Anayasa trafiği hızlandı

Başkanlık sistemini de içeren anayasa değişikliği komisyona geliyor. AKP ‘propaganda’ için kolları sıvarken, CHP teklifi komisyondan geçirmemek için mücadele çağrısı yaptı

GÜNDEM 19.12.2016, 09:54 19.12.2016, 09:54
Anayasa trafiği hızlandı

Birgün’de yer alan habere göre, AKP ve MHP ortaklığıyla hazırlanan, başkanlık sistemiyle taçlandırılan Anayasa değişikliği teklifi yarından itibaren TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak. AKP içinde konuya dair istişareler hızlanırken, CHP ise değişikliğin komisyondan geçmemesi için 'mücadele' çağrısında bulundu.

10 Aralık cumartesi günü gece yarısına doğru 336 kabul oyuyla TBMM Genel Kurulu'ndan geçen anayasa değişikliği teklifi salı gününden itibaren TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak. Komisyon, aralıksız çalışarak teklifin görüşmelerini tamamlayacak.

21 maddelik teklif, önemli değişiklikler içeriyor. Teklifle, Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiğinin kesilmesine yönelik düzenleme kaldırılıyor. Cumhurbaşkanı devletin başı olacak ve yürütme yetkisi cumhurbaşkanına ait olacak. Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları ve üst düzey kamu yöneticilerini atayacak, görevlerine son verecek. Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.

Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. TBMM, üye tam sayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alabilecek.

Önce teşkilata anlatılacak


Teklife dair AKP'deki trafik de hızlandı. Başbakan Binali Yıldırım da, çarşamba günü milletvekilleriyle AKP Genel Merkezi'nde bir araya gelerek, teklife ilişkin istişarelerde bulunacak. Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında teklif, gerekçeleriyle teşkilata anlatılacak.

Bir sonraki gün ise yine parti genel merkezinde düzenlenecek Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında, partililerle bir araya gelecek olan Yıldırım, Türkiye genelinde konunun yurttaşlara anlatılmasını isteyecek. AKP, bu konuda bir kitapçık da hazırladı.

Yıl başında TBMM'de Mart'ta sandıkta


AKP'nin planına göre teklif, yeni yılın başında TBMM Genel Kurulu'nda olacak. Teklif üzerinde 20 Ocak 2017'de görüşmelerin bitmesi, mart ayı sonunda da referanduma gidilmesi öngörülüyor. Anayasa değişikliğinin referanduma gitmesi için maddelerin en az 330 oy alması gerekiyor.

CHP, komisyonda engelleyecek


Muhalefet de anayasa değişikliğine karşı yol haritasını netleştiriyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında önceki gün CHP Genel Merkezi'nde yapılan basına kapalı toplantıda başkanlık modeline karşı 'seferberlik' kararı çıktı. Kılıçdaroğlu, vekillere seslenerek değişikliğin Anayasa Komisyonu’ndan geçmemesi için "mücadele edin" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun "Bu teklifi komisyon aşamasından başlayarak Türkiye'ye anlatacağız. Komisyon safhasında bilgi ve birikimimizle bu teklife karşı çıkacağız. Bu bir anayasa değişikliği değil, açık bir rejim değişikliğidir. Bu teklifte olan yetkileri kime verseniz diktatör oluyor. Bu rejimler üçüncü dünya ülkelerinde bile yıkıldı" dediği öğrenildi.

CHP, yarından itibaren Anayasa ve hukukçu milletvekilleriyle toplanarak komisyona ön hazırlık yapacak. CHP'nin, teklif Genel kurula inmeden komisyonda engellenmesi için iç tüzük yetkileri sonuna kadar kullanacağı belirtildi. Sendikalar, barolar ve STK’lerin de dahil edileceği süreçte toplumun her kesimine, bunun basit bir rejim değişikliği olmadığı, diktatörlüğün yolunun açıldığı anlatılacak. Milletvekilleri de seçim bölgelerinde bu konuda bilgi verecek.

MHP'yi es geçmeyecek


Bir süredir MHP tabanına oynadığı konuşulan CHP, bu süreçte bu kesimi de es geçmeyecek. Kılıçdaroğlu'nun "MHP tabanının bunu istemediğini, AKP tabanında da önemli bir kesimin buna karşı çıktığını biliyoruz. Tüm olanakları kullanmalarına karşın anketlerde hâlâ yüzde 50’nin üzerinde görünmüyor” dediği öğrenildi.

 

Yorumlar (0)