EGO Genel Müdürlüğü'nden Ankara toplu taşıma bilançosu: 7 milyonu aştı, yeni ihaleler peş peşe geliyor. Başkentte milyonlarca vatandaşın kullandığı toplu taşıma sisteminin 3-9 Ağustos 2026 tarihlerini kapsayan bir haftalık verileri açıklandı. EGO Genel Müdürlüğünün paylaştığı istatistikler, otobüslerin Ankara ulaşımındaki ağırlığını koruduğunu, metro ve ANKARAY hatlarında da milyonlarca yolculuk yapıldığını ortaya koydu.
EGO verilerine göre söz konusu haftada belediye otobüsleri 60 bin 511 sefer gerçekleştirdi. Otobüslerle taşınan toplam yolcu sayısı ise 4 milyon 228 bin 841 olarak kayıtlara geçti. Bu rakamlar Ankara'da toplu taşıma yükünün önemli bölümünün EGO otobüsleri tarafından karşılandığını gösterdi.
Ankara'da bir haftada kaç kişi toplu taşıma kullandı?
Otobüslerin yanı sıra metro ve ANKARAY'daki yolcu yoğunluğu da dikkat çekti. M1, M2 ve M3 metro hatları ile M4 Keçiören Metrosu ve ANKARAY'da bir hafta içerisinde toplam 4 bin 669 sefer gerçekleştirildi. Raylı sistemleri kullanan yolcu sayısı 2 milyon 806 bin 327 oldu.
Otobüs ve raylı sistem rakamları birlikte değerlendirildiğinde 3-9 Ağustos haftasında EGO'nun işlettiği bu ulaşım sistemlerinde 7 milyon 35 bin 168 yolculuk gerçekleştirildi.
Toplam sefer sayısı ise otobüs ve raylı sistemler birlikte hesaplandığında 65 bin 180'e ulaştı.
Ankara'da en yoğun metro hattı hangisi?
Raylı sistemlerde en fazla yolcuyu M1-M2-M3 bağlantısı taşıdı. Çayyolu M2, Batıkent M1 ve Sincan M3 hatlarında bir hafta içerisinde 2 bin 49 sefer gerçekleştirilirken, yolcu sayısı 2 milyon 5 bin 604 olarak açıklandı.
ANKARAY'da aynı dönemde 1.138 seferde 533 bin 497 yolcu taşındı.
Keçiören M4 Metro Hattı ise 1.482 seferde 267 bin 226 yolcuya hizmet verdi. Böylece raylı sistemlerde Ankara'nın en büyük yolcu yükünü M1-M2-M3 hattının üstlendiği görüldü.
EGO Genel Müdürlüğü haftalık sefer ve yolcu istatistiklerini şeffaflık uygulaması kapsamında kamuoyuyla düzenli olarak paylaşıyor. Kurumun resmi sayfasında günlük yolcu ve sefer istatistikleri de yayımlanıyor.
EGO'dan yeni ihaleler: Metro ve ANKARAY için takvim açıklandı
Toplu taşıma bilançosuyla birlikte EGO Genel Müdürlüğünün önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği ihaleler de dikkat çekiyor. Kurumun resmi ihale sayfasında 12-19 Ağustos 2026 tarihleri arasında metro, ANKARAY ve otobüs sistemlerine ilişkin çeşitli alım ve bakım ihaleleri yer alıyor.
Takvimde öne çıkan ilk ihale 12 Ağustos'ta gerçekleştirilecek. Metro İşletme Şube Müdürlüğü, CRRC ZELC trenleri için bilgi güvenlik etiketi ve yangın dolabı kapağı montajlı mal alımına çıkacak. İhalenin kayıt numarası 2026/1046381 olarak açıklandı.
13 Ağustos'ta ise ANKARAY İşletme Şube Müdürlüğü için klima mal alımı ihalesi gerçekleştirilecek.
Bir gün sonra, 14 Ağustos'ta, Ankara metrosunda kullanılan CRRC ZELC trenleri için teker değişimi hizmet alımı ihalesi yapılacak.
17, 18 ve 19 Ağustos'ta EGO ihaleleri devam edecek
EGO'nun ihale trafiği sonraki hafta da sürecek. Resmi takvime göre 17 Ağustos'ta motor soğutma sistemi aksiyonu, 18 Ağustos'ta balata spreyi alımı gerçekleştirilecek. Aynı gün ANKARAY İşletme Şube Müdürlüğünün araç bakım birimi için çatı direnci, diğer adıyla fren direnci hücreleri alımı da ihale edilecek.
19 Ağustos'ta ise Metro İşletme Şube Müdürlüğü için 23 kalem makas ısıtıcı ve haberleşme sistemi yedek parçası alım ihalesi gerçekleştirilecek.
Söz konusu ihaleler özellikle mevcut metro ve ANKARAY filosunun bakım, onarım ve işletme sürekliliğine yönelik teknik ihtiyaçları kapsıyor.
EGO otobüs filosunda araç sayısı 1999'a yükseldi
Ankara toplu taşımacılığında son dönemde yalnızca bakım ve yedek parça yatırımları değil, araç filosunun genişletilmesi de gündemde.
Ankara Büyükşehir Belediyesinin 21 Temmuz 2026 tarihli açıklamasına göre EGO filosuna 10 solo ve 10 körüklü olmak üzere toplam 20 yeni dizel otobüs daha katıldı. Böylece Ankara'da hizmet veren otobüs sayısı 1999'a çıktı. 2019-2026 yılları arasında Ankara'ya kazandırılan yeni otobüs sayısı ise 569 olarak açıklandı.
Yeni araçların 10'u 12 metre uzunluğunda ve 70 yolcu kapasiteli solo otobüslerden, diğer 10'u ise 18 metre uzunluğunda ve yaklaşık 150 yolcu kapasiteli körüklü araçlardan oluşuyor. Araçlarda engelli erişimine uygun donanımların yanı sıra sesli ve görsel yolcu bilgilendirme sistemleri ile kamera güvenlik sistemleri bulunuyor.
Ankara toplu taşımasında gözler yeni yatırımlarda
EGO'nun son verileri, Ankara'da yalnızca bir haftada otobüs ve raylı sistemlerde 7 milyondan fazla yolculuk gerçekleştirildiğini ortaya koyarken, böylesine yoğun kullanılan sistemlerde bakım ve filo yatırımlarının önemini de öne çıkarıyor.
Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek metro trenlerinin teker değişimi, ANKARAY klima ve fren direnci sistemleri ile haberleşme ve yedek parça ihaleleri bu açıdan yakından takip edilecek. EGO'nun resmi ihale takvimine göre ilk önemli süreç 12 Ağustos'ta başlayacak ve 19 Ağustos'a kadar art arda farklı alım ve hizmet ihaleleri gerçekleştirilecek.
Ankara'da toplu ulaşım kullanan vatandaşlar açısından ise sefer sayıları, metro ve otobüs yoğunluğu, yeni araçların hizmete alınması ve raylı sistemlerdeki bakım yatırımları önümüzdeki dönemin en önemli ulaşım gündemleri arasında yer almaya devam edecek.