Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2025 yılını “Aile Yılı” ilan etmesinin ardından hükümet, çalışan anne ve babalara yönelik kapsamlı iyileştirmeler için harekete geçti. Yapılacak yeni düzenlemeyle, işçi ve memur statüsündeki anneler arasındaki doğum, süt ve ücretsiz izin farklarının kaldırılması hedefleniyor. Ayrıca mevcutta 16 hafta olan doğum izninin 24 haftaya çıkarılması planlanıyor. Babalar için ise 10 gün olan babalık izninin 15 güne uzatılması gündemde.
Cumhurbaşkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yanı sıra bazı milletvekilleri tarafından yürütülen taslak çalışmalarda sona yaklaşıldı. Hazırlanan taslak, olgunlaştırıldıktan sonra TBMM’ye sunularak yasalaştırılacak.
Doğum İzni Süresi Artıyor
Mevcut uygulamaya göre kadın çalışanlar, doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni kullanabiliyor. Çoğul gebelik durumlarında bu süreye 2 hafta daha ekleniyor. Yeni düzenleme ile bu sürenin 24 haftaya çıkarılması planlanıyor. Böylece anneler doğum sonrası süreçte daha fazla zaman geçirme imkânı bulacak.
Süt İzni Süreleri Eşitleniyor
Şu anda memur annelere, bebekleri 1 yaşına gelene kadar ilk 6 ay günde 3 saat, sonraki 6 ay ise 1,5 saat süt izni veriliyor. İşçi anneler ise yalnızca 1,5 saatlik günlük süt izni kullanabiliyor. Yeni yasa taslağıyla birlikte bu fark ortadan kalkacak. Artık işçi anneler de memur annelerle aynı şekilde, ilk 6 ay günde 3 saat, sonraki 6 ay günde 1,5 saat süt izni kullanabilecek.
Ücretsiz İzinlerde Eşitlik Sağlanacak
Mevzuata göre devlet memurları doğum sonrası 2 yıla kadar ücretsiz izin alabiliyor. Özel sektörde çalışan işçi anneler ise yalnızca 6 ay ücretsiz izin kullanabiliyor. Yeni düzenleme ile bu fark da ortadan kalkacak. Artık işçi anneler de memurlar gibi 2 yıla kadar ücretsiz izin hakkına sahip olacak.
Babalık İzni Uzatılıyor
Mevcut durumda babalık izni; memurlar için 10 gün, özel sektör çalışanları için 5 gün, kamuda sözleşmeli personel ve askeri personel için 10 gün olarak uygulanıyor. Taslak düzenlemeye göre işçi babaların 5 günlük izni 10 güne çıkarılacak. Ayrıca, üzerinde çalışılan alternatif bir formüle göre tüm babalar için bu sürenin 15 güne kadar uzatılması da değerlendiriliyor. Böylece hem işçi hem memur babalar arasında eşitlik sağlanmış olacak.
Koruyucu Ailelere de 15 Günlük İzin
Üç yaşını doldurmamış bir veya birden fazla çocuğa koruyucu aile olan memurlara, çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren 15 gün izin verilecek. Aynı hak, işçi statüsünde çalışan koruyucu ailelere de tanınacak. İşçiler de 15 gün süreyle ücretsiz izin kullanabilecek.
Yeni “Aile Yılı” düzenlemeleriyle birlikte hükümetin hedefi, hem kamu hem özel sektörde çalışan ebeveynler arasında eşitliği sağlamak ve aile yaşamını güçlendirmek olarak öne çıkıyor.