Ripple (XRP) Nedir? Ripple Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Merkezi ve kurumsal bir kimlik taşıyan Ripple (XRP), piyasa değeri açısından Bitcoin ve Ethereum’un hemen ardında yer alıyor. Her boyutta güvenli, hızlı ve ucuz küresel para transferi sağlamak, XRP’nin temel amacını oluşturuyor.

EKONOMİ 26.02.2021, 15:25
Ripple (XRP) Nedir? Ripple Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ripple Protokolü; itibari para birimi, kriptopara birimi ve emtia gibi ödeme araçları arasındaki takası destekliyor. Bu sistemdeki işlemler, Bitcoin ağında olduğu gibi madencilik yapmak yerine ağ katılımcılarının fikir birliğine dayanıyor. Yenilikçi RPCA Protokolü’yle gelen yüksek hız ve senkronize karar mekanizması ise bankaların ve diğer ödeme ağlarının sisteme olan güvenini artırıyor.

Ripple Ne Zaman ve Kimler Tarafından Kuruldu?

2004 yılında Ryan Fugger öncülüğünde temelleri atılan Ripple, 2012’de Chris Larsen ve Jed McCaleb tarafından OpenCoin şirketi altında projelendirildi. 2013’te Arthur Britto ve David Schwartz'ın da yardımlarıyla Ripple Labs teknolojisi geliştirilmeye başlandı. XRP Token’ı ile küresel işlemlere olanak sağlayan Ripple; Bitcoin ve diğer kriptoparalardan biraz daha farklı bir protokol izliyor. Patentli RPCA algoritması ile yönetilen Ripple, ağ üzerinde yer alan node değerlerinin tam uyumlu formda eşleştirilmesi ile çalışıyor. Kuruluşundan bugüne Ripple; Westpac, Union Credit, Santander, Google Ventures, Axis Bank ve UBS gibi bankalar ve yüksek profilli yatırımcılar tarafından ilgiyle karşılanıyor.

Ripple’in Kripto Varlıklar Arasındaki Yeri

Ripple, büyük rakipleri Bitcoin, Ethereum ve Litecoin'den biraz daha farklı özellikler içeriyor. 100 milyar token ile piyasaya arz edilen XRP’nin ilk etapta yaklaşık 20 milyarı bu kripto varlığın yaratıcıları tarafından yönetiliyor. Geriye kalan bölümü de Ripple Labs tarafından kontrol ediliyor. Ripple Labs, ilerleyen zamanlarda kullanıcıların piyasada istikrarını sağlamak için bir emanet hesabına 55 milyar XRP konumlandırıyor. Sınırlı bir arz ile gelen XRP, madenciliğe kapalı ve merkeziyetçi yapısıyla kurumsal şirketlerin de ilgisini çekiyor. Yıllar boyunca patlayıcı fiyat artışları yaşamayan ve stabil bir şekilde varlığını koruyan XRP’nin kriptopara meraklıları arasında özel bir yeri bulunuyor. İşlem hacmi ve kripto varlıklar arasındaki ağırlığı göz önüne alındığında Ripple, fiyat anlamında da halen oldukça alt bir çizgide seyrediyor.

Ripple’ın Kullanım Alanları

Pratik ve hızlı bir token olan XRP, fiat para sistemi ile dönüştürülemeyen para birimleri arasında da önemli bir köprü görevi üstleniyor. Küresel finans sisteminde birbiriyle doğrudan takas edilemeyen çok sayıda yerel ölçekli para birimi bulunuyor. Ülkeler arasında para trafiğinin gerçekleştirilebilmesi için ise yerel bir para biriminin ilk önce ABD Doları’na ardından da diğer para birimine dönüştürülmesi gerekiyor. ABD Doları, paranın dönüşümü sırasında hem fiyat dezavantajı hem de geleneksel bankacılık sisteminin getirdiği hantallık nedeniyle birtakım handikapları da beraberinde getiriyor. Sadece 4 saniyede uluslararası para transferine olanak tanıyan XRP ise ödeme ekosistemine hız, maliyet avantajı ve kolaylık kazandırıyor.

XRP Nasıl Alınır?

“Ripple ne kadar, Ripple fiyat artışı olur mu, XRP ne zaman alınır?” benzeri sorular, altcoin almak isteyen kullanıcıların merak ettiği konular arasında bulunuyor. Küresel ödeme araçları içindeki hızı ve düşük transfer ücretleri ile öne çıkan XRP, bankalar ve kriptopara platformları aracılığıyla alınıp satılabiliyor. Alış veya satış işlemleri için ilk olarak kriptopara platformlarına dahil olmak gerekiyor. Üye bilgilerini doldurduktan ve hesap açma işlemini tamamladıktan sonra o platformda yer alan tüm altcoinlere erişim sağlanıyor. Ripple yorum ve tekniz analizi için sunulan detaylı grafikler, indikatörler ve fiyat araçları sayesinde daha sağlıklı bir şekilde alım-satım yapabilmek de mümkün oluyor.

Türkiye’nin ilk kriptopara platformu olan BtcTurk’ün PRO hizmetini kullanarak hesabınızdan Türk Lirası transfer edebilir, kolayca XRP almaya ve satmaya başlayabilirsiniz. XRP ve diğer tüm kriptoparalar için BtcTurk PRO üzerinden 7/24 alış-satış emri verebilir, telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan hesabınıza ulaşarak işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Yorumlar (0)