Gazete Kritik Yerel Gençlik, Demokrasi ve Dayanışma: Eskişehir Odunpazarı’nda 3D rüzgârı esti

Gençlik, Demokrasi ve Dayanışma: Eskişehir Odunpazarı’nda 3D rüzgârı esti

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi ile Eskişehir Avrupa Birliği Derneği iş birliğinde Kanlıkavak Parkı’nda düzenlenen 4. Uluslararası Odunpazarı 3D Gençlik Festivali’nde 3 gün boyunca siyasetten spora, sanattan gençlik katılımına, mahallede gençlik sorunlarından küresel ve bölgesel gelişmelere kadar yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası konular tartışıldı. 14 moderatörün yer aldığı festivalde tartışmalar sadece sorunları dile getirmek üzere değil çözümler üretmek üzerine de oldu.

Editöryel Haber -Gençler, festivalin gerçekleştiği 3 gün boyunca, katılım bilinci ve demokratik yönetim ilkelerini yaşayarak benimsediler. Uluslararası Odunpazarı 3D Gençlik Festivali böylece kamu STK iş birliğini, yerelde demokrasinin gelişiminin çok önemli bir örneğini, ülke kamuoyuna sundu. 4. Uluslararası Odunpazarı 3D Gençlik Festivali’nin son gününde, gençliğin dayanışma, sanat ve sporla harmanlandığı bir şölene dönüştü. Gün boyu süren etkinlikler, katılımcılara renkli anlar yaşattı.  Gençlerin hem eğlendiği hem de fikirlerini özgürce ifade edebildiği uluslararası bir buluşma alanı oldu. Festivalde 101 katılımcı stant açtı. Festival boyunca katılımcılara ücretsiz kahve ikram edildi. Her gün başka bir tema işlendi.

FESTİVALİN AÇILIŞI VE DEMOKRASİ ODAĞINDA İLK GÜN
Festivalin ilk günü “Demokrasi ve Gençlik Katılımı” temasıyla gerçekleşti. DJ performansları eşliğinde başlayan 3D Sanat Panayırı ve stant etkinlikleri, parkı adeta bir gençlik şölenine çevirdi. Gerçekleşen resmi açılış törenine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un yanı sıra Eskişehir Avrupa Birliği Derneği Başkanı Doç. Dr. Erhan Akdemir, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru ile çok sayıda genç ve Eskişehirli katıldı. Festivalin açılış töreninde Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir Avrupa Birliği Derneği Başkanı Erhan Akdemir birer konuşma yaptı.

DAHA GÜÇLÜ BİR DEMOKRASİ MÜMKÜN
Gençlerin yalnızca sorunlarını dile getiren değil, aynı zamanda çözüm önerileri sunan bireyler olmalarını amaçladıklarını belirten Eskişehir Avrupa Birliği Derneği Başkanı Erhan Akdemir, geçtiğimiz yıl 3D’den sonra hazırlanan ve gençlerin önerilerinin yer aldığı kitapçığın, bu katılımın somut bir örneği olduğunu vurguladı. Bu önerilerin karar alıcılara iletilmesiyle, demokrasinin temel gereği olan katılımcılığın sağlandığını söyleyen Akdemir, “Demokrasi, sadece yukarıdan alınan kararlarla değil, doğrudan etkilenen bireylerin sürece katılımıyla

güçlenir. Bu festival, gençlerin fikirlerini dile getirdiği, eleştiri ve destek sunduğu bir demokrasi alanıdır” dedi. Odunpazarı Belediyesi ile yürüttükleri iş birliğinin, kamu ve sivil toplumun birlikte çalışmasının güzel bir örneği olduğunu kaydeden Akdemir, “Kamu karar alırken, sivil toplum bu kararların denetleyicisidir. Biz de gençleri hem karar süreçlerinde etkili kılmak hem de bu kararları denetlemek için çabalıyoruz” diye konuştu. Diyalog ve dayanışmanın demokrasinin temel taşları olduğuna dikkat çeken Akdemir, festivalin amacının farklı fikirler arasında sağlıklı bir iletişim ortamı kurmak ve çoğulcu demokrasi kültürünü yaymak olduğunu belirtti. Gençlerin bu festivalde ifade ettiği görüş ve önerilerin yerel yönetimlerin kararlarını doğrudan etkileyebilecek güçte olduğunu vurgulayan Akdemir, katkı sağlayan tüm kurum ve gönüllülere teşekkür etti.

