Çiftçilerin elektrik borçlarının faizsiz ertelemeyi kaldırılması Meclis gündeminde!

Bilici,Üreticilerimize, üretime devam etmeleri hususunda fazlaca yardımcı olan çiftçi kredi kartlarının, tarımsal elektrik faturalarını ödeme noktasında yarattığı kolaylık açık iken; bu imkanın çiftçilerimizin elinden alınması, Bakanlıkça nasıl değerlendirilmektedir? Bakanlık bu durumun üretimi sekteye uğratacağı yönünde bir görüşe sahip midir? sorusunu yöneltti.

GÜNDEM 17.04.2024, 13:59
Çiftçilerin elektrik borçlarının faizsiz ertelemeyi kaldırılması Meclis gündeminde!

Gelecek Partisi İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Mustafa Bilici, Üretici Kredi Kartları ile anlaşmalı olan Elektrik Dağıtım Şirketlerinin, faizsiz erteleme hizmetini sonlandırmasına ilişkin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına soru önergesi verdi.

Bilici, vermiş olduğu soru önergesinde,

‘’üreticilerimizin büyük bir bölümü tarımsal elektrik faturalarını bu kartlar vasıtasıyla ödemektelerdi. İlgili elektrik faturalarının bu kartlar vasıtasıyla faizsiz bir şekilde 2-3 ay ertelenmesi çiftçilerimize nefes aldırmaktaydı. Fakat vatandaşlarımızdan aldığımız şikayetlere göre bu uygulamaya son verilmiş. Elektrik Dağıtım Şirketleri ve bankalar arasında anlaşmaya varılamamış. Bu sorunun ivedilikle çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Birçok üretici vatandaşımız için bu 2-3 aylık ertelemeler büyük öneme sahip. Adana’da, Konya’da, Mersin’de, İzmir’de ve birçok bölgede çiftçilerimiz ciddi elektrik faturalarıyla karşı karşıya kalıyorlar. 2-3 aylık ertelemeler, ürünlerini satıp faturalarını ödemeleri noktasında çiftçilerimize bir hayli yardımcı oluyordu. Üreticilerimiz halihazırda birçok kalemde fiyat artışlarıyla mücadele ediyorlar. Tohumdan gübreye, ilaçtan, akaryakıta kadar birçok kalemde fahiş fiyat artışları söz konusu. En azından tarımsal elektrik noktasında eskiden olduğu gibi ertelemeli bir şekilde faturalarını ödemeliler. Çiftçilerimize en azından bunu borçluyuz.’’ Dedi.

Bilici, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından yanıtlanması için şu soruları sordu:

1-Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Bankalar ile zirai kredi kartlarına esneklik sağlayan anlaşmalara son verdiği iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır? Hangi Elektrik Dağıtım Şirketleri bu anlaşmaları gerçekleştirmemiştir?

2-Şayet bu iddialar gerçeği yansıtmakta ise Elektrik Dağıtım Şirketleri’nin bankalar ile anlaşma yapmamasının gerekçesi nedir?

3-Üreticilerimize, üretime devam etmeleri hususunda fazlaca yardımcı olan çiftçi kredi kartlarının, tarımsal elektrik faturalarını ödeme noktasında yarattığı kolaylık açık iken; bu imkanın çiftçilerimizin elinden alınması, Bakanlıkça nasıl değerlendirilmektedir? Bakanlık bu durumun üretimi sekteye uğratacağı yönünde bir görüşe sahip midir?

4-Bakanlık ilgili hususta, Elektrik Dağıtım Şirketleri ile temasta bulunmuş mudur? Bulunmuş ise bu temaslardan herhangi bir sonuç elde edilmiş midir? Bulunmamış ise çiftçilerimizin bu sorununun çözümü için herhangi bir adım atılacak mıdır?

Yorumlar (0)