuz 2016 saat 03.30 olarak belirlendiği anlaşılıyor. Yurtta Sulh Konseyi adına TRT’de zorla yayımlanan bildirinin saat 03.30’da TRT’de okunacağı belirtilen direktiflere göre, tüm ülkede sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor. Direktifte, mevcut askeri mahkemelerin sıkıyönetim mahkemesi olarak görevlendirildiği belirtilirken, buralarda görev alacak hâkim ve savcıların kimlikleri de detaylı olarak yer alıyor.

TBMM’yi fesih

TBMM feshedileceği belirtilen direktifte, “TSK tarafından emir komuta bütünlüğü içinde devletin yönetimi maksadıyda ‘Yurtta Sulh Konseyi’ teşkil edilmiştir. Meşruiyetini kaybetmiş mevcut yürütme erki görevden el çektirilmiştir. Meclis feshedilmiştir. Vatana ihanet içerisinde bulunan tüm kişi ve kuruluşların ulusumuz adına karar vermeye yetkili mahkemeler önünde hesap vermesi sağlanacaktır” ifadeleri yer alıyor.

Yurtdışına çıkış yasağı

Direktife göre 16 Temmuz saat 03.40 itibarıyla tüm hava meydanları, limanlar, gümrük kapılarının kontrol altına alınması ve ikinci bir emre kadar Türk vatandaşlarının yurtdışına çıkışlarına izin verilmeyeceği belirtiliyor. Direktifte tüm valilerin görevden alındığı belirtilerek, atananların isimleri de yer alıyor. Siyasi partilerin faaliyetlerinin sonlandırıldığı, yöneticileri hakkında yargılama ve diğer idari işlemlerin sonra belirleneceği kaydedilen direktiflerde kamu kuruluşlarındaki tüm belgelerin güvene alınması istenerek, “Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Bakanlıklar, Belediyeler ile Valilikler, TSK Jandarma ve polis teşkilatı tarafından emniyet altına alınacaktır” ifadeleri yer alıyor.

Gösteri yasakları

Ülke genelinde gösteri ve yürüyüş gibi hiçbir faaliyete izin verilmeyeceği, bu tür işlem ve fiilerde bulunanlar hakkında adli ve idari işlemlerin derhal yapılacağı belirtilen direktifte, tüm polis teşkilatının sıkıyönetim komutanları emrine alındığı da kaydediliyor.

Topbaş 'bilet' iddiasını yalanladı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TBMM Darbe Komisyonu’nun sorularını yanıtladı. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ABD’de bulunan Topbaş, ‘15 Temmuz günü Türkiye’ye dönüş biletini iptal ettirdiği’ iddiasını yalanladı. TBMM Darbe Komisyonu’nun sorularını yanıtlayan Topbaş, ‘15 Temmuz günü Türkiye’ye dönüş biletini iptal ettirdiği’ iddiasına ilişkin BM Genel Merkezi’nde yapılacak toplantıya ana konuşmacı olarak davet edildiğini belirterek “12-20 Temmuz 2016 tarihleri arasında görevli olarak yurtdışında bulunacağımı İstanbul Valiliği’ne resmi yazı ile bildirdim. Dolayısıyla yurtdışından dönüş tarihimin 15 Temmuz Cuma gününden önce olduğu ancak dönmediğim iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır” ifadelerini kullandı.Topbaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘meydanlarda toplanma’ çağrısı için “İstanbul’daki tüm elektronik levhalara sloganlarla yansıttık. Tüm birimlerimize darbeye karşı direnmeleri için kesin ve net talimatlar verdim” dedi.

Yorumlar (0)