BARIŞ TESLİM ALINARAK DEĞİL, KONUŞARAK SAĞLANIR
Uluslararası Odunpazarı 3D Gençlik Festivali’nin tam bağımsız, demokratik bir Türkiye için önemli bir adım olduğunu belirten Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, demokrasi, barış, kardeşlik ve dostluk için mücadele ettiklerini söyledi. Bu hedeflere ulaşmak için açık, şeffaf ve toplumsal katılıma dayalı süreçlerin gerektiğini vurgulayan Başkan Kurt, “Barış, gizli görüşmelerle değil; açıkça konuşarak, toplumun önünde tartışarak sağlanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi bu tartışmaların merkezi olmalıdır. Farklı düşünenlerin de bu festivale katılmasını istiyoruz, çünkü diyalogla demokrasiyi inşa edebiliriz” dedi. Yunus Emre’nin sözlerini hatırlatan Başkan Kurt, “Konuşmadan, tanışmadan, sevmeden barış da demokrasi de mümkün değildir,” diyerek gençleri açık fikirli olmaya davet etti. Festivalde dile getirilen taleplerin dikkate alındığını ve uygulamaya geçtiğini de örneklerle anlatan Başkan Kurt, gençlerin geçen yıl daha geniş alan talep ettiğini, bu nedenle konser alanını büyüttüklerini; kültürel etkinlikler için de yeni kültür merkezleri açtıklarını belirtti. Başkan Kurt, “Burada konuşulanlar boşa konuşulmuyor. Sözler hayata geçiriliyor,” diyerek gençlerin katkısının önemini vurguladı. Konuşmasının sonunda, hukuk devleti ve anayasa vurgusu yapan Başkan Kurt, hukukun üstünlüğüne sahip çıkılması gerektiğinin altını çizerek “Demokrasiden, barıştan kimse korkmamalı. Gençlerle birlikte tam bağımsız bir Türkiye’yi inşa etmek için çalışıyoruz,” dedi.


GENÇLER, BELEDİYE BAŞKANLARIYLA BULUŞTU
Açılışın ardından gün boyunca gençlerin katılımını odağa alan çeşitli oturumlar düzenlendi. A Çadırı’nda gerçekleşen Afet Farkındalık Eğitimi ise özellikle ilgi gördü. Eğitimde, kriz anlarında nasıl hareket edilmesi gerektiğine dair hayati bilgiler gençlerle paylaşıldı. Gençler, festivalin ilk günü Eskişehir’in üç büyük belediye başkanı; Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ı misafir

etti. “Gençler, Belediye Başkanlarıyla Buluşuyor” oturumuna Kültür Eski Bakanı Ercan Karakaş,  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM Üyesi ve Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da katıldı. Oturuma, gençler yoğun ilgi gösterdi. Eskişehir’in üç büyük belediyesinin başkanı gençler için gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı. Belediye başkanlarını dinleyen gençler, başkanlara sorular sorarak, taleplerini iletti. Gençlerin taleplerini dinleyen başkanlar, notlar alarak, gerçekleştirdikleri çalışmalarda bu talepleri dikkate alacaklarını belirtti. 
Gençler farklı konularda düzenlenen oturumlarla da bilinçlenmeye devam etti. A Çadırı’nda gerçekleştirilen “Demokrasilerde Denetim Mekanizması Olarak Medya: Rolü ve Önemi” başlıklı oturumda gazeteci Ünsal Ünlü, gençlerle bir araya geldi. Ünlü, medya kuruluşlarının demokratik toplumlarda üstlendiği denetim görevine dikkat çekerken, genç katılımcılarla interaktif bir söyleşi gerçekleştirdi. Oturum, medyanın toplumu bilgilendirme, güç odaklarını sorgulama ve şeffaflığı sağlama gibi temel işlevlerinin tartışıldığı verimli bir platform oldu.

