Filipinler, son yılların en şiddetli depremlerinden biriyle güne uyandı. Yerel saatle sabah saatlerinde meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki deprem, özellikle ülkenin güneyinde bulunan Mindanao Adası ve çevresinde büyük paniğe yol açtı.
Depremin merkez üssünün Mindanao açıklarında olduğu açıklanırken, sarsıntı çok geniş bir bölgede hissedildi. İlk belirlemelere göre çok sayıda bina hasar gördü, bazı yapılar tamamen çöktü ve enerji altyapısında ciddi kesintiler yaşandı. Yetkililer, depremden etkilenen bölgelerde acil durum ilan ederek kurtarma ekiplerini sahaya yönlendirdi.
Can Kaybı ve Yaralı Sayısı Yükseliyor
Depremin ardından gelen ilk bilgilerde sınırlı sayıda can kaybından söz edilirken, saatler ilerledikçe bilanço ağırlaşmaya başladı. Yerel yetkililer farklı bölgelerden ölüm ve yaralanma haberlerinin geldiğini açıkladı.
Arama kurtarma çalışmalarının yoğunlaştığı General Santos ve çevresinde çöken yapılar nedeniyle çok sayıda kişinin enkaz altında kalmış olabileceği belirtiliyor. İlk resmi açıklamalarda ölü sayısının birkaç kişi olduğu duyurulsa da daha sonra farklı kurumlardan gelen bilgilerde can kaybının çift haneli rakamlara ulaştığı ifade edildi. Yaralı sayısının ise 200'ü aştığı bildiriliyor. Yetkililer, kesin bilançonun arama çalışmalarının tamamlanmasının ardından netleşeceğini belirtiyor.
Tsunami Alarmı Verildi
Depremin deniz tabanında meydana gelmesi nedeniyle bölgede tsunami alarmı da verildi. Filipinler'in yanı sıra Endonezya, Malezya ve Pasifik'teki bazı kıyı bölgelerinde önleyici uyarılar yapıldı.
Yetkililer, kıyı kesimlerinde yaşayan vatandaşlardan yüksek bölgelere çıkmalarını istedi. Bazı sahil bölgelerinde deniz seviyesinde olağan dışı hareketlilik gözlenirken, ilerleyen saatlerde tsunami tehlikesinin büyük ölçüde geçtiği açıklandı. Buna rağmen uzmanlar, artçı sarsıntılar nedeniyle kıyı bölgelerinde dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
Okullar ve Kamu Kurumları Kapatıldı
Depremin meydana geldiği saatlerde öğrencilerin okullarda bulunması paniği artırdı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde öğrencilerin ve öğretmenlerin sarsıntı sırasında okul bahçelerine koştuğu görüldü.
Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., etkilenen bölgelerde eğitime ara verildiğini ve kamu kurumlarının hasar tespit çalışmalarına öncelik vereceğini açıkladı. Ulaşım altyapısında meydana gelen hasarlar nedeniyle bazı yolların ve tesislerin geçici olarak kullanıma kapatıldığı bildirildi. General Santos Havalimanı'nda da uçuşlarda aksaklıklar yaşandığı öğrenildi.
Artçı Depremler Endişe Yaratıyor
Uzmanlar, 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede çok sayıda artçı sarsıntının kaydedildiğini açıkladı. Bunlardan bazıları 6 büyüklüğünün üzerinde gerçekleşti.
Yetkililer, hasar gören binalara girilmemesi konusunda vatandaşları uyarırken, arama kurtarma ekipleri enkaz altında kalan kişilere ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor. Filipinler'in Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer alması nedeniyle dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinde bulunduğu belirtiliyor. Bu nedenle bölgede yeni artçıların yaşanabileceği ifade ediliyor.
Gözler Resmi Açıklamalarda
Deprem sonrası bölgede olağanüstü hareketlilik sürerken, hükümet yetkilileri hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Arama kurtarma ekiplerinin ulaşamadığı bazı noktalarda çalışmaların sürdüğü belirtilirken, can kaybı sayısının artmasından endişe ediliyor.
Uzmanlar, önümüzdeki saatlerde açıklanacak resmi verilerin felaketin gerçek boyutunu ortaya koyacağını ifade ediyor. Filipinler'de milyonlarca kişinin hissettiği deprem, 2026 yılının en yıkıcı doğal afetlerinden biri olarak kayıtlara geçmeye aday görünüyor.