CHP'li Toprak: Sığınmacıların doğum oranı önümüzdeki süreçte ciddi bir demografik değişim tehdidini işaret ediyor!
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, her hafta düzenli olarak derlediği Haftalık Değerlendirme Raporu'nu bugün yayınladı.
Gazete Kritik/ CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak'ın raporunda yer alan değerlendirmeler şöyle:
Erdoğan, sivil anayasa yerine mevcut yetkilerini kullanıp demokratikleşme yönünde siyasi irade ortaya koyabilir!
Türkiye’nin demokratik alanda ilerlemesini ve toplumsal barış atmosferinin ülkeye egemen olmasını engelleyen unsurların başında hukuk devletindeki tıkanıklıklar ve iktidarın bundan rahatsızlık duymadığını gösteren siyasi yaklaşımları gelmektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Danıştay’ın kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada bir kez daha sivil siyaset alanının genişletilmesi ve sivil anayasa ihtiyacının gündemden düşürülmemesi çağrılarını yineledi.
Türkiye’de demokratik süreçlerin önünü tıkayan, siyasi gerilimlerin ortadan kaldırılmasını önleyen konuların başında; devam eden siyasi davalar, siyasi suikast davaları, siyasetin, yargı ve emniyet teşkilatının içine kadar uzayan organize suç örgütü davaları geliyor.
Toplumsal rahatlama ve normalleşmenin yolunu açacak bu sorunlarda karar alması ve adım atması gereken kişi bizzat Cumhurbaşkanı (CB) Erdoğan’ın kendisi. Danıştay konuşmasında; ‘Yeni anayasa, sivil siyasetin alanını genişleterek, ekonomiden sosyal hayata, ülkemizin meselelerinin çözümünü daha da hızlandıracaktır’ diyen CB Erdoğan, isterse mevcut anayasa ve yasalarla bu önerilerini rahatlıkla hayata geçirebilir.
Anayasa değişikliğiyle dilediği her alanda Cumhurbaşkanı Kararı çıkartma yetkisine sahip olan CB Erdoğan, aynı zamanda yasama organında da çoğunluk lideri ve dilediği takdirde kendisinin aday belirleyip, milletvekili yaptığı iktidar çoğunluğuna istediği yasayı bir günde TBMM’den geçirtebilir. Gerek mevcut yönetimde tek başına iktidar gücünü elinde tutan gerekse yasama organında çoğunluk partisinin Genel Başkanı olan Cumhurbaşkanı açısından dilediği Cumhurbaşkanı kararını ya da dilediği yasayı çıkartmak konusunda bir engel yok. Başta Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay olmak üzere yüksek yargı mensuplarının yanı sıra adli mahkeme hakim ve savcılarını atayan Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyelerini atama yetkisine de sahip. Kritik davaların görüldüğü pek çok mahkeme heyeti ya da savcısı HSK tarafından bir günde değiştirildi. CB Erdoğan, bugüne kadar yaptığının aksine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamanın anayasanın emri ve şart olduğu yönünde bir görüş beyan ettiğinde yargıdaki tüm siyasi davaları, siyasi suikastları, siyasi bağlantılı diğer dosyaların bir günde çözülmesini, adaletin tecelli etmesini sağlayabilir.
Türkiye’de gerçekleşen bebek doğumları, önümüzdeki süreçte ciddi bir demografik değişim tehdidini işaret ediyor!
TÜİK’in 2023 Doğum İstatistikleri raporuna göre geçen yıl doğan bebek sayısı 958 bin olurken, doğurganlık hızı 1,51 ile bugüne kadarki tarihi dip noktaya indi. 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızının böylesine sert bir şekilde gerilemesinin arında yatan en temel etkenlerin başında ekonomik sorunlar, ailelerin sahip oldukları çocukların bakım, beslenme, eğitim, sağlık vb. temel ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalması geliyor.
Geçen yıl 1,51’e gerileyen doğurganlık hızı ülke nüfusunun yenilenmesi için gerekli düzey olan 2,10’un altında kalarak çok ciddi bir demografik riskin yaklaşmakta olduğunu gösterdi. Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkedeki doğurganlık hızını derleyen Eurostat’ın verilerine göre AB’de en yüksek doğurganlık hızına sahip ülke 1,79 ile Fransa. Bugüne kadar yüksek doğurganlık ve hızla artan nüfusun Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeyini olumsuz etkilediği, nüfus ve doğum kontrolü önlemlerinin uygulanması gerekliliği gündemdeyken, şimdi AB ülkelerindeki doğurganlık hızı Türkiye’den yüksek. Türkiye, AB doğurganlık hızı sıralamasında beşinciliğe geriledi. Her bin kişilik nüfus başına düşen canlı bebek doğum sayısını ifade eden kaba doğum hızı 2001 yılında binde 20,3 iken, neredeyse yarı yarıya gerileyerek 2023’te binde 11,2’ye düştü.
2001’de ilk doğum yapan annelerin yaş ortalaması 26 iken 2023 sonunda 29,2’ye yükseldi. Bu da ağır ekonomik koşullar, işsizlik, ailelerin gelecek kaygısı ve çocuk sahibi olma endişesinden dolayı gerek evlilik yaşının yükseldiğini gerekse ilk doğumların daha ileri yaşlarda yapıldığını gösteriyor.
Eğitimi terk ederek aile bütçesine katkı için çalışmak zorunda kalan çocuk sayısındaki artış yanında, gıda enflasyonu, çocuk beslenmesinde temel gıda niteliğindeki et, süt, yumurta vb. fiyatlarındaki olağanüstü yükseliş pek çok aileyi çocuk sahibi olup olmamakta endişelendiriyor. 2023 Evlilik ve Boşanma İstatistikleri evlilik yaşının yükseldiğini, evliliklerin ilk beş yılında boşanmaların arttığını gösteriyor.
Doğurganlık hızı inerken ülkemizdeki milyonlarca sığınmacının doğurduğu bebek sayısı artıyor. 2011’de başlayan Suriyeli akınından bu yana Türkiye’de doğan Suriyeli bebek sayısı 1 milyonu aştı. Suriyelilere Iraklı ve Afgan bebekler eklendi. 2023’te Türkiye’de doğum yapan yabancı uyruklu annelerde Suriyeliler 6425 bebekle ilk sırada yer alıyor. Suriyelileri 2629 bebekle Afgan anneler, 2582 bebekle Iraklı anneler izliyor.