Gazete Kritik Ekonomi Fed Adaylığı ve ABD’deki Belirsizlik Altın ile Gümüşte Satışı Hızlandırdı

Fed Adaylığı ve ABD’deki Belirsizlik Altın ile Gümüşte Satışı Hızlandırdı

ABD’de siyasi belirsizlik ve Fed Başkanlığı adaylık sürecinin yarattığı oynaklık, değerli metallerde cuma başlayan düzeltmeyi derinleştirdi. Ons altın 4.500 doların altına inerken, gümüş 75 doların altını gördü.

Değerli Metallerde “Düzeltme” Yeni Haftada Sertleşti

ABD’deki siyasi belirsizlikler ve Fed Başkanlığına ilişkin adaylık sürecinin piyasalarda dalgalanmayı artırmasıyla değerli metallerde cuma günü başlayan satışlar, haftanın ilk işlem gününde hız kazandı. 29 Ocak’ta 5.600 doların üzerine çıkarak rekor tazeleyen ons altın, 30 Ocak Cuma günü yüzde 9 geriledikten sonra bugün de yüzde 8,3 düşüşle 4.500 doların altına indi.

Gümüşteki kayıp daha sert seyretti. Cuma günü yüzde 26 ile en sert günlük düşüşlerinden birini yaşayan gümüş, bugün yüzde 14 daha gerileyerek 75 doların altına düştü.

Margin Call ve Nakit İhtiyacı Satışları Tetikledi

Analistler, sert düşüşte vadeli işlemlerde teminat tamamlama (margin call) zorunluluklarının ve yatırımcıların diğer varlıklardaki kayıplarını karşılamak için nakde yönelmesinin etkili olduğunu belirtiyor. CME Group’un vadeli işlemlerde teminat artırması ve nakit ihtiyacı nedeniyle zorunlu tasfiyelerin devreye girmesi satış baskısını güçlendirdi.

Öte yandan Minneapolis’te yaşanan bir olay sonrası başlayan tartışmaların ABD hükümetini kısmi kapanma sürecine sürüklemesi, risk iştahını daha da zayıflattı.

Trump’ın Fed Adayı ve “Uzun Süre Yüksek Faiz” Endişesi

Analistler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kevin Warsh’u Fed Başkanlığına aday göstermesinin “daha uzun süre yüksek faiz” beklentisini ve para politikasındaki belirsizliği artırdığını; bunun da doları güçlendirerek altın ve gümüş gibi faiz getirisi olmayan varlıkların cazibesini azalttığını ifade ediyor. Bu ortamda altının, geleneksel güvenli liman olmanın yanında yatırımcılar için bir “likidite kaynağı” olarak da kullanıldığına dikkat çekiliyor.

Piyasa değeri bakımından en büyük kripto para birimi Bitcoin’in de kısa süreliğine 75 bin doların altına indiği belirtildi.

Ons Altın, Gram Altın ve Gümüşte Güncel Seviyeler

Ons Altın 12 Ocak’tan Bu Yana En Düşükte

Ons altın haftaya 4.689 dolardan başlarken düşüş yüzde 6,5’i aştı ve saat 09.00 sularında 4.525 dolara kadar gerileyerek 12 Ocak’tan bu yana en düşük seviyelerini gördü.

Gram Altın 6.345 Liraya Geriledi

Ons altındaki sert düşüş, iç piyasada gram altını da baskıladı. Gram altın güne 6.560 liradan başlarken aynı saatlerde yüzde 6,40 kayıpla 6.345 liradan işlem gördü.

Ons Gümüş 73 Doların Altını Test Etti

Gümüş fiyatı 75,07 dolara kadar geriledikten sonra haftaya 79 dolar seviyesinden başladı. Satış baskısının devam ettiği ons gümüş, aynı saatlerde yüzde 10’un üzerinde düşüşle 73 doların altına inerek seansın en düşüklerini gördü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *