CHP'li Sezgin Tanrıkulu'ndan kritik rapor: İşte AKP dönemindeki OHAL yasakları

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu  15 Temmuz darbe girişimi bugüne kadar geçen süredeki OHAL yasaklarını bir rapor halinde sundu.

GÜNDEM 22.11.2017, 13:10 22.11.2017, 13:10
CHP'li Sezgin Tanrıkulu'ndan kritik rapor: İşte AKP dönemindeki OHAL yasakları

 

 

 

 

İşte AKP dönemindeki OHAL yasaklarının listesi:

 

20 Temmuz 2016’nın ilk günlerinde OHAL sanat alanı üzerinde etkisi gösterdi ve 11 konser ve festival ilk gün iptal edildi.

İptal edilen festival ve konserler ve yapılması planlanan tarihleri şöyle:

* BirGün’lük Festival-23 Temmuz.

* One Love Festival-17 Temmuz.

* Skunk Anansie Konseri-21 Temmuz.

* İstanbul Caz Festivali-27 Haziran/25 Temmuz.

* Joan Baez Konseri-12 Ağustos.

* İstanbul Blue Night Festival-26 Temmuz.

* Diynmaic Festival-6 Ağustos.

* Masstival-8 Ağustos.

* Morrissey Konseri-19 Ağustos

* %100 Metal Fest Headbangers’ Weekend-27 Ağustos.

22.07.2016

Belediye işçilerinin direniş çadırına OHAL yasağı

OHAL’in ilan edilmesinin ardından ilk yasak geldi. Avcılar’da 3 Mayıs’tan bu yana direnen belediye işçilerinin direniş çadırı kurmasına izin verilmedi.

Sendika'daki habere göre, bugün direniş çadırı kurmak isteyen işçiler ilan edilen OHAL gerekçesiyle engellendi. İşçilerin çadır kurmasına izin verilmedi.

30.07.2016

Suruç Katliamı anmasına OHAL yasağı

Suruç Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anmak için İstanbul'da yapılmak istenen "Hiçbir düş ya­rım kalmayacak" etkinliği Valilik tarafından OHAL gerekçe gösterilerek yasaklandı.

01.08.2016

Alevi’lerin inanç yerlerine yasak.

Hükümet OHAL bahanesiyle Alevilerin inanç merkezlerine de yasak getirdi. Dersimde kutsal mekanlardan sayılan Reye Haq, OHAL ve özel güvenlik tedbirleri gerekçesiyle ziyarete kapatıldı.

02.08.2016

İflas ertelemeye OHAL yasağı.

Hükümet, son yıllarda hızla artan iflas ertele­me taleplerini OHAL süresince yasakladı. Bu yönde yapılan taleplerin mahkemece reddedil­mesi benimsendi. İflas erteleme kararı verildiğin­de, borçluyla ilgili hiçbir takip yapılamıyor. Bu da şirketlere 2 yıl kazandırıyor. Son dönemde tanın­mış ve İSO 500 listesinde de yer alan birçok fir­ma, iflas erteleme başvurusunda bulunmuştu.

05.08.2016

Çanakkale Bienali Yasaklandı

24 Eylül-6 Kasım tarihleri arasında 42 uluslararası sanatçının üretimleriyle “göç” olgusuna odaklanan Çanakkale Bienali, AKP milletvekili Bülent Turan’ın girişimleriyle iptal edildi.

05.08.2016

Roboski Anmasına yasak.

Roboskili ailelerin adalet arayışı devam ederken, aileler, OHAL gerekçe gösterilerek her hafta Perşembe günü yapılan et­kinliğin yasaklanmak istendiğini söyledi.

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyün­de savaş uçakları ile 28 .Aralık 2011 tarihinde katle­dilen 34 yurttaşın aileleri, katliamın 240.cı hafta­sında çocuklarının mezarı başında bir araya gelerek adalet taleplerini sürdürdü.