DİJİTAL ÇAĞDA GENÇLİK: İKİNCİ GÜNÜN TEMASI TEKNOLOJİ
Festivalin ikinci günü olan “Dijital Yaşam ve Gençlik Katılımı” temasıyla dolu dolu geçti. E-spor ve yapay zekâ oturumları, start-up sohbetleri ve sivil toplum katılımı üzerine atölyeler gün boyunca devam etti. Alanında uzman akademisyenler, sektör temsilcileri ve genç girişimciler, bilgi ve deneyimlerini gençlerle paylaştı.

MAHALLEDE GENÇLİK SORUNLARI: ÜÇÜNCÜ GÜNÜN GÜNDEMİ
Festivalin son günü ise gençlik politikalarına dair dikkat çekici bir panel gerçekleşti.  Odunpazarı Kent Konseyi tarafından düzenlenen “Mahallede Gençlik Sorunları” oturumu, festivalin en yoğun ilgi gören etkinliklerinden biri oldu. CHP PM Üyesi ve Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı ve Gazeteci Özlem Gürses, gençlerle bir araya gelerek, yaşanan sorunlara ve çözüm yollarına dair samimi ve yapıcı bir söyleşi gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru’nun yaptığı oturumuna, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, Kültür Eski Bakanı Ercan Karataş, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile çok sayıda Eskişehirli ve festival katılımcısı genç katıldı. Festivalin en dikkat çeken isimlerinden biri olan Mahmut Tanal, yalnızca sözleriyle değil, renkli kişiliğiyle de gençlerin ilgi odağı oldu. Özellikle katılımcıların sık sık Tanal’ın meşhur sözü olan "ODTÜ’de tomanın ne işi var?" ifadesine gönderme yapması ve Tanal’ın polis barikatlarını birbirine bağlamak için kullandığı plastik kelepçeleri bağ budama makası ile nasıl kestiğini anlatması oturuma esprili ve sıcak bir hava kattı. Tanal'ın gençlerle kurduğu doğrudan ve içten ilişki, oturumu unutulmaz kıldı.

İNSAN HAKLARI, DEMOKRASİ, GENÇLİK VE ÇOCUK HAKLARI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ
Oturumda konuşan Mahmut Tanal, 3D Festivali kapsamında dinleme, diyalog, dayanışma ilkeleri etrafında gençlerle bir araya gelmekten onur duyduğunu belirtti. Dinleme, diyalog ve dayanışmanın çok önemli ilkeler olduğunun altını çizen Tanal, “Demokrasinin, katılımcılığın,

Anayasamızın 74. maddesi uyarınca dinleme hakkının kapsamını tam içeriyor. Onun için emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Aynı zamanda toplumsal birlikteliğin, demokratik katılımın güçlenmesi için bu tür yerel yönetim destekli gençlik buluşmaları son derece önemli. Geldiğim ilk gün burada Büyükşehir, Tepebaşı ve Odunpazarı Belediye Başkanımız halkla buluştu. Halk soru sordu, önerilerde bulundu ve 3 belediye başkanı da halka hesap verdi. Halkın önerilerini not ettiler. Katılımcılık ilkesi açısından bu gerçekten örneği olmayan bir uygulama. Bunun için belediye başkanlarımıza minnettarım. Bu uygulama insan hakları, demokrasi, gençlik ve çocuk hakları açısından çok önemli” dedi.  

MÜZİK, DANS VE SPORLA DOLU ÜÇ GÜN
Festivalin eğlence ayağı DJ performansları, dans gösterileri ve gençlik konserleriyle sağlandı. SUENOS, NOVA, EXIT feat Göksu, Çılgın Porsuklar, MR. BIRD ve SOUP OPERA gibi gençlik müzik grupları sahne alarak Eskişehir sokaklarını müzik ve coşkuyla doldurdu. Eskişehir ve Odunpazarı Kent Konseyi Sirtaki Grubu, Eskişehir Lindy Hoppers dans gruplarının yanı sıra, gerçekleşen tango performansları ise göz boyadı.  

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *