KARAMIKLI YAYLASI’NI RAHAT BIRAKIN

Su kaynakları, sedir, ardıç ve ladin ormanları ile eşsiz bir doğaya sahip olan İbradı’nın Karamıklı Yaylası’nda açılmak istenen mermer ocağı ile bölgenin yapısı tehdit altına alınmış durumda.

YEREL 12.09.2019, 12:54
KARAMIKLI YAYLASI’NI RAHAT BIRAKIN

Bahsi geçen bölgede daha önce Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınmadan mermer ocağı açılmak istenmiş; ancak yöre halkı tarafından verilen hukuk mücadelesiyle bu girişim engellenmişti. Bölgede maden ocağı yapılmasına karşı alınan iptal kararına rağmen şimdi başka bir maden şirketi ruhsat başvurusunda bulundu. Diğer başvuru ile ilgili alınan emsal kararı ortadayken, yeni bir ruhsat başvurusunda bulunulması, iptal edilen ruhsatın yeniden verilmesi ve mermer ocağına yol açılması için asırlık sedir ağaçlarının kesilmesi girişimi ile karşı karşıyayız.

Dünyanın en rahat nefes alınabilir yerlerinden biri olarak tescil edilen, çok sayıda endemik bitki türüne ev sahipliği yapan, dağ keçilerinin ve yılkı atlarının doğal yaşam alanı olan böylesi eşsiz bir güzellik, mermer ocağı uğruna katledilmek isteniyor. Hem su kaynaklarının hem endemik bitki türlerinin hem de sedir ormanlarının göz göre göre yok edilmesine seyirci kalınamaz. Yukarıda da değindiğimiz gibi bölgeye başka bir şirket tarafından mermer ocağı açılmak istediğinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmişti. Fakat verilen hukuki mücadele ile kararın iptal edilmesi sağlanmış ve mahkeme ÇED raporunun alınmasının zorunlu olduğunu belirtmişti.

Daha önce alınan emsal karar doğrultusunda, bölgede mermer aranması ve mermer ocağı işletme faaliyetine ilişkin Antalya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce verilen 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali için başlatılan hukuki sürecin takipçisi olacağız.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Dünya Yaban Hayatını Koruma Vakfı (WWF) tarafından belirlenen korunması gereken 9 alandan biri seçilen, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday gösterilen Karamıklı Yaylası’nda doğaya karşı işlenen bu cinayete seyirci kalmayacağız.

AHMET KUMBUL

CHP ANTALYA İL BAŞKANI

Yorumlar (0)