TANRIKULU'NDAN 12 EYLÜL DARBE AÇIKLAMASI

TANRIKULU: 12 Eylül Darbesinin üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen, yaşattığı ağır insan hak ihlalleri ve kayıpları adeta bir enkaz olarak toplumun belleğinde yer etmiştir

Vekil Haberleri 12.09.2020, 11:43
TANRIKULU'NDAN 12 EYLÜL DARBE AÇIKLAMASI

12 Eylül Darbesi insan hakları ihlalleriyle, işkenceyle, ölümle geldi. İnsan hakları, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı kavramlarına verdiği zararı bugün de yaşıyoruz…

1961 Anayasası ile yaşamımıza giren “anayasal yurttaşlık”, “temel insan hakları” gibi kavramlar 12 Eylül Darbesi ile yok sayıldı. Temel insan haklarını çiğnemeyi “normal ve olağan” kabul eden 12 Eylül Darbecileri ve akabinde yapılan düzenlemelerle “hukukun üstünlüğü” yerine vatandaşına güvenmemeyi temel alan “güvenlik devleti”ni oluşturdular.

İşkenceden yargısız infazlara, idam cezasından gözaltında kayıplara şiddetin meşrulaştırılıp olağanlaştırılması, sorumluların açıkça korunması, bugün içinde boğulduğumuz insan hakları ihlallerinin ve cezasızlık sorununun da kaynağı durumuna geldi.

Temel insan haklarına dokunulamayacağı ilkesinin, hukukun üstünlüğünün ve yargı bağımsızlığının yok edilmesi ile birlikte 12 Eylül Darbesi amacına ulaşmıştır!

12 Eylül Darbesinin üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen, yaşattığı ağır insan hak ihlalleri ve kayıpları adeta bir enkaz olarak toplumun belleğinde yer etmiştir.

Yorumlar (0)