CHP'Lİ YILMAZ, UĞUR MUMCU ANITINA YAPILAN SALDIRIYI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, 24 Ocak 1993’te bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun adını taşıyan ve evinin önünde bulunan anıta yapılan saldırıyı meclise taşıdı.Yılmaz, “Mumcu’yu koruyamayan, bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinde sorumluluğu olan kurumlar; çağımızın aydınlanma değerlerinden biri olan, basınımızın usta kaleminin anısının yaşatıldığı anıtın güvenliğini dahi sağlamaktan aciz midir?” diye sordu.

GÜNDEM 11.01.2017, 17:17 11.01.2017, 17:17
CHP'Lİ YILMAZ, UĞUR MUMCU ANITINA YAPILAN SALDIRIYI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz önergesi:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

Aşağıdaki sorularımın, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.     

 

 

                      Necati YILMAZ

           Ankara Milletvekili

 

 

 

            24 Ocak 1993 yılında bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun adını taşıyan ve hain saldırıya uğradığı evinin önünde bulunan anıta kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce saldırı düzenlenmiştir. Anıttaki duvarın üstündeki “Uğur Mumcu 24 Ocak 1993” yazan harf ve rakamlar çalınmış, anıta zarar verilmiştir. Laikliğin bizzat TBMM Başkanı tarafından tartışmaya açılmak istendiği, laikliğe ve laikliği savunanlara yönelik saldırıların, hedef göstermelerin ve soruşturmaların yoğunlaştığı bir dönem yaşıyoruz. Son olarak Cumhuriyet’in değiştirilemez Anayasal ilkesi olan laikliği hayatın her alanında anlatarak, sahiplenmeye çalışan gençlerin tutuklandığı günlerden geçiyoruz. Bu çerçevede;

           

1.      Gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun anısının ve düşüncelerinin yaşatılması için büyük önemi ve değeri bulunan ve her yıl 24 Ocak’ta anma töreninin düzenlendiği anıtın güvenliğinden kim sorumludur?

 

2.      Yaşanan olay bir hırsızlık olayı mıdır ya da planlı bir saldırı mıdır? Olayın ardından sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

 

3.      Söz konusu hırsızlık/saldırı olayı hangi gün yaşanmıştır? Anıttaki harf ve rakamları çalanlar veya tahrip edenlerle ilgili önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde herhangi bir bilgiye ulaşılmış mıdır?

 

4.      Saldırının/tahribatın Anayasamız’ın değiştirilemez ilkeleri arasında bulunan laiklik karşıtı açıklamaların ve laikliği savunan vatandaşlara yönelik saldırı ve soruşturmaların arttığı bir dönemde gerçekleşmesi dikkat çekmektedir. 24 Ocak’taki anma töreninin yaklaştığı bir dönemde gerçekleşen bu saldırının/tahribatın planlı olarak gerçekleştirildiğine ilişkin bir bilgi var mıdır?

 

5.      Uğur Mumcu’yu koruyamayan, bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinde sorumluluğu olan kurumlar; çağımızın aydınlanma değerlerinden biri olan, basınımızın usta kaleminin anısının yaşatıldığı anıtın güvenliğini dahi sağlamaktan aciz midir?

 

6.      Ankara’da 2002 yılından bu yana anıt ve benzer nitelikteki abidelere karşı kaç saldırı/ hırsızlık olayı yaşanmıştır? İlgili olaylarla ilgili kaç kişi hakkında hangi işlemler yapılmıştır? Bu olayların önüne geçilmesi için alınan önlemler nelerdir?

 

Yorumlar (0)