Darbe Komisyonu'nda karartma devam ediyor

Darbe Komisyonu’nda Fidan ve Akar’ı dinleme talebi oylamaya bile konulmazken, CHP’li Erdoğdu “AKP-Cemaat ortaklığı gizlice sürüyor” dedi. HDP de ‘aydınlatma kaygısı yok’ gerekçesiyle çekilme kararı aldı

GÜNDEM 16.12.2016, 13:55 16.12.2016, 13:55
Darbe Komisyonu'nda karartma devam ediyor

Birgün’de yer alan habere göre, Hükümetin hamleleriyle işlevsizleştirilen Darbe Araştırma Komisyonu’nun Başkanı ve AKP Milletvekili Reşat Petek, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın komisyonda dinlemesi üzerine ikinci kez verilen önergeyi de oylatmadı. Komisyonun CHP’li üyesi Aykut Erdoğdu, “Bu karartmanın çift taraflı devam etmesi menzilleri aynı olan AKP-Cemaat ortaklığının gizliden gizliye sürdüğü anlamına gelecektir” diyerek tepki gösterdi.

Petek, CHP ve MHP’li üyelerin Akar ve Fidan’ın dinlenip dinlemeyeceği konusundaki sorularına da yanıt vermezken; Erdoğdu, “İşte darbe budur, darbe olsaydı bu olacaktı” dedi. Petek’in, Hulusi Akar ve Hakan Fidan’ın dinlenmesi için gelen taleplerin reddedilmesinin söz konusu olmadığını söylemesi ise tartışmalara neden oldu.

Erdoğan neden çekiniyor?
Darbe hakkında bilgisi olanların ve darbe girişiminde rol aldığı söylenen komutanların komisyondan kaçırıldığına dikkat çeken CHP’li Erdoğdu, “Bu isimler darbenin sivil ayağın, deşifre eder korkusuyla komisyondan kaçırılıyor” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da açıkça TBMM’ye müdahale ederek ‘komisyonu bitirin’ dediğini belirten Erdoğdu, “Neden çekiniyor?’ diye sordu.

Hükümet mi engelliyor?
Erdoğdu, Twitter hesabında şu soruları da sıraladı; “Hakan Fidan ve Hulusi Akar komisyona gelip bildiklerini anlatmak istiyor ve Hükümet tarafından engelleniyor olabilir mi? Eski Genelkurmay Başkanları ‘MİT bizi uyarmadı’ diyor. Eski MİT Müsteşarları uyardıklarını söylüyor. Hangisi doğru? Genelkurmay Başkanı kozmik odayı FETÖ’cülere açma talimatını dönemin Başbakanı Erdoğan’ın verdiğini söyledi. Erdoğan neden sessiz? İtirafçı HSYK üyeleri yargıya atama pazarlığının bizzat dönemin Adalet Bakanı ve Gülen tarafından yürütüldüğünü söyledi? Doğru mu?” Akar ve Fidan’ı çağırmayan komisyonunun CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ı dinlemek istemesini de ‘manidar’ bulan Aykut Erdoğdu, “Murat Hazinedar’la birlikte Kadir Topbaş ve Melih Gökçek’i de komisyona çağırıp işlemlerini inceleyelim” diyerek meydan okudu.

Yurtta Sulh Konseyi bilgisi verilmedi
Öte yandan, Darbe Komisyonu’na bakanlıklardan gelen yanıtta, darbeyi gerçekleştiren Yurtta Sulh Konseyi’nin kimlerden oluştuğuna ilişkin isimlerin bilinmediği bilgisi verildi. Komisyonda ayrıca ‘turistik gezi’ tartışması da yaşandı. CHP’li üyeli Aytun Çıray, komisyonun İstanbul ziyareti ile önümüzdeki hafta Marmaris’e gidecek olmasını eleştirerek “Milletin parasıyla gezi yapıyorsunuz. Çok istiyorsanız Marmaris’teki otel sahibini buraya davet edelim. Otel sahibini dinleyelim burada” dedi.

Çıray’ın sözlerine tepki gösteren Komisyon Başkanı Reşat Petek ise “Böyle bir anlamlı geziye, turistik gezi diyenleri kınıyorum. Tarihe not düşecek çalışmaları eksiksiz yapıyoruz. Marmaris’te otelde neler yapıldı? Bunların mahallinde dinlenmesi ve tarihe not düşülmesinden daha önemli faaliyet ne olabilir” ifadelerini kullandı.

HDP çekiliyor
Öte yandan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, komisyonun bundan sonraki toplantılarına katılmama kararı aldıklarını açıkladı. AKP’li başkan ve üyelerin darbe girişimini aydınlatmak gibi bir kaygı taşımadığını belirten Sancar, “Komisyon bize göre darbeyi aydınlatamadı, karanlık noktalar açığa kavuşturulamadı” dedi. Bundan sonraki süreçte olası bir komisyon tartışmasını da anlamlı bulmadıklarını dile getiren Sancar, HDP’nin kendi raporunu hazırlayıp kamuoyunu açıklayacağını duyurdu.

Yorumlar (0)