5 Ocak 2025'te Florida'nın Orlando şehrinde düzenlenen Miss America 2025 yarışmasında, Auburn Üniversitesi'nde hemşirelik öğrencisi olan 22 yaşındaki Abbie Stockard, yeni Miss America unvanını kazandı. Geçtiğimiz Haziran ayında Miss Alabama seçilen Stockard, 51 diğer yarışmacıyı geride bırakarak zaferini ilan etti. Yarışmaya, her ABD eyaletinden, Washington D.C. ve Porto Riko’dan birer temsilci katıldı.
1921 yılında başlayan ve uzun bir geçmişe sahip olan Miss America yarışması, bu yıl da görkemli bir finalle sona erdi. Yarışmacılar, sahneye altın renginde mini elbiseler ve siyah kuşaklarla çıkarak büyük bir görsel şölen sundular. Önceki günlerde yapılan eleme turları sonucunda, 11 finalist belirlendi. Final gecesi, yarışmacıların koreografili dans gösterileri, yetenek performansları, akşam elbisesi defileleri ve zorlu mülakat turları ile renkli anlara sahne oldu.
Yarışmanın başında, finalistler fiziksel performanslarını sergilerken, jüri üyeleri arasında Olimpiyat şampiyonu Carl Lewis ve Netflix’in "Cheer" programından tanıdığımız Gabi Butler da yer aldı. Stockard, Lauren Daigle’in şarkısı eşliğinde sergilediği çağdaş dans gösterisiyle dikkatleri üzerine çekti. Ardından, sırtı açık parlak gümüş bir gece elbisesiyle sahneye çıkarak zarafetini sergiledi.
Fitness bölümü, geçen yıl geleneksel mayo defilesinin yerine geçerek yarışmacıların kırmızı ve altın renklerinden oluşan spor şık kıyafetlerle sahneye çıkmasına olanak sağladı. Ayrıca, yetenek yarışmalarında Miss Texas slam şiirini, Miss Oklahoma ise klag dansı sergiledi. Miss Wisconsin, Lesley Gore’ün "You Don’t Own Me" şarkısına jazz dansı yaptı. Stockard, performansı ve sahnedeki etkileyici duruşuyla finale adını yazdırdı.
Finalde, yarışmacılara konut, sansür ve ulusal borç gibi konularda sorular yöneltildi. Stockard, işsizlik oranları ile ilgili soruya, COVID-19 sonrası 25-54 yaş arasındaki iş gücüne katılım oranının azaldığını ancak bu yaş grubundaki istihdam oranlarının yeniden arttığını belirterek, bireylerin iş gücüne katılmaları için yeni beceriler öğrenmeleri gerektiğini vurguladı.
Yarışmanın ikincisi olan Annette Addo-Yobo, Texas'ı temsil ederken, göçmenlik konusu üzerine konuştu. İki yıl önce ABD vatandaşı olan Addo-Yobo, ailesinin Amerika’ya göç hikayesini anlatarak, ülkeye "iki bavul, birkaç yüz dolar ve kürk kaban giymiş bir küçük kız" olarak geldiklerini söyledi.
Stockard, zaferini kutlarken oldukça duygusal anlar yaşadı. Annesi ve en yakın arkadaşı, onun ilham kaynaklarıydı. En yakın arkadaşı, kistik fibrozis hastalığı ile mücadele eden biri olarak yarışmaya katıldı. Stockard’ın yarışmadaki sosyal sorumluluk projesi, kistik fibrozis araştırmalarına bağış toplamak üzerineydi.
Miss America'nın geçmişi boyunca birçok değişiklik yaşanmış olsa da, bu yılki yarışma, izleyici kitlesindeki düşüşlere rağmen yine büyük bir heyecan yarattı. 2022 yılında Peacock üzerinden yayınlanan yarışma, sonrasında yalnızca özel streaming platformları üzerinden izlenebilir oldu. Ancak Miss America, her geçen yıl daha fazla çeşitliliği ve farklı sesleri sahneye taşımaya devam ediyor.
Abbie Stockard’ın zaferi, onun azmi, toplum hizmetine olan bağlılığı ve yardımseverlik anlayışının bir yansıması. Hemşirelik alanında eğitim alırken yaptığı sosyal projelerle de dikkat çeken Stockard, Miss America 2025 olarak genç kadınlara ilham vermeye devam edecektir.
Ayrıca, Miss America Teen 2025 tacı, bir önceki gece Arkansas’tan Peyton Bolling’e verildi.
Not: Miss America, genç kadınların başarılarını kutladığı ve çeşitli seslerin duyurulduğu önemli bir platform olmaya devam ediyor.