Britanya'nın yeni başbakanı Liz Truss oldu

Skandallar Başbakanı Boris Johnson'ın istifa kararı açıklaması sonrası iktidardaki Muhafazakar Parti'nin liderlik yarışını kazanan isim açıklandı.

DÜNYA 05.09.2022, 16:01
Britanya'nın yeni başbakanı Liz Truss oldu

Muhafazakar Parti'nin liderlik seçiminin galibi Dışişleri Bakanı Liz Truss, sonuçların açıklandığı parti merkezinde yaptığı konuşmasına Başbakan Boris Johnson'a teşekkür ederek başladı.
Ağzı kulaklarında sahneye geldiğinde ayakta alkışlanan Truss, 'Muhafazakar Parti lideri olarak seçilmenin bir onur olduğunu' dile getirdi. Boris Johnson'ın (BoJo) 7 Temmuz'da istifa kararını açıklamasını müteakip 2 ay süren seçim süreciyle ilgili 'tarihin en uzun iş görüşmelerinden birini düzenlediği için' partiye ve destekçilerine teşekkür etti.

Diğer liderlik yarışı adaylarına ve kendisiyle birlikte sona kalan Rishi Sunak'a saygılarını sunan Truss, 'zorlu geçen kampanyanın partideki yeteneğin derinliğini ve genişliğini gösterdiğini' söyledi.
Boris Johnson'a '(Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin'e karşı durduğu, Brexit'i gerçekleştirdiği, Kovid aşısını acilen kullanıma soktuğu ve (anamuhalefetteki İşçi Partisi'nin eski sosyalist lideri) Jeremy Corbyn'i eze eze yendiği için teşekkür eden' Truss'ın BoJo'ya atıfla "Kiev'den Carlisle'a hayranlık kazandınız" sözlerini, salondakiler kısa bir sessizliğin ardından gecikmeli şekilde alkışladı.


Muhafazakar Parti değerlerinin Britanya halkında karşılık bulduğunu, bunların özgürlük ve kendi hayatını kontrol etme yeteneğinin yanısıra düşük vergileri içerdiğini öne süren Truss, seçmenlere verdiği sözleri tutacağını, Muhafazakar Parti'nin genel seçimlere dek vaatlerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti.


Artan enerji maliyetleri, çift hanelere çıkan ve seneye ikiye katlanması beklenen enflasyon, hayat pahalılığı krizine karşılık gelmeyen ücret artışları yüzünden düzenlenen grevler nedeniyle çok zor bir dönemin beklediği Britanya'nın üçüncü kadın başbakanı, vergileri düşürüp ekonomiyi büyütmek için 'cesur bir planı' olduğunu vurguladı.

Halkın en önemli meselesi olan kabaran enerji faturalarına gelen Truss, sadece enerji faturaları değil, uzun zamandır süren tedarik krizini de çözeceğini vaat etti.
Konuşmasını "Bunları gerçekleştireceğiz, gerçekleştireceğiz, gerçekleştireceğiz" diye tamamlarken, en geç Ocak 2025'te yapılması gereken seçimlerle ilgili "Ve 2024'te Muhafazakar Parti'ye büyük bir zafer kazandıracağız" vurgusunu yapıp İşçi Partisi'ni yenecekleri iddiasında bulundu.
'Demir Leydi' lakaplı Margaret Thatcher ve BoJo'nun selefi Theresa May'den sonra üçüncü kadın başbakan olacak Liz Truss, göreve yarın başlayacak.
Yarın BoJo'nun tatilini İskoçya'daki Balmoral Malikanesi'nde geçiren Kraliçe 2. Elizabeth'e istifasını resmen sunmasının ardından Kraliçe'den yeni hükümeti kurma görevini alacak Truss, başkent Londra'ya dönüp bir konuşma yapacak ve yeni kabineyi açıklayacak.
Brexit karşıtı Liberal Demokrat Partili iken sıkı Brexit taraftarı Muhafazakar Partili'ye, Thatcher protestocusu iken Demir Leydi öykünmecisine dönüşen Truss, Ukrayna krizini körüklemesi, Kiev rejimine tam desteği ve Rusya karşıtı yaptırımlarda oynadığı rollerle dikkati çekti. Artık Britanya dış politikasını Çin ve Rusya'ya yeni bir odaklanma içerecek şekilde daha da şahince güncellemesi bekleniyor.(Sputnik)

Yorumlar (0)