O eller Ferrero için kalktı

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel TBMM’de verdiği ve Cumhur İttifakı oyları ile reddedilen fındık üreticisinin sorunları ile ilgili araştırma önergesi için “Kimler üreticinin yanında kimler değil görmüş olduk. İktidar milletvekillerinin elleri maalesef üretici için değil Ferrero için kalkmıştır.” şeklinde konuştu.

Vekil Haberleri 10.07.2020, 19:32 10.07.2020, 19:40
O eller Ferrero için kalktı

Adıgüzel’in önerge üzerine yaptığı konuşma şu şekilde:

Sayın Başkan, Sayın milletvekilleri; fındık hasadı yaklaşıyor. Yaklaşık 500 bin aile ve 8 milyon üreticinin geçim kaynağı olan fındıkta bugünlerde herkes taban fiyat bekliyor.

Fındık geçtiğimiz ay 26 TL iken ve bugünlerde taban fiyat beklenirken birdenbire bazı kirli eller devreye girdi ve 26 liradan 19 liraya düşürüldü hem de Toprak Mahsulleri Ofisi elindeki 20 bin ton fındığı piyasaya 24 TL'den satışa sunmuşken ve buna 400 bin ton için alıcı talip olmuşken. Yani 24 liradan 400 bin ton alıcı var fakat günler içerisinde o 24 TL'den 19 liraya iniyor.

Şimdi, buradaki oyunu kim oynadı ve bu ülkeyi zarara kim soktu, bakalım. Şuradaki zarara bir bakın önce: 800 bin ton, kiloda 7 liradan tam 5 milyar TL yapıyor. Tank Palet Fabrikasına sizin biçtiğiniz bedel üzerinden konuşursak -50 milyondan- 100 tane Tank Palet Fabrikası yapıyor, 200 tane Ordu Giresun Havaalanı yapıyor. Peki, kimdir bu kirli eller? İtalyan fındık karteli Ferrero ve onun Türkiye'deki ayaktakımı her sezon, fındık sezonundan önce bu fiyat düşüşünü piyasayı bu şekilde kurcalayarak yapıyor. Ortada bir tezgâh var, bazı Cumhur İttifakı vekillerinin de burada FETÖ oyunu olduğuna dair iddiaları ve işaretleri var. FETÖ olsun, çıkar çetesi olsun, ne olursa olsun sonuçta bu konu bu boyutuyla araştırılmaya değerdir.

17 Ekim 2018'de yine CHP Grubu olarak bir araştırma önergesi vermiştik, o gün önerge reddedildikten sonra AKP sıralarından bir alkış tufanı kopmuştu. O gün AKP Grup Başkan Vekili -tutanaklardan aynen okuyorum- şöyle demiş: "Bugün diğer gruplarla da görüştük. Gelecek hafta biz de katılıp tüm gruplarla birlikte Genel Kurul gündemine getirmek için talepte bulunduk ve bunu buradan ilan ediyoruz." O "gelecek hafta"dan sonra tam 90 hafta geçti, ortada bir önerge falan yok, biz CHP olarak tur bindirdik, ikincisini sizin önünüze getirdik.

Rekabet Kurumuna Ekim 2018'de Ferrero firmasının rekabete aykırı davranışları nedeniyle şikâyette bulunduk, bu şikâyete tam bir yıl sonra Aralık 2019'da cevap geldi ama o cevap da nedense tam fındık sezonu öncesinde nisan ayında bizim elimize gönderildi, beş ay sonra. Karar çıkıyor, beş ay gönderilmiyor, fındık sezondan önce gönderiliyor. Çünkü Ferrero'yu aklamaya çalışan bu rapor tam fındık sezonu öncesi Ferrero'ya bir iyi hâl kağıdı, bir temyiz kağıdı olarak verilmek isteniyor. Ferrero'yu aklamaya çalışan bu rapor bir utanç vesikasıdır. Çünkü sayfalarında, sütunlarında hiçbir rakam yoktur ve Ferrero'yu aklamaya çalışmaktadır. Bu rapor bir gaflettir, dalalettir ve ihanettir. Ferrero bölgede 40 bin üreticiyle iş birliği yapmış ve üretime de başlamıştır. Bu şekilde 70 bin hektar alan şu anda Ferrero tarafından ekilmektedir. Türkiye'de tam 700 milyon metrekare vatan toprağı işgal altındadır. Ferrero sadece çiftçiyi de vurmamaktadır, sanayiciyi de vurmaktadır. Şu anda Türkiye'de üretilen fındığın yüzde 60'ı ihraç ediliyor. Dünyadaki üretimin yüzde 70'ini Türkiye'nin yaptığı bir fındıktan bahsediyorum. İhracatının yüzde 60'ını Ferrero'nun da içinde olduğu 4 tane yabancı firma yapmaktadır. Bu şekilde yerli sanayi bitmektedir.

Bakın, 15 yıl önce Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliğinde 392 üye varken şu anda 35 kişi bir araya gelemiyor. Sadece Ordu'da 55 tane firma varken 6'ya düştü ve bu tütünde nasıl olduysa, şekerde nasıl olduysa, fındıkta da bu şekilde yerli ve millî ürünümüz bitirilmek isteniyor. TMO her yıl bu İtalyan kartele stok tedarikçiliği yapıyor. Piyasaya verdiği fındığın tamamına yakınını bu Ferrero'ya veriyor. Ferrero'nun her yıl sezona stoklu girmesini sağlıyor. Devlet kurumlarına stokçuluk ve ayakçılık yaptırmayın. Bakın, biz dedik ki: "Kâr payı dağıtsın TMO, üreticiye kâr payı dağıtsın." biz. Burada rapor var basına açıklama yaptı TMO diyor ki: "Biz üretici birliği, kooperatif değiliz ki kâr payı dağıtalım."

Bakın, 175 milyar lira çiftçiye borcunuz var çiftçi başına tam 290 bin lira ediyor. Yani herkese para var da bir tek çiftçiye mi yok? Baca filtresi takmadığı için işlemden alıkonulan bu termik santrallere geçen yıl ödediğiniz para tam 1 milyar 100 milyon lira. Kapalı santrale bile teşvik ödüyorsunuz ama fındık üreticisi olunca maalesef yok. Tamam madem kâr payı dağıtmayacaksınız, bu sene bir fırsat var.

Şu anda 300-400 milyon kârda TMO, geçen yılki 16 liraya aldığı fındığı bu sene 24 liraya sattığı için. Rekolte düştü, talep de arttı. Biz, o yüzden şu anda istiyoruz ki bu yıl taban fiyat en az 25 TL olmalıdır ve devlet TMO eliyle ve FİSKOBİRLİK eliyle alım yapmalıdır ve bu alımları, daha doğrusu bu fındık fiyat açıklanmasını fındığın dalından üretici tutmadan yapmalıdır. Çünkü kasım ayında bahçede kurtlara bile fındık kurtlarına bile fındık kalmamaktadır, geç kalınmamalıdır.

Şimdi bir şiirle bitirmek istiyorum.

Şu Ordu'nun pınarı
Soğuk olur suları
Fındık ile oynama
Sonra yersin şamarı

Fındık dalda tekleme
Derdime dert ekleme
Millet yüzün çevirdi
Döner diye bekleme

Boztepe’nin yandığı
Senin benim sandığı
Uyan, uyan emekçim
El götürdü fındığı

Fındık dalda ağlama
Yürekleri dağlama
Fındık kurdu bellidir
Başka yere bağlama

 

Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum. (

Yorumlar (0)