20.08.2018, 11:36

BARKIT, ELİ KILLI, DIŞ GÜÇLER VE SELAM

Bilmediği ‘şey’in düşmanıdır insan. Bilmediği şeylerle korkutulur aynı zamanda insan. Güçsüz olan insan güçten, zayıf olan kuvvetten korkar.

İnsanı hayatta tutmaya yarar korku. Ölüm korkusu, elinde olanın çıkıverme korkusu, makamının elinden alınıverme korkusu, vs…

Yetki etki elinde olanın yetki ve etkisi olmayanı gayrete getirmek için ya da korkutmak için de kullandığı bir şeydir aynı zamanda o ‘şey’.

O ‘şey’ geleceğimizi, özgürlüğümüzü, istikbalimizi, istiklalimizi tehdit etme şeyi, birlik beraberliğimizi de tehdit etme şeyidir.

Yıllarca dinlediğiniz, dinlediğimiz bir ‘şey’dir o aynı zamanda. İşte o şey belki de bu günlerde çok işittiğimiz dış güçler ‘şey’i.

Mesela; aslı olmadığını düşündüğüm bir şeydir atalarımızı kötülemek için söylenen o sözler. Hani batılı ülkelerde uyumayan, yaramazlık yapan çocukları korkutmak için ‘Aman uyu Türkler gelir, Osmanlılar gelir’ diye korkuturlarmış. Türk’ü, Osmanlı’yı bilmeyen batılı çocukları korkutma ‘şey’leri.

Küçükken bizleri de korkuturlardı böyle ‘şey’lerle.

Biri şudur; köylerde olan derin su kuyularının ağzında kapak olmazdı. Ana babamız düşeriz endişesiyle o kuyulara yaklaşıp kuyuların içine bakmamamız için, sakın oraya gidip içine bakmayın, içinde ‘barkıt’ var sizi içine çeker, der bizi korkutarak kuyulara yaklaşmamızı ve kuyulara düşmemizi engellerlerdi.

Biri de şudur; yaramazlık yapan ya da uyumak istemeyen çocukları da aman uslu dur, ses yapma, ‘eli kıllı’ gelir seni alır gider, deyip çocukların uslu çocuk, sessiz çocuk olması sağlanırdı.

En son yeğenimde gördüm. Yaramazlık yapınca, çatıda ‘hurdacı’ var seni alır gider, yaramazlık yapma diye tehditle sakinleştiriyorlardı. Hurdacıyı bilmeyen yeğen sessizce bir köşeye çekilip büzüşüyordu. Çoğu zaman da orada uyurdu bilmediği ‘Şey’ in ‘hurdacı’nın korkusuyla.

Kabul edilmiş bir güçsüzlük, kabul edilmiş belki de var olmayan bir güç.

Son günlerde de çok işittik böyle bir ‘şey’i.

Ülkemiz üzerindeki etkisi nedir, yüzde kaçtır ekonomi, sosyoloji, …loji vs uzmanlarının bileceği bir şeydir ya da hiç alakası olmayan ‘barkıt’ ‘eli kıllı’ ‘hurdacı’ gibi tamamen hayal ürünü ‘şey’lerden birisidir ‘dış güçler’.

Yaşlılar güçsüz olduğu için mi yaşlıdır, yaşlı olduğu için mi güçsüzdür. 

Ya da tavuk yumurtadan mı yumurta tavuktan mı?

Çaresizlik mi?

Her yönden güçlüysek, birliksek ne yapabilir bize dış şeyler, bir pire bile olsa dış güçler, ülke, millet, devlet biz birlik değilsek, her yönden güçsüzsek ne yapabiliriz dış güçlere karşı? Çare korkmada, pusmada mıdır, velvelede midir?

Ne olduğunu çoğunluğun bilmediği fakat her olumsuz şeyin, sevmediğimiz her şeyin, istemediğimiz her şeyin, beceremediğimiz her şeyin suçlusu, ya da bir günah keçisi midir dış güçler?

Hayali şeyleri geçip gerçekçi olmak gerekir. Biz ülke ve millet olarak güçlenirsek, birlik olursak ‘dış şeyler’, küçülür yok olur gider.

Ya da şizofrenik bir durum mudur bu ‘dış güçler fobisi’?

Eğer öyleyse istikameeeet!

Psikiyatri, marş marş!..

Öyle olduğunu da sanmıyorum…

***

İşte önümüzde bizi bize getirecek en güzel ilaçlardan bir ilaç, Kurban Bayramı. Bayramı fırsata çevirip toplum olarak, millet olarak fobilerden kurtulup kendimize, özümüze dönmeliyiz. Birbirimizi sevgiyle kucaklamalı, el ele vermeli, birbirimizi dinleyip doğru anlamalı, birbirimize kardeş, hayat desteği, huzur desteği olmalıyız. Selamımızın manasını bilerek, yaşayarak vermeliyiz selamı çevremize.

Şu takım elbiseyi giymeyen, şu rengi sevmeyen, şu partiden olmayan ya da tam tersi önyargılardan, alternatifsiz bırakılan kabullerden uzaklaşıp ortak paydada birleşmeli.   

Özetle; biz biz olursak dış güçler, bir tabir bir kavram olarak, kavramlar sözlüğünde yerini almaya mahkûm olur.

***

SELAM

 

Sulanmazsa solar çiçekler bitkiler

Su demekle sulanmaz ki güller

Kuru lafla birleşmez gönüller

Sarılalım birbirimize ısınsın kalpler

 

Hamasi sözler gelir geçer

Gönüller ısındığını sever

Garazsız ivazsız olursak eğer

Bayrak o zaman gönderi süsler

 

İtersen atarsan acımasızca beni

Birleştiremezsin maddeyle neslimi

Bölüp parça parça etsen de kendini

Birleştiremezsin ayrılan ellerimi

 

Sevgiyle olur ellerin birleşmesi

Sevgiyle olur ötekilerin bizleşmesi

Semadaki bayrağın kalbimle öpüşmesi

Sevgiyle olur sevgiyle mevcelenmesi

 

Vesiledir düğün dernek bayram

Etmeyelim hayatı birbirimize haram

Fırsat olsun milli dini her türlü bayram

Cumhuriyete, bayrağa, vatana selam!

 

Demokrasiye cumhuriyete selam!

Vatana, ay yıldızlı bayrağa selam!

 

_______________

 

 

Ülke olarak, millet olarak güzel günlere çabucak ulaşmak temennisi ile Kurban Bayramınızı tebrik eder esenlikler dilerim. 20.08.2018

Yorumlar (0)