Oya Ersoy: “Şiddeten uzakta hayatlar kurabilmek için Sığınak İstiyoruz!”

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy; sığınakların kapasitesi ve Kadın Danışma Merkezlerine ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 07.05.2021, 07:43
Oya Ersoy: “Şiddeten uzakta hayatlar kurabilmek için Sığınak İstiyoruz!”

Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı Bileşenleri "Sığınak İstiyoruz" kampanyası başlattı. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezi Kurultayı bileşenleri 23 yıldır “Sığınaksız bir Dünya” olarak kuran kadınlar, kadınların şiddetsiz ve özgür bir dünya kurabilmeleri için mücadele etmeye devam ediyor, sığınak hakkımızın karşılanmasını talep ediyor.

Ersoy; Sığınakların, erkek şiddetine maruz kalan kadınların çocuklarıyla birlikte kalabilecekleri, şiddetten uzak ve bağımsız bir yaşam kurabilmek için destek alacakları mekanlar olduğunu, kadına şiddetin neredeyse kadınlara yönelik katliama dönüştüğü bu zamanda sığınma evlerinin tüm kadınlar açısından yaşam güvencesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de yalnızca 145 sığınak bulunuyor.

5393 Sayılı Belediyeler Kanununa göre nüfusu 100.000’i geçen bölgelerde sığınma evi açılması gerektiğini vurgulayan Ersoy; Aile, ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2021 bütçe sunumunda yer alan bilgiye göre Türkiye’de yalnızca 145 sığınak bulunduğunu ifade etti.

6284 ve İstanbul Sözleşmesinin yüklediği sorumluluklara rağmen Bakanlık Kadın Danışma Merkezleri açmıyor

Kadın örgütlerinin işlettiği bağımsız kadın danışma ve dayanışma merkezlerinin yanı sıra belediye de kadınlar için danışma merkezleri açmaktadır. Kadın Danışma Merkezleri kadınlara karşı yapılan her türlü ayrımcılığı, şiddeti göz önüne alarak, kadınların kendi ihtiyaçlarına yönelik talep ve görüşlerini hayata geçirmek üzere bir araya geldikleri ve uğradıkları ev içi veya ev dışı şiddete karşı hukuksal ve psikolojik danışmanlık desteği alabildikleri, birbirleriyle dayanışma içinde oldukları bir ortamın oluşmasını amaçlamaktadır.

Ersoy; 6284 ve İstanbul Sözleşmesi’nin yüklediği hükümlere göre Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ayrımcılığa uğrayan, şiddet gören, tacize ve tecavüze maruz kalan kadınların talep ve destek ihtiyaçlarını karşılamak için Bakanlığa bağlı Kadın Danışma Merkezleri açmakla yükümlü olmasına rağmen bu merkezleri açmadığını belirtti.

2021 yılının ilk beş ayında 126 kadın katledildi

2021 yılının ilk beş ayında 126 kadın erkekler tarafından katledildiğini ifade eden Ersoy; İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı, koruyucu ve önleyici tedbirlerin uygulanmaması, sığınakların, ŞÖNİM’lerin ve Kadın Danışma Merkezlerinin yetersiz olmasının şiddetin ve cinayetlerin artmasına ve önlenmemesine neden olduğunu dile getirdi.

Ersoy Derya Yanık’a şu soruları iletti:

 

1.      Bakanlığınıza bağlı, belediyelere bağlı ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı olmak üzere kaç kadın sığınağı vardır?

2.      Bu sığınakların kaçı ilk adım merkezi/istasyon sığınağıdır?

3.      Bu sığınaklar içinde ihtisaslaşmış (göçmen / belgesiz kadınlar, engelli kadınlar, transseksüel kadınlar, lezbiyen kadınlar, insan ticareti mağduru kadınlar veya yaşlı kadınlar vb için) sığınak var mıdır? Varsa ihtisaslaşma alanı nedir?

4.      01.01.2020/31.12.2020 tarihleri arasında sığınak başvurusu yapan kadınların toplam sayısı kaçtır? Bu kadınların kaçı başvuru sonrasında sığınak desteği alabilmiştir?

5.      Bu sığınakların toplam yatak kapasitesi ne kadardır?

6.      Sığınak başvurusu yapan ya da sığınakta kalmak isteyen kadınların sığınaklara kabul edilmediği ya da sığınak dışı alternatiflerin sunulduğu durumların gerekçesi nedir?

7.      Mevcut sığınaklarda çalışan görevli sayısı nedir? Bu görevlilerin icra ettikleri meslekler nedir? Sığınaklarda çalışanların kaçı sosyal hizmet uzmanı, kaçı psikolog, kaçı avukat, kaçı pedagog, kaçı çocuk psikoloğudur?

8.      Bakanlığınıza bağlı, belediyelere bağlı ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı kaç tane kadın danışma merkezi vardır ve bunların kaçı sadece kadınlara hizmet vermektedir?

9.      Bakanlığınıza bağlı, belediyelere bağlı ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı kadın danışma merkezileri hangi illerde bulunmaktadır?

10.  01.01.2020/31.12.2020 tarihleri arasında kadın danışma merkezlerinden destek alan kadınların toplam sayısı kaçtır?

11.  Kadın danışma merkezleri acil durumlarda kalacak yer desteği de sunmakta mıdır?

12.  Kadın danışma merkezlerinde çalışan görevli sayısı nedir? Bu görevlilerin icra ettikleri meslekler nedir? Kadın danışma merkezlerinde çalışanların kaçı sosyal hizmet uzmanı, kaçı psikolog, kaçı avukat, kaçı pedagog, kaçı çocuk psikoloğudur?

Yorumlar (0)