CHP'Lİ KAYIŞOĞLU, HAVALARIN SOĞUMASIYLA BİRLİKTE BURSA'NIN HAVASINDA CİDDİ DEĞİŞEKLİK GÖZLENDİĞİNE DİKKAT ÇEKEREK, HAVA KİRLİLİĞİYLE İLGİLİ MECLİS ARAŞTIRMASI YAPILMASINI İSTEDİ

"TARIM TOPRAKLARINI SİTELERE, APARTMANLARA KURBAN VEREN BURSA, SU KAYNAKLARINI TAŞ VE MERMER OCAKLARINA, OKSİJEN DEPOSU ÇINARLARINI ÇARPIK YAPILAŞMAYA, DERELERİNİ SANAYİYE KURBAN VERDİ, ŞİMDİ HAVASINI KAYBETMEKLE KARŞI KARŞIYA"

GÜNDEM 07.12.2016, 14:48 07.12.2016, 14:48
CHP'Lİ KAYIŞOĞLU, HAVALARIN SOĞUMASIYLA BİRLİKTE BURSA'NIN HAVASINDA CİDDİ DEĞİŞEKLİK GÖZLENDİĞİNE DİKKAT ÇEKEREK, HAVA KİRLİLİĞİYLE İLGİLİ MECLİS ARAŞTIRMASI YAPILMASINI İSTEDİ

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa’da son dönemde değişkenlik gösteren hava kirliliğiyle ilgili meclis araştırması istedi. Hava kirliliğinin Bursa’da sürekli değişkenlik gösterdiğinin altını çizen Altaca Kayışoğlu, “Tarım, turizm, sanayi kenti gibi birçok unvanı bir arada taşıyan ve Türkiye’nin en önemli kentlerinden birisi olan Bursa, izlenen politikalar ve yanlış uygulamalar nedeniyle bu zenginliklerini kaybetme noktasına gelmiştir” dedi.

 

Verimli tarım arazileri ile su kaynaklarını taş ve mermer ocaklarına, kentin oksijen deposu olan asırlık çınarlarını yapılaşmaya, dünyaca ünlü tarım ürünlerinin toprağı olan verimli ovalarını termik ve doğalgaz santrallerine, taşıdıkları içilebilir sularıyla derelerini sanayi atıklarına Bursa’nın kurban verdiğine dikkat çeken CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Bütün bu olumsuzluklar, Bursa’nın hava kalitesinin sürdürülebilir olmasını da tehdit etmektedir.

 

Ani gelişen sanayi ve buna bağlı olarak ilerleyen aşırı göçün neden olduğu çarpık yapılaşmanın bir sonucu olarak kentin soluk borusu olabilecek hava koridorlarının hesaba katılmaması, oluşan hava kirliliğinin önemli nedenlerinden birisi olarak ortaya çıkmaktadır. Ve tabii bu durum Bursa’nın verimli ovaları, içilebilir su kaynakları gibi havasını da tehdit etmektedir” notunu düşüyor.

 

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son dört yıldaki verileri incelendiğinde Bursa’da hava kirliliğinin sürekli değişkenlik gösterdiği görülecektir” diyen Altaca Kayışoğlu, Meclis Araştırma isteğine ilişkin şu gerekçeleri dile getirdi:

 

“Bursa’daki hava kirliliğinin, kimi zaman;  hava kirliliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkan kanser vakalarıyla Türkiye gündemine oturan Dilovası’nı da geçtiği gözlemlenmiştir. Son günlerde Bursa’da artan bir hava kirliği yine söz konusudur.  Bursa’da yaşanan hava kirliliğinin yıllara göre azalıp artmasının gerekçeleri arasında sanayicilerin ve tabii konut sahiplerinin doğalgaz maliyetleri nedeniyle kömüre yönelmesinin de önemli bir payı vardır. Yılda ortalama 50 bin aracın Bursa trafiğine girmesi de hava kirliliğinde önemli rol oynamaktadır. İl Çevre Müdürlüğü’nün Bursa’yı trafik yoğunluğu, coğrafi etkenlerden uzak konuta açılan alanlar ve kış aylarındaki kömür kullanımının artması gibi nedenlerle birinci derece kirli il statüsünde değerlendirilmesi gerektiği yönünde görüşü de bu noktada dikkate değerdir.

 

Bu gerekçeler ışığında Bursa’da hava kirliliğinin sürekli değişkenlik göstermesinin nedenlerinin tespiti, kirlilik oranlarının kamuoyuyla paylaşılması, hava kirliliğiyle ilgili mücadele birimlerinin kurulup etkin kılınması ve kirliliği önleyici etkin çözümlerin üretilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istiyoruz.”

Yorumlar (0)