Türkiye'de milyonlarca kamu çalışanını ilgilendiren yeni sendikal düzenleme tartışmaları gündemdeki yerini koruyor. Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen tarafından gündeme getirilen sendikal baraj önerisinde yüzde 5 oranının değerlendirildiği belirtiliyor. Düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde belirlenen üye oranının altında kalan sendikaların aidatlarının kamu işvereni tarafından maaşlardan otomatik kesilerek sendika hesaplarına aktarılması uygulamasından yararlanamayabileceği ifade ediliyor.
Henüz yasalaşmış bir düzenleme bulunmazken, öneri özellikle küçük ve bağımsız sendikaların geleceği açısından tartışmalara neden oldu.
Sendikal baraj yüzde 5 olabilir
Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısında Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen tarafından gündeme getirilen sendikal baraj önerisinin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.
Kulis bilgilerine göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın da değerlendirdiği düzenlemede yüzde 5 barajı üzerinde duruluyor.
Söz konusu düzenlemenin, önümüzdeki dönemde 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nda yapılması beklenen değişiklikler kapsamında ele alınabileceği belirtiliyor.
Ancak baraj oranı ve uygulamanın kapsamına ilişkin kesinleşmiş bir yasal karar bulunmuyor.
Yüzde 5 barajının altında kalan sendikalara ne olacak?
Gündemdeki öneriye göre bir sendikanın üyelik aidatlarının kamu işvereni tarafından otomatik olarak kesilip sendikanın hesabına aktarılabilmesi için faaliyet gösterdiği hizmet kolundaki kamu çalışanlarının en az yüzde 5'ini üye kaydetmesi gerekecek.
Bu oranın altında kalan sendikalar ise otomatik aidat kesintisi sisteminden yararlanamayabilecek.
Sendikaların faaliyetlerini sürdürebilmeleri açısından üyelik aidatları önemli bir finansman kaynağı oluşturuyor. Bu nedenle düzenlemenin özellikle üye sayısı düşük sendikalar üzerinde mali baskı yaratabileceği değerlendiriliyor.
Önerinin kabul edilmesi, yüzde 5'in altında kalan sendikaların doğrudan kapatılması anlamına gelmiyor. Ancak aidat tahsilatında yaşanabilecek güçlüklerin bu sendikaların faaliyetlerini sürdürmesini zorlaştırabileceği belirtiliyor.
Daha önce uygulanan baraj 2004 yılında kaldırılmıştı
Sendikal baraj uygulaması Türkiye'de daha önce de yürürlükte bulunuyordu.
Geçmiş düzenlemede, bir hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin yüzde 5'inden fazlasını üye kaydeden sendikaların aidatları kamu işvereni tarafından çalışanların maaşlarından kesilerek sendikaların banka hesaplarına aktarılıyordu.
Yüzde 5 barajının altında kalan sendikalar ise bu sistemden yararlanamıyordu.
Söz konusu düzenleme, sendikal örgütlenme özgürlüğüne yönelik eleştirilerin ardından 2004 yılında kaldırılmıştı.
Yeni tartışmalarla birlikte geçmişte uygulanan sistemin yeniden gündeme gelmesi sendikal haklar açısından farklı görüşlerin ortaya çıkmasına neden oldu.
Daha önceki sendikal baraj düzenlemeleri yargıdan dönmüştü
Kamu çalışanlarının sendikal haklarıyla ilgili baraj tartışmaları geçmiş yıllarda da yaşanmıştı.
Özellikle toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanma koşullarına ilişkin yüzde 1 ve yüzde 2 oranındaki sendikal baraj düzenlemeleri yargı kararlarına konu olmuştu.
Bu düzenlemeler, sendikal eşitlik ve örgütlenme özgürlüğü yönünden yapılan değerlendirmeler sonucunda iptal edilmişti.
Yeni önerinin de yasalaşması halinde anayasal haklar ve sendikalar arasında eşitlik ilkesi bakımından hukuki tartışmalara neden olabileceği değerlendiriliyor.
Büro-İş Sendikası'ndan düzenlemeye tepki
Gündeme gelen yüzde 5 barajı önerisine Büro-İş Sendikası tepki gösterdi.
Sendika, kamu çalışanlarının ekonomik sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirterek sendikal örgütlenmeyi sınırlayabilecek düzenlemelere karşı olduklarını açıkladı.
Büro-İş, sendikal barajın yeniden gündeme getirilmesini sendikal çoğulculuk ve çalışanların özgür iradesi açısından eleştirdi.
Sendika tarafından yapılan açıklamada, kamu çalışanlarının artan hayat pahalılığı, maaşların alım gücündeki kayıp, kira ve temel tüketim giderleri gibi sorunlarla karşı karşıya olduğu vurgulandı.
Büro-İş, Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen'e yönelik açıklamasında, önceliğin sendikal baraj yerine çalışanların ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmesi olması gerektiğini savundu.
Barajı savunanların gerekçesi ne?
Sendikal baraj önerisini gündeme getiren tarafların yaklaşımında ise kamu çalışanlarını temsil eden sendikaların sayısındaki artış öne çıkıyor.
Kamu görevlileri sendikalarının sayısının 350'yi aştığı belirtilirken, sendikal yapının çok parçalı hale gelmesinin temsil süreçlerini zorlaştırdığı görüşü dile getiriliyor.
Baraj uygulamasının daha yüksek üye sayısına sahip sendikaların temsil gücünü artırabileceği savunuluyor.
Buna karşılık düzenlemeye itiraz eden sendikalar, böyle bir uygulamanın küçük sendikaların gelişmesini engelleyebileceğini ve kamu çalışanlarının sendika tercihlerini dolaylı biçimde etkileyebileceğini ifade ediyor.
Yeni sendikal baraj ne zaman yürürlüğe girecek?
11 Ekim 2026 itibarıyla yüzde 5 sendikal barajının yürürlüğe gireceğine ilişkin kesinleşmiş bir tarih açıklanmadı.
Önerinin yasal düzenlemeye dönüşebilmesi için ilgili kanun değişikliğinin hazırlanması ve yasama sürecinden geçmesi gerekiyor.
Bu nedenle mevcut aşamada yüzde 5 barajı kesinleşmiş bir uygulama değil, değerlendirme aşamasındaki bir öneri niteliği taşıyor.
Önümüzdeki süreçte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın atacağı adımlar ve sendika temsilcileriyle yapılacak görüşmeler, düzenlemenin geleceği açısından belirleyici olacak.