Suriye görüşmelerinde anlaşma belirsizliği

Suriye’deki çözüm görüşmeleriyle ilgili Çavuşoğlu açıklamalarda bulunurken AA, Türkiye ile Rusya’nın anlaştığını iddia etti. Kremlin Sözcüsü ise haberi doğrulamadı

DÜNYA 29.12.2016, 10:08 29.12.2016, 10:08
Suriye görüşmelerinde anlaşma belirsizliği

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Suriye'de çözüm için iki metin var, biri siyasi çözümle ilgili diğeri ateşkes; her an yürürlüğe girebilir. Birileri (Suriye konusunda) Türkiye çark etti diyor, biz başından beri en iyi çözüm ateşkes ve siyasi çözümdür diyoruz" dedi. Anadolu Ajansı’ndan ise dün çarpıcı bir iddia dile getirildi. AA tarafından Türkiye ile Rusya’nın Suriye’nin çözümü noktasında bir plan üzerinde anlaşıldığı haberi yayımlandı. Söz konusu açıklama bir basın toplantısında Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov’a soruldu. Peskov ise Çavuşoğlu’nun aksine konuya ilişkin ‘Yeterince bilgim yok’ açıklamasında bulundu.

 

İki nokta var

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı'nda düzenlenen bir resepsiyonda Suriye'deki gelişmeler ve Türkiye ile Rusya'nın Suriye'de taraflara sunacakları genel ateşkes planı önerisinde anlaştığı haberleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

 

‘Çark etmiyoruz’ çıkışı

 

Çavuşoğlu şunları söyledi: Suriye'de çözüm için iki metin var, biri siyasi çözümle ilgili, diğeri ateşkes. Her an yürürlüğe girebilir. Birileri (Suriye konusunda) Türkiye çark etti diyor, biz başından beri en iyi çözüm ateşkes ve siyasi çözümdür diyoruz. Sağlanan ateşkesi Suriye geneline yaymak istiyoruz. Bu ateşkesi ihlal edenlere karşı, bunu da denetlememiz ve engellememiz lazım. Artık Suriye'de kalıcı bir ateşkes ve müzakerelerle de siyasi dönüşüm olsun istiyoruz. Esad'lı siyasi bir dönüşüm olmayacağını biliyoruz, Esad'ı muhalefetin de kabul etmeyeceğini biliyoruz. Öte yandan Çavuşoğlu’nun değindiği konulardan bir tanesi de Suriye görüşmelerinde PYD’nin konumuydu. Çavuşoğlu ‘PYD, Astana'daki görüşmede olmayacak. Bu süreçte olmaması BM Güvenlik Konseyi'nin kararıdır" dedi. Anadolu Ajansı ise Türkiye ile Rusya'nın Suriye'de çatışan taraflara ülke genelinde ateşkes başlatmaları amacıyla önerecekleri bir plan üzerinde mutabakata vardığını yazmıştı.

 

Haberi doğrulamadı

 

AA’nın Türkiye ile Rusya’nın anlaştığı yönündeki habere ilişkin Kremlin Sözcüsü Peskov’dan açıklama geldi. Peskov 'Rusya ve Türkiye Suriye'de ateşkes planında anlaştı' haberini doğrulamadı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ve Türkiye'nin, Suriye'de bir ateşkes planı üzerinde anlaştığının doğru olup olmadığı sorusuna "Bilgim yok" yanıtını verdi. Peskov'a dün düzenlediği basın toplantısında bu haberin doğru olup olmadığı soruldu. Peskov soruya "Bu soruya yanıt veremem. Zira yeterince bilgim yok" yanıtını verdi. Peskov, Suriyeli tarafların Kazakistan'ın başkenti Astana'ya yapması planlanan barış görüşmelerine ilişkin olaraksa, "Astana'da yapılması planlanan görüşmelerin çeşitli detaylarını konuşmak için Türk meslektaşlarımızla sürekli temas hâlindeyiz. Bunların hepsi Suriye'de siyasal bir çözüm bulunması için yapılıyor" ifadelerini kullandı.

 

Havan mermisi

 

Öte yandan dün akşam saatlerinde Şam’daki Rusya Büyükelçiliği’ne 2 havan topu mermisi isabet etti.

 

*****

‘Esad başkanlığı bırakacak’

 

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bir sonraki seçimde görevi başka bir Suriye Alevisine devretmesi için Türkiye, Rusya ve İran arasındaki görüşmelerin sürdüğünü iddia edildi. Reuters’a konuşan kaynakların iddiasına göre; Türkiye, Rusya ve İran arasında varılması planlanan anlaşmanın taslağı, Esad’ın birkaç yıl daha devlet başkanı olarak kalabileceğine işaret ediyor. Anlaşma taslağına göre Esad, bir sonraki başkanlık seçimlerinde ise daha ılımlı bir Alevi adaya görevini devredecek. Ancak habere göre, İran henüz bu konuda ikna edilemedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görüşmelerdeki pozisyonunun sorulması üzerine, “Esad’lı siyasi bir dönüşüm olmayacağını biliyoruz” demişti.

Yorumlar (0)