CHP'Lİ AKIN:'MADENLER CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR'

Ahmet Akın basın açıklamasında "AKP madencilik sektörünü taşeron cenentine çevirmiştir. " ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 21.11.2016, 11:10 21.11.2016, 11:10
CHP'Lİ AKIN:'MADENLER CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR'

İşte Ahmet Akın'nın basın açıklaması:

 

Siirt Maden köyünde özel bir şirket tarafından işletilmekte olan bakır madeninde meydana gelen kazada 16 madencimiz toprak altında kaldı. Şu ana kadar 5 madencimizin cansız bedenine ulaşıldığını öğrendik. Öncelikle bu faciada yaşamını yitiren madencilerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.

 

AKP DÖNEMİNDE DENETİMSİZLİK İŞ CİNAYETLERİNE DAVETİYE ÇIKARMIŞTIR

 

AKP döneminde maden kazaları ve bu kazalarda yaşamını yitirenlerin sayısında çok ciddi artışların olduğunu görüyoruz. 14 yıldan bu yana iktidar olan AKP  işçi sağlığı ve iş güvenliği alanındaki uygulamalarıyla, ortaya koyduğu denetimsizlik ve taşeronlaşma ile iş kazalarına davetiye çıkarmıştır. O yüzden iş kazalarını kazadan öte cinayet olarak değerlendiriyoruz. Bilim ve tekniğin sunduğu olanaklar kullanılarak yapılan madencilikte iş cinayetlerinin önlenebilir olduğunu biliyoruz. Madenlerde, iş cinayetlerinde ölümü “fıtrat”a bağlayanlarca önemsenmeyen etkin kamu denetimi yapılmış ve gereken önlemler alınmış olsaydı bugüne kadar bu kadar işçimiz yaşamını yitirmemiş olacaktı. Soma, Ermenek ve diğer yerlerde yaşanan maden facialarından gerekli dersler çıkarılmış olsaydı Siirt yaşanmamış olacaktı. 14 Yıllık AKP iktidarı döneminde 18 bin 67 işçimiz iş kazalarında yaşamını yitirmiştir. içinde bulunduğumuz 2016 yılının Ekim ayı sonuna kadar 1596 işçimiz iş kazalarına kurban gitmiştir.

 

SİİRT MADEN KAZASININ NEDENİ BAKANIN SÖYLEDİĞİ GİBİ YOĞUN YAĞIŞ DEĞİL, ALINMAYAN İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİDİR

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak 16 işçimizin toprak altında kaldığı Siir’teki  madende yaptığı incelemelerden sonra yaptığı açıklamada yaşanan kazayı yoğun yağış nedeniyle meydana gelen doğal afet olarak değerlendiriyor. Dünyanın her yerinde yoğun yağış olabiliyor. Bunlar öngörülebilir şeyler. Ama her yerde bu tür kazalar olmuyor. Bu nedenle kazanın nedeni sayın Bakanın söylediği gibi yoğun yağış değil buna uygun olarak alınmayan iş güvenliği önlemleridir. Deneyim ve uzmanlığa önem verilmeyen üretim faaliyetleridir. Kar odaklı, ucuz iş gücüne dayalı madencilik anlayışı bu kazanın en önemli nedenidir. İşletmede dört taşeron firmanın  faaliyet gösterdiği belirtiliyor. AKP madencilik sektörünü taşeron cenentine çevirmiştir.

 

HER ŞEYE RAĞMEN KAR ANLAYIŞI VE TAŞERON KAZALARA YOL AÇIYOR

 

Her şeye rağmen üretim ve kar anlayışı maden kazalarının temelinde yatan en önemli nedendir. Riskli bir üretim faaliyeti olan madencilikte sürekli ve etkin kamu denetimi esastır. Bu denetimde eksikliği olanların, gereğini yapmayanların, yaptırmayanların; iş güvenliği önlemlerini almayan ve aldırmayanların yaşanan kazada sorumluluğu vardır.

 

Yorumlar (0)