CHP'li Gezmiş, ilaç ve eczacı sorunlarını gündeme taşıdı!
CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, TBMM Genel Kurulu'nda İlaç ve Eczacılık ile ilgili gündem dışı bir konuşma yaptı.
İşte CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş'in yaptığı o açıklama:
25 yıl önce giydiğim ve Atamın meclisinde Milletvekili yemini ettiğim güne dek üzerimden hiç çıkarmadığım beyaz önlüğümle bugün sizlere sesleniyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Bu hafta Bilimsel Eczacılığın 185. Yıl dönümünü kutluyoruz tüm Eczacıların ve Eczane çalışanlarının Eczacılık bayramını ve haftasını kutluyorum.
Biz Eczacılar fakülteden mezun olurken bir yemin ederiz.
Eczacılık yemini der ki;
Eczacılık mesleği üyeleri arasına katıldığım bu andan itibaren hayatımı insanlık hizmetine adayacağıma, insan hayatına mutlak suretle saygı göstereceğime, bilgilerimi insanlık yararına kullanacağıma, mesleğim dolayısıyla öğrendiğim sırları saklayacağıma, din, milliyet, ırk, cinsiyet, kültür ve politik görüş farklarının vazifemle vicdanım arasına girmesine izin vermeyeceğime, mesleğimi dürüstlük ve şerefle yapacağıma namus ve vicdanım üzerine ant içerim.
25 yıl önce bu yemini ederek başladığım Eczacılık mesleğimle hep onur duydum.
Biz eczacılar sağlık hizmetlerinin en güçlü halkası, halkımızın en yakın sağlık danışmanlarıyız.
14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü ve haftasını kutlarken, her geçen yıl biraz daha umutsuzluğa kapılıyor artan sorunlarla mücadele ediyoruz.
Bizler ülke genelinde çalışanlarımızla birlikte 130 bini aşkın büyük bir aileyiz. Topluma şifa dağıtan bir mesleğin mensupları olmanın sorumluluğunu taşıyoruz.
Ancak hükümetin “Sağlıkta Dönüşüm Programı” kapsamında hayata geçirdiği yanlış politikalar biz eczacıları da hastalarımızı da çaresizliğe sürüklüyor.
SORUNLARDA MAALESEF ÇÖZÜLMEDİKÇE KATMERLENİYOR.
Bugün en çok kullanılan ateş düşürücü çocuk şurubunun bile yarısını artık devlet ödemiyor. 130 TL olan bir şurubun 75 TL’sini anne babalar ödüyor.
Koruyucu sağlık ödeneği maalesef çok yetersiz
gün geçtikçe yayılan bir hastalığın önleyici aşısı HPV hala ödenmiyor. Belediyelerimiz bu konuda kendi çalışmalarını yapmaya başladılar. Kendilerine buradan teşekkür ediyoruz.
Bakın emekli bir hastamız raporlu ilacında kutu başına 300/ 400 TL fark ödeyebiliyor. Daha önceki yıllarda hiç fiyat farkı ödemeden aldığı raporlu ilacına artık 2000/ 3000’tl lere varan fiyat farkları ödüyor emeklimiz ve çoğu zaman 10000 TL ile geçinen emeklimiz, ilacın farkını hesaplatıp sonra alırım diyerek, maalesef alamadan bırakıp ilacını gidiyor.
Bunun yanında bir diğer sorun güncel Euro kuru 34 TL iken ilaçta hala 17 TL bu durum ilacın teminini zorlaştırıyor.
Eş değeri verelim desek eşdeğeri olmayan ilaçlar var. Hastalarımız nefes nefese, eczane eczane ilaç aramak zorunda kalıyor. İlacı bulduğunda da artan fiyat farkını mı ödesin, muayene ücretini mi yoksa reçete katkı payını mı ödesin şaşırıp kalıyor.
Sayın Milletvekilleri, Gidin en yakın eczanede yarım saat oturun inanın bu sorunlara muhakkak tanık olacaksınız.
Oysaki her yurttaşımızın sağlığa ulaşım hakkı Anayasa ile güvence altına alınmıştır.
Bugün yaşanan sıkıntılarda hiçbir dahli olmadığı halde eczacıları sorumlu tutmak, ne yazık ki hastalarımızla aramızdaki güven ilişkisini derinden zedeliyor.
Meslek örgütümüzün fikri alınmadan eczacılık fakülteleri açılıyor, mezun eczacılarımız maalesef gelecek kaygısıyla başbaşa…
Hastalarımızın sağlığa erişiminde köprü olan biz eczacılar ülkemizde ücretsiz 24 saat nöbet tutan tek meslek gurubuyuz. Bütün gelişmiş ülkelere bulunan ‘eczacılık meslek hakkı’ ve ‘eczacılık nöbet hakkı’ nın verilmesini istiyoruz.
Tüm olumsuzluklara rağmen Eczacılık yemininde belirtiğimiz üzere insanlığa daha iyi hizmet edebilmek için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.
Halkımız ilacına rahatça ulaşmalı, eczacılarımız ve hastalarımız daha fazla mağdur edilmemelidir.