Adalet Bakanı Gül: Fethullah Gülen'in iadesi konusunda Amerikalı savcılar önümüzdeki ay Türkiye'ye gelecek

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, CNN TÜRK’te katıldığı bir programda, Fethullah Gülen’in iadesi konusunda, “Yakın zamanda ABD’li savcılar, yetkililer Türkiye’ye gelecekler. Önümüzdeki ay itibarıyla, adli yardımlaşma çerçevesinde bir temasımız söz konusu” dedi.

GÜNDEM 31.12.2018, 08:57 31.12.2018, 08:57
Adalet Bakanı Gül: Fethullah Gülen'in iadesi konusunda Amerikalı savcılar önümüzdeki ay Türkiye'ye gelecek

Türkiye, Ağustos 2016’da 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen’in ABD’den iadesi için resmi başvuruda bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Gülen’in iade edilip edilmemesine yönelik kararının, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın ortaklaşa gerçekleştireceği çalışmaların ardından sonuçlanacağını belirtmişti.

Program sırasında Gülen’in ABD’den iadesi konusunda yeni gelişmelerin olup olmadığı yönündeki soruya Bakan Gül şöyle yanıt verdi:

“Bu konuda 15 Temmuz öncesi ve sonrası iade talepleri Bakanlığımızca yargıdan gelen talepler iletildi. Bu hususta başkanlar düzeyinde yapılan görüşmelerle bir mesafe alınmış değil şu an itibarıyla. Ama tamamıyla reddedilmiş de değil. ‘Biz sizin başvurunuzu reddediyoruz’ şeklinde bir yazı, temas da yok. Elde ettiğimiz yeni delilleri ABD’ye ulaştırıyoruz.

“ABD’de şu an bir soruşturma var, hem savcılık hem idari soruşturma var. Bu konu ile ilgili onlar da inceleme yapıyorlar ve yakın zamanda Türkiye’ye savcıları, Amerikalı yetkililer gelecekler. Önümüzdeki ay itibarıyla, adli yardımlaşma çerçevesinde bir temasımız söz konusu. Biz umuyoruz, inanıyoruz hukuk devletinin gereği bu terör elebaşının iadesidir bu konu ile ilgili olumlu bir gelişme elde etmeyi ümit ediyoruz.”

Yorumlar (0)