23.01.2020, 10:15

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRECEK BESİNLER

Kış aylarının tam anlamıyla hissedilmesiyle birlikte virüslerinde adını sıkça duyar olduk. En çok da çocuklar arasında kol gezen virüslerden korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız gerekmektedir. Hastalığa yakalandıktan sonra bağışıklık sistemini güçlendireyim diye tükettiğiniz besinler artık çok da fazla fayda sağlamayacaktır. Çünkü bariyer artık yıkılmıştır, yeniden bariyer kurmaya çalışmak  vücudunuzda virüsler varken çok da kolay olmayacaktır.

Virüsler yaz kış her zaman bizi konak olarak görmekte ve vücudumuza da uğradıktan sonra çoğalmaktadır.Günlük beslenmemizde vitamin ve minerallerden zengin bir diyet örüntüsü oluşturursak bariyeri sağlam kurarsak yıkılması mümkün olmayacaktır. Direncinizin kırıldığını hissedebilirsiniz, kendinizi yorgun hissedebilirsiniz ama tam anlamıyla hastalanmazsınız. Bu da zamanında almış olduğunuz tedbirler sayesinde olacaktır.

Bu tedbirlere biraz göz atalım isterseniz. Bağışıklık sistemimiz neleri seviyor, neler tüketirsek hastalıklarla daha iyi mücadele edebiliyoruz görelim.

1-Dengeli ve yeterli beslenme
2-Düzenli ve yeterli uyku
3-Stresten uzak durma
4-Sigara ve alkol alımına dikkat etme
5-Spor yapmak,  güçlü bir bağışıklık sistemi demektir.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde antioksidanların yeri yadsınamayacak kadar önemlidir. Anti-oksidanların en önemlileri C ve E vitamini, beta-karoten, selenyum, bazı protein bileşikleri, isoflavonlardır. Bu anti-oksidanları içeren besinleri günlük beslenmemiz içerisinde bol miktarda tüketmeliyiz. Anti-oksidanlar dışında bazı besin maddelerini günlük beslenmemize eklememiz bağışıklık sistemini güçlendirici etki yapacaktır. Omega 3 yağ asitleri adı verilen ve balıkta bolca bulunan yağ asitleri ve proteinli gıdalardan aldığımız arginin amino asidi, bağışıklık sistemimiz için önemli besin kaynaklarıdır.

İyi bir savunma sisteminin kurulabilmesi için A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminleri içeren havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, biber, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra portakal, mandalina, elma, nar gibi meyveler yenilmeli.

  • Gerek C vitamini ihtiyacının karşılanmasında gerekse de sıvı alımına katkı sağlaması

açısından taze sıkılmış meyve sularının tüketimi sıkça yapılmalı. Bunu yaparken de günlük tüketilmesi gereken meyve miktarı aşılmamalıdır. Aksi takdirde fazladan kalori alınmış olacaktır.

  • Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkiye sahip E vitaminini sağlamak için yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller yeteri miktarda tüketilmeli.
  • Kış aylarında mahrum kalınan güneş ışınları, vücudun D vitamini ihtiyacını karşılayamamasına neden olur. Balık, çoklu doymamış yağ asitleri (Omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot minerallerinden alınmalı.
  • Antioksidan özelliği ile yeşil çay,kuşburnu çayı hem sıvı alımımız sağlamakta hem de koruyuculuğu ile kış mevsiminde iyi bir tercih olabilir.
Yorumlar (0)