08.08.2016

Tiyatroya OHAL yasağı.

Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği “Güneşin Sofrasında-Nâzım ile Brecht” adlı oyunun gösterimi, olağanüstü hal gerekçesiyle yasaklandı. Oyun, Genco Erkal yönetimindeki Dostlar Tiyatrosu’nun İstanbul Kadıköy Lisesi bahçesindeki tarihi Mahmut Muhtar Paşa Konağı’nda açık havada oynanıyordu.

İstanbul Kadıköy Lisesi Okul Aile Birliği, Dostlar Tiyatrosu’na gönderdiği bir yazı ile etkinlik için yapılan sözleşmenin yasal zorunluluktan dolayı feshedildiğini duyurdu.

12.08.2016

Zeytinli Rock Festivaline yasak.

Edremit Kaymakamlığı, Zeytinli Rock Festivalinin, OHAL'in kaldırılmasına kadar ertelendiğini duyurmuştu. Kaymakamlık, ge­len tepkiler üzerine bu açıklamayı internet sitesinden kaldırmıştı.

Festivalin yerel halk açısından da büyük maddi kalkınma sağladığını belirten Umut Kuzey, festival yasağının tepkiler üzerine kaldırıldığını belirtti.

13.08.2016

Patrona Demokrasi, işçiye Ohal yasağı.

Tedi direnişine OHAL yasağı.

Tedi Discouııt Tekstil Mağazacılık işçilerinin direnişi 10. gününde İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı. Direnişin 10. gününde Tedi'nin Tuzla'daki deposu önüne çevik kuvvet polisi ve TOMA getirildi. Depo Önüne barikat kuran po­lisler işçilerin içeriye girişlerine izin vermedi. İşçiler polise tepki göstererek depo önünde oturma eylemi başlattı.

08.09.2016

Bursa'da toplantı ve gösterilere OHAL yasağı.

Bursa'da yapılması planlanan toplantı, gösteri yürüyüşleri ve basın açıklaması gibi faaliyetler, OHAL kapsamında yasaklandı.

Bursa Valiliği, olağanüstü hal süresince izinsiz yapılan faaliyetlerin il genelinde yasaklandığını bildirdi.

12.09.2016

Gezi teknelerine OHAL yasağı.

Aydın’ın Didim İlçesinde Turizm amaçlı olarak gezi teknelerinin uğradığı 7 koy, gezi teknelerinin kullanımına kapatıldı.

17.09.2016

Tokat’ta 3 günlük yasak.

Tokat Valiliği, provokatif amaçlı eylemlerin engellenmesi amacıyla kentte yarın akşama kadar basın açıklaması, miting, bildiri dağıtma, yürüyüş gibi etkinliklerin yasaklandığını duyurdu.

18.9.2016

Cerattepe’ye OHAL Yasağı.

Artvin Cerattepe’de madencilik faaliyetine karşı açılan davanın karar duruşması bugün. Türkiye’nin en büyük çevre davası niteliğini taşıyan davanın karar duruşması öncesi Artvin ve Rize valilikleri ilde 1 ay eylem, miting ve basın açıklaması yasağı getirdi. Valilikler duruşma öncesi alınan yasakları ‘OHAL’e bağladı.

22.09.2016

Msc/Medlog işçilerine OHAL yasağı.

Bursa Valiliği, OHAL’i ileri sürerek Gemlik’te bulunan MSC/Medlog Lojistik işçilerinin direnişine keyfi yasak getirdi. Nakliyat-İş Sendikasına üye oldukları için firmanın İstanbul/Esenyurt, Gebze/ Muallimköy, İzmir, Mersin ve Gemlik’te bulunan işyerlerinde işten atılan işçiler 20 gündür direnişlerini sürdürüyordu. Sendikanın firmanın kanunsuz şekilde işçi attığı yönünde suç duyurusuna karşın, Bursa Valiliği İl Olağanüstü Hal Bürosu, Gemlik MSC/ Medlog Lojistik önündeki eylemi yasakladığını bildirdi.

29.09.2016

Yozgat’ta OHAL Süresince Alkol Yasak!

Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, il genelinde faaliyet gösteren, pavyon, gazino, bar gibi alkol satışının olduğu mekanların OHAL süresi boyunca kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.

09.10.2016

Antep’te etkinliklere OHAL yasağı.

ANTEP Valiliği, açık alanda yapılacak toplantı, basın açıklaması, stant kurma, imza kampanyası, bildiri dağıtma ve oturma eylemi gibi etkinlikleri 10 gün süreyle güvenlik gerekçesiyle yasakladı.

14.10.2016

Aşure’ye OHAL Yasağı.

Ankara Valiliği, cemevlerinde yapılacak ‘aşure etkinlikleri'ni yasakladı. Valilik, yasağın gerekçesini ‘huzur ve güvenliğin sağlanması' olarak gösterdi.

15.10.2016

KESK eylemine yasak.

KESK’in “İşimize geleceğimize sahip çıkıyoruz” şiarıyla 15 Ekim’de gerçekleştireceği miting Ankara Valiliği tarafından “güvenlik” gerekçesiyle yasaklandı.

19.10.2016

HDP’lilerin oturma eylemine OHAL yasağı.

HDP Antalya İl Örgütünün kentte yapılan polis operasyonlarına karşı her gün Attalos Meydanı'nda yaptıkları oturma eylemi valilikçe OHAL kapsa­mında yasaklandı.

23.10.2016

“Ohal” Paneline OHAL Yasağı.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde düzenlenmek istenen OHAL ve kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) ilgili bir açık oturum, OHAL gerekçesiyle yasaklandı.Ankara Üniversitesi Perspektif Öğrenci Topluluğu, 26 Ekim’de OHAL ve KHK’lerle ilgili bir açık oturum düzenlemek istedi.

Katılımcı olarak da aynı üniversiteden Prof. Dr. Metin Günday ve Prof. Dr. Selin Esen ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Baskın Oran belirlendi.

Ancak etkinlik, bir süre sonra valiliğin 30 Kasım’a kadar ‘umuma açık alanlarda yapılacak toplantı ve gösterilere ilişkin’ getirdiği yasak kararını gerekçe göstererek engellendi.

24.10.2016

Kağıthane Dayanışma Platformu düzenlenen 'OHAL koşullarında hak gaspları ve KHK’ler” başlıklı paneli OHAL kapsamında yasaklandı.

25.10.2016

Hopa’da 10 Ekim anması yasaklandı. İzinsiz olarak anmaya katılanlar gözaltına alındı ve haklarında soruşturma açıldı.

30.10.2016

Avukat görüşü yasağı.

OHAL kapsamında Resmi Gazete’de önceki gün yayımlanan 675 ve 676 sayılı iki Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK), 15 Temmuz darbe girişiminin yargılama sürecine yönelik özel önlemler alındı.

TCK’da devletin güvenliğine karşı ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ile örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu imal ve ticareti suçları bakımından gözaltındaki şüphelinin avukatıyla görüşme hakkı, savcı talebi ve hâkim kararıyla 24 saat süreyle kısıtlanabilecek.

31.10.2016

Batman’da Her Türlü Etkinlik Yasaklandı

31 Ekim 2016 tarihinde valiliğin yayınladığı kararla, kentte gerçekleştirilecek her türlü miting, gösteri ve toplantı yasaklandı. Yine kepenk kapatma kararı alan esnafa da para cezası ve yasal işlem uygulanacağı belirtilerek toplu kepenk kapatma yasağı getirildi.

04.11.2016

Batman’da Kayıp Yakınları Eylemi Yasaklandı

4 Kasım 2016 tarihinde her Cumartesi Batman İnsan Hakları Anıtı önünde kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesi tarafından düzenlenen “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” adalet arayışı OHAL gerekçe gösterilerek yasaklandı.

28.11.2016

Sendika üyelerine bilgilendirme toplantısı da yasak.

Grev yasaklarının genişletilmesine tepki gösteren Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın, Bireysel Emeklilik Sistemi gibi konularda üyelerine yönelik bilgilendirme toplantılarının bile valilik tarafından engellendiğini söyledi. OHAL’in kaldırılması gerektiğini ifade eden Aydın, mücadelelerine devam edeceklerini dile getirdi.

09.12.2016

OHAL Mitingine ohal yasağı.

MERSİN'den sonra KESK'in İzmir'de OHAL'e ve ihraçlara karşı yapacağı mitinge de yasak geldi. 11 Aralık Pazar günü yapılacak miting, valilik tarafından OHAL kapsamında yasaklandı. Mitingin "Kamu düzenini bozacağını savunan valilik, hem mitinge hem de miting kapsamındaki stant, bildiri, afiş çalışmasına izin ve­rilemeyeceğini söyledi.

11.12.2016

İstanbul Valiliği ’Valilik makamının 4 Kasım 2016 tarih ve 2016/2214 sayılı kararı gereği 5 Kasım 2016-31 Aralık 2016 arasında her türlü açık ve kapalı toplantı, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, çadır kurma, stant açma, benzeri eylem-etkinlikler yasaklanmıştır.’’ şeklinde açıklama yaptı.

27.12.2016

Petrol İş sendikasının eylemine OHAL yasağı.

Petrol-İş Sendikası’nın Türkiye Petrollerinin (TP) küçültülmesi girişimlerine karşı Enerji Ba­kanlığı önünde dün gerçekleştirmek istediği eyleme, OHAL gerekçesiyle izin verilmedi. Petrol-iş üyesi işçiler, TP'deki sondaj, kuyu tamamlama gibi işlerin ocak ayından itibaren kamu kuruluşu olmayan TPIC'e devredilecek olmasını protesto etmek amacıyla daha önce de pek çok eylem gerçekleştirmişti. İşçiler dün de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde kitlesel bir eylem yapacaktı, ancak bu eylem engellendi.

31.12.2016

DİSK işçi eylemine yasak…

DİSK Naklîyat-iş Sendikası'na üye işçiler, Kocaeli Gebze'deki OHAL yasakları ve her türlü en­gellemeye rağmen 2017 yılı as­gari ücretinin 'sefalet ücreti' ola­rak belirlenmesini protesto etti, Konya, Eskişehir ve İstanbul'dan sonra Gebze'de de asgari ücre­te ilişkin taleplerini dile getirmek isteyen işçilerin Kaymakamlığa yaptığı başvuru, Kocaeli Valiliği OHAL Bürosu'nun 31 Aratık'a kadar tüm eylemleri yasakla­dığı gerekçesiyle reddedildi.

01.01.2017

Kürtçe yayın yasak.

Kanun Hükmünde Kararnamelerle onlarca gazete, televizyon, dergi ve radyo kapatılırken, yerel gazeteler de OHAL nedeniyle Kürtçe sayfalarını kaldırmak zorunda kaldı.

Basın İlan Kurumunun yeni yönetmeliğine göre, haklarında terörle mücadele kapsamında dava açılan gazeteciler, Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğünden resmi ilan alan yerel gazetelerde istihdam edilmeyecek. Yerel gazetelerin ana gelir kaynağı olan resmi ilanları almaya devam edebilmesi için hakkında dava açılan muhabirin beş gün içinde kadrodan çıkarılması şart koşuluyor. Gazetenin imtiyaz sahibi hakkında terörle mücadele yasası kapsamında dava açılması halinde ise gazetenin yayını durdurulabiliyor.

05.01.2017

Çorlu’da yılbaşında çalışma dayatmasına karşı imza topladıkları için işten atılan işçiler için yapılacak eylem, OHAL gerekçesiyle yasaklandı. Patronla görüşen Jandarma, Emek Partisinin(EMEP) eylem yapacağını öğrendikten sonra “Ohal nedeniyle kesinlikle yasak. Yapıldığı takdirde müdahale edilecektir” dedi.

14.01.2017

Çevre Konserine OHAL Yasağı.

Artvin Cerattepe'de maden­cilik faaliyetlerine karşı ''Artvin varsa ben de varım" sloganıyla başlatılan uluslararası kampan­ya kapsamında Artvin STK ve Platformları'nın yarın İstanbul'da düzenleyeceği konser valilik tara­fından son anda yasaklandı. Edip Akbayram, Cahit Berkay, Onur Akın ve Hüseyin Turan gibi isimlerinde aralarında bulunduğu 18 sanatçı konserde sahne alacaktı.

30.01.2017

Ohal Yasakları Cumhurbaşkanına işlemeyecek!.

YSK, referandum takvimini açıklarken, seçim yasaklarını da duyuracak. Bu yasaklara, tüm siyasi partiler uymak zorunda olacak. Örneğin mabetlerde ve kamu binalarında propaganda yapılamayacak. Yine seçimin başlangıç tarihinden seçim sonuçları ilan edilinceye kadar olan süre içinde açılış ve temel atma dahil tören düzenlemek, nutuklar söylemek, demeçler vermek ve bunlar hakkında her türlü vasıta ile yayınlarda bulunmak da yasak olacak. Ayrıca Başbakan ve bakanlar ile milletvekillerinin gezileri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacak. Her ne maksatla olursa olsun yapacakları gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalarla, törenler yapılamayacak ve resmi ziyafet verilemeyecek. Ancak bu yasaklar, “devletin başı” olarak “Cumhurbaşkanlığı” yetkilerini kullanan Erdoğan için geçerli olmayacak ve evet kampanyası yürütürken bu yasaklara uymayacak.

02.02.2017

Adana Valiliği Şubat ayı boyunca 7 alanı kapsayacak eylem yasağını devreye soktu. Adana Valiliği yaptığı yazılı açıklamayla 1 Şubat-28 Şubat arasında kentin Valilik, İl Emniyet Müdürlüğü, Adliye binası ve çevresi ,ABD Konsolosluğu ve İncirlik üssünün de dahil olduğu 7 alanında eylemleri yasakladı.

10.02.2017

İstanbul Valiliği, uzun namlulu harp silahlarına benzeyen av tüfeklerinin taşınması ve kullanılmasının, olağanüstü hal (OHAL) süresince yasaklandığını bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, M-16, AK-47 (kalaşnikof) ve G3 gibi uzun namlulu ve tam otomatik atış yeteneğini haiz silahlara benzer av tüfeklerinin bulunduğu belirtilerek, bu silahları taşıyanlarla ilgili avcı-terör örgütü mensubu ayırımı konusunda tereddütler yaşanabileceği, uzun namlulu ve tam otomatik harp silahına benzerliğin yanlış anlamalara ve müessif olaylara sebebiyet verebileceğinin değerlendirildiği aktarıldı.

10.02.2017

Şanlıurfa Valiliği yaptığı açıklamayla “09 Şubat 2017 ile 09 Mart 2017 tarihleri arasında yapılması muhtemel her türlü yürüyüş, basın açıklaması, miting, çadır kurma, stant açma ve benzeri türdeki tüm etkinlikler İl merkezi ve tüm ilçelerimizde yasaklanmıştır” dedi.

17.02.2017

Kuytul'un konferansına OHAL yasağı

Diyarbakır Valiliği, Furkan Vakfı tarafından 19 Şubat'ta yapılması planlanan ve Vakıf Başkanı Alparslan Kuytul'un konuşacağı belirtilen, 'İmana Ulaşmak' konu­lu konferansa izin vermedi.

19.02.2017

Erdoğan geldi OHAL yasağı bitti!

 

Yorumlar (0)