Dünya medyası böyle gördü: Görülmemiş gerilim!

Ankara-Amsterdam arasındaki gerilim, dünya basınında geniş yer buldu. Gazeteler krizin kontrolden çıkmak üzere olduğuna dikkat çekti

DÜNYA 13.03.2017, 09:05 13.03.2017, 09:05
Dünya medyası böyle gördü: Görülmemiş gerilim!

Türkiye ve Hollanda arasında yaşanan gerilim dış basının da ana gündem maddelerinden. Almanya’dan İngiltere’ye, Fransa’dan İspanya ve ABD’ye önde gelen gazeteler krizi manşetlere taşıdı. Birgün’de yer alan habere göre,  Krizin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın sınır dışı edilmesi ile “doruğa tırmandığının” belirtildiği haberlerde “görülmemiş gerilim”den söz edildi.

El Cezire: "İki ülke hükümetleri arasındaki diplomatik kavga durulacak sinyalini vermiyor” denilen yorumda Türkiye ile Hollanda arasındaki “gerilimlerin Almanya ile Türkiye arasındaki kavganın ardından geldiğine" dikkat çekildi, Erdoğan’ın “nazi” suçlamalarına yer verildi.

Die Zeit Hollanda ile Türkiye arasındaki tırmanan gerilimi “Toplantı krizi büyüyor” başlığıyla veren Die Zeit "Hollanda Türk bakanı sınır dışı etti ve göstericilere tazyikli su sıktı. Türkiye misilleme yapacağını duyurdu” diye yazdı.

Bild: Gelişmeleri “Türk siyasetçilere yönelik giriş yasağı sonrasında Hollanda ve Türkiye arasındaki anlaşmazlık tırmanıyor” başlığıyla veren Bild, Bakan Kaya’nın Hollanda tarafından Almanya’ya geri gönderildiğini hatırlatarak, Türkiye’nin Rotterdam Konsolosluğu önünde toplanan Türklere polisin Toma’larla müdahale ettiğini aktardı.

FAZ: Frankfurter ALlgemeine Zeitung gazetesi ise, “Hollanda Türk bakanı Almanya’ya geri gönderdi” başlığıyla verdiği haberinde,” Polis Aile Bakanı Kaya’nın Rotterdam Türk konsolosluğuna girmesini engelledi. ‘İstenmeyen yabancı’ olarak Almanya’ya geri dönmek durumunda kaldı. Olaylar yaşandı” bilgisini paylaştı

Tagesschau: Alman kamu kanalı ARD’nin haber sitesi tagesschau.de ise, tartışmanın büyüdüğünü belirterek, “Seçim toplantısı tartışmasından diplomatik krize” gelindiğini yazdı.

Guardian: The Guardian gazetesi, "Hollanda ve Türkiye arasında 'Nazi kalıntısı' anlaşmazlığı" başlığı atıldı.

Independent: Independent gazetesi de Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun uçağının Hollanda'ya indirilmemesini manşete taşıdı. Krizin giderek derinleştiğini yazdı.

BBC: Lahey mahreçli haberinde “Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan ziyaret krizi, Kaya'nın sınır dışı edilmesi ile doruğa tırmandı. "Persona non grata" ilan edilen Kaya, Hollanda polisine ait bir araçla Almanya'ya gönderildi” dedi. 

CNN International: Erdoğan'ın Hollandalı liderlere 'faşist' dediği ifadelerini manşete taşıdı. Haberde “Ancak bazı ülkelerdeki makamlar, onların planlarını bloke etti” ifadesini kullandı. 
Le Monde: Fransız Le Monde ise, "Türkiye ve Hollanda arasındaki diplomatik kriz gittikçe kötüleşiyor" ifadelerini kullandı.

Le Figaro: Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, “Türkiye ile Hollanda arasında diplomatik kriz” başlığını kullandı. Gazete, "Cumartesi gününe iki ülke arasındaki diplomatik olaylar damgasını vurdu” diye yazdı.

Gazete, “Her şey, Hollanda’nın Türk Dışişleri Bakanı’nın ziyaretini yasaklamasıyla başladı. Karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öfkesini tetikledi” yorumunu yaptığı haberinde, Erdoğan’ın Hollanda’ya sert tepkisini gösterdiği “Bunlar Nazi kalıntısı” sözlerini aktardı.

El Pais: İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais de, Türkiye ile Hollanda arasında patlak veren krizi irdelediği haberinde “görülmemiş bir gerilim” nitelemesini yaptı. Erdoğan’ın Hollanda’ya yönelik olarak sarf ettiği sert sözlerin de altı çizildiği haberde 15 Mart’ta seçim yapılacağı Hollanda’da hükümetin Türkiye’ye yönelik tutumuna “parlamentonun çoğunun destek verdiği” kaydedildi.

 

Yorumlar (0)