CHP'li Sarıbal: 'Tarım küçülmede rekor kırıyor'

CHP’li Sarıbal, tarım sektörünün 2016 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 7,7 küçüldüğünü belirterek, üretilen ürünün pazarlanmasındaki sıkıntılar çözülmeden ve ihracat pazarları çeşitlenmeden kalıcı büyümenin mümkün olmadığını söyledi.

GÜNDEM 29.12.2016, 16:22 29.12.2016, 16:22
CHP'li Sarıbal: 'Tarım küçülmede rekor kırıyor'

Birgün’de yer alan habere göre, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “TÜİK verilerine göre tarım sektörü; ilk çeyrekte yüzde 5,6, ikinci çeyrekte yine yüzde 5,6 küçüldü. Yılın 3. Çeyreğinde ise tarım sektörü yüzde 7,7 küçülme ile rekor kırdı” dedi. AKP’nin tarım politikalarının üretimi teşvik etmediği eleştirisinde bulunan Sarıbal, tarım sektöründeki küçülme ile ilgili Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Sarıbal, TÜİK’in açıkladığı 2009 bazlı “yeni” milli gelir serisinin verilerine göre Türkiye ekonomisinin, 2016 yılının Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını içeren üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 daraldığını söyledi.



14 yılda tarımsal üretimde ciddi düşüş


“AKP tarımda ülke kaynaklarını, potansiyelini değerlendirmeye yönelik üretimi temel alan politikalar yerine ithalatı teşvik eden ve destekleyen politikalar uygulamaktadır” diyen Sarıbal sözlerini şöyle sürdürdü:


“Stratejik ürünleri esas alan bir üretim planlaması yoktur. Bu politikalar tarımda istikrarsızlık yaratmakta tarımın büyüme hızı GSMH büyüme hızının altında kalmaktadır. Nitekim 2003-2015 yıllarının kapsayan AKP döneminde GSYH yıllık ortalama yüzde 4,7 oranında büyümüş; buna karşılık tarım sektöründeki büyüme hızı yüzde 2,3’te kalmıştır.

 


AKP iktidarı, 14 yıldır tarımda üretmek yerine ithalatı destekleyen politikalar uyguladı. Bu koşullarda üretimin artmaması, tarımın küçülmesi kaçınılmaz oldu. AKP’nin iktidar döneminde mısır, çeltik ve ayçiçeği dışındaki tüm tarla bitkilerinin de üretiminin geriledi. 



Çiftçi üretimden vazgeçti

 


Çiftçinin ürününün para etmediğini ifade eden Sarıbal, “İhracat pazarlarındaki sıkıntılar sürmektedir. Tüm bunlardan dolayı tarım sektörü büyümemekte, aksine küçülmektedir. Tarımda sürdürülebilir bir ortam olmadığı için çiftçi üretimden vazgeçmektedir. Çünkü zaten ayakta zor duran çiftçinin yeni yatırım ya da hedefler ortaya koyması çok zordur. Orta ve uzun vadede hem yerli, rekabetçi üretim hem de üretilen ürünün pazarlanması noktasındaki sıkıntılar çözülmediği ve ihracat pazarları çeşitlenmediği sürece tarımda sağlıklı ve kalıcı büyüme sağlamak mümkün değildir. 2015 yılında 16 milyar dolarlık tarım ve gıda ürünü ithalatı yapılmıştır. Ayrılan kaynakların büyük bir bölümü canlı hayvan ithalatına, yem hammaddelerine, kimyasal gübreye ve hammaddelerine, ilaç, aşı, tohum vs. gitmektedir. Bunların normalde yerli üretimle, içeride kendi çiftçimizi destekleyerek gerçekleştirmemiz gerekir. Ancak uygulanan ithalat politikasıyla yurtdışındaki çiftçileri destekler konumdayız” diye konuştu.

Yorumlar (0)