"EYT’LİLERİN, ASGARİ ÜCRETLİLERİN, TAŞERON İŞÇİLERİN, 35 YAŞ ALTI GENÇLERİN OY KULLANMA HAKKINI ELİNDEN ALIN, SEÇİMİ GARANTİ EDİN"

Emeklilikte yaşa takılanların, asgari ücretlilerin , uzman çavuşların, sözleşmeli erlerin, çiftçinin , emeklinin, işsiz gençlerin önümüzdeki seçimin belirleyