İzmir Büyükşehir Belediyesi, 62. Kütüphane Haftası’nı bu yıl “İyileştiren Kütüphane” temasıyla 30 Mart-5 Nisan tarihleri arasında kutluyor. Hafta boyunca düzenlenecek etkinliklerle hem kütüphanelerin toplumsal rolüne dikkat çekilecek hem de farklı yaş gruplarına hitap eden programlarla kentte kültürel farkındalık artırılacak.
Etkinlik takviminin öne çıkan başlıklarından biri ise Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde gerçekleştirilecek özel panel olacak. Dijital kültürel miras, açık erişim ve kent arşivlerinin rolü gibi başlıkların ele alınacağı program, Kütüphane Haftası kapsamında dikkat çeken buluşmalardan biri olarak öne çıkıyor.
APİKAM’da dijital kültürel miras paneli yapılacak
Hafta kapsamında 1 Nisan Çarşamba günü saat 14.00-16.00 arasında “Dijital Kültürel Miras ve Açık Erişim: Kütüphanelerin ve Kent Arşivlerinin Rolü” başlıklı panel düzenlenecek. Panel, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nin araştırma ve toplantı salonunda gerçekleştirilecek.
Program, Türk Kütüphaneciler Derneği ile Dijital Bilgi Derneği iş birliğiyle hayata geçirilecek. Panelde dijital kültürel mirasın korunması, açık erişim uygulamalarının yaygınlaşması ve kütüphaneler ile kent arşivlerinin bu süreçte üstlendiği rol detaylı biçimde ele alınacak.
Alanında uzman isimler konuşmacı olarak yer alacak
Panelde farklı kurumlardan uzman isimler konuşmacı olarak katılacak. Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Orçun Madran, İzmir Kalkınma Ajansı Proje Koordinatörü Ayşenur Arda ve APİKAM Arşiv Birim Sorumlusu Uzman Ece Aytekin, etkinlikte değerlendirmelerde bulunacak.
Konuşmacılar, dijitalleşen bilgi dünyasında kültürel mirasın nasıl korunabileceği ve açık erişim yaklaşımının kütüphaneler ile kent arşivlerinde nasıl bir işlev üstlendiği üzerine görüşlerini paylaşacak. Bu yönüyle panel, hem mesleki hem de kültürel açıdan önemli bir buluşma noktası oluşturacak.
Kütüphane Haftası kapsamında atölye ve söyleşiler de düzenlenecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürlüğü de hafta boyunca farklı etkinliklere imza atacak. Program kapsamında atölyeler, söyleşiler ve kitap kampanyalarıyla kütüphanelerin yalnızca bilgiye erişim alanı değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel etkileşim merkezleri olduğu vurgulanacak.
31 Mart’ta saat 10.00’da Kent Kütüphanesi’nde “İyileştiren Kütüphane” adlı çocuk atölyesi düzenlenecek. Çocuklara yönelik bu etkinlikle, kütüphane kavramının küçük yaşlarda daha güçlü bir şekilde benimsenmesi hedefleniyor.
1 Nisan’da saat 10.00’da ise Havagazı Araştırma Kütüphanesi’nde kitaplar üzerine bir söyleşi yapılacak. Bu buluşmada kitapların dünyasına odaklanan paylaşımlar ve değerlendirmeler öne çıkacak.
Kitap bağışı ve gezici kütüphane etkinlikleri de programda yer alıyor
Kütüphane Haftası etkinlikleri 3 Nisan’da da devam edecek. SEV Ortaokulu’nda düzenlenecek kitap bağış kampanyasıyla birlikte Gezici Kütüphane etkinlikleri kapsamında ebru ve origami atölyeleri yapılacak.
Böylece hafta boyunca yalnızca panel ve söyleşilerle değil, uygulamalı atölyeler ve sosyal sorumluluk odaklı etkinliklerle de geniş bir program sunulmuş olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı bu kapsamlı etkinlik takvimi, kütüphanelerin kültürel yaşam içindeki yerini daha görünür hale getirmeyi amaçlıyor.
Kütüphanelerin dönüştürücü gücü farklı etkinliklerle öne çıkacak
- Kütüphane Haftası kapsamında düzenlenecek panel, atölye, söyleşi ve kampanyalar, kütüphanelerin yalnızca kitapların bulunduğu alanlar olmadığını bir kez daha gösterecek. İzmir’de gerçekleştirilecek etkinlikler, bilgiye erişim, kültürel mirasın korunması ve toplumsal etkileşim başlıklarını bir araya getirecek.
Özellikle APİKAM’da yapılacak “Dijital Kültürel Miras ve Açık Erişim” paneli, dijital çağda kütüphanelerin ve kent arşivlerinin üstlendiği rolü tartışmaya açarken; çocuk atölyeleri, söyleşiler ve bağış kampanyaları da Kütüphane Haftası’nın çok yönlü içeriğini tamamlayacak.