CHP'li Keven:AKP iktidarı devlet okullarından esirgediği 4 milyar liralık bütçeyi 5 yıldır kolej sahiplerine aktardı

Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Ali Keven; Milli Eğitim Bakanlığı Sayıştay raporunu değerlendirerek  Bakan Ziya Selçuk’a uyarılarda bulundu.

EĞİTİM 20.10.2019, 11:10 20.10.2019, 11:16
CHP'li Keven:AKP iktidarı devlet okullarından esirgediği 4 milyar liralık bütçeyi 5 yıldır kolej sahiplerine aktardı

Sayıştay raporlarına göre MEB'in sınıfta kaldığını söyleyen CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven,

“Milli Eğitim Bakanlığı’nın Sayıştay raporunda gelirlerin aktarıldığı pek çok okul ve öğretmenevi banka hesabının yasal dayanağının olmadığı, okul binalarına yersiz kamulaştırma bedellerinin ödendiği, okul pansiyonlarında boş oranlar olduğu halde taşımalı eğitime sadece 2018 yılında 2 milyar 514 milyon lira ödeme yapıldığı gibi bulgular bulunmaktadır. Okul pansiyonlarında toplam yüzde 37 oranında boşluk olduğu görülmektedir. Birçok ilçede okul pansiyonları ya yetersiz ya da bilinçli olarak tarikat yurtlarına destek verilmiş ama bazı ilçelerde de kullanılmayan boş pansiyonlar bulunmaktadır. Buna karşılık Ensar, TÜRGEV gibi AKP'nin arka bahçesi vakıfların yurtlarına ise son üç yılda toplam 169 milyon lira ödendi.”

Taşımalı eğitime aktarılan kaynağın atanamayan öğretmenler için aktarılabileceğini söyleyen Keven,

“Rapora göre toplam 202 bin 268 kişilik boş pansiyon bulunmaktayken son 3 yılda taşımalı eğitime 6 milyar 752 milyon lira ödeme yapıldı. Kırsal bölgelerde yaşayan 1 milyon 338 bin öğrenci maalesef ailelerinden çok uzakta il ve ilçe merkezlerine taşınıyor. Çünkü AKP döneminde 17 bin köy okulu kapatıldığı için her gün 60-70 kilometre uzakta ilçe merkezinde ki okullara gitmek zorundalar. Taşımalı eğitime aktarılan milyarlarca lira ile atanamayan binlerce öğretmen kırsal bölgelerde kurulacak okullara atanabilirdi. 7-8 yaşında taşımalı eğitime mecbur bırakılan çocuklarımızın bu çığlığını duyun artık.”

Milli Eğitim Bakanlığı 2019 bütçesinin milli gelire oranının yüzde 2.5 iken OECD ülkeleri ortalamasının yüzde 6 olduğunu da hatırlatan Keven,

“MEB Bütçesi, kamucu bir eğitim anlayışından uzak ve OECD ortalamasından çok aşağıda. Oysa AKP iktidarı devlet okullarından esirgediği 4 milyar liralık bütçeyi 5 yıldır kolej sahiplerine aktardı.”

Yorumlar (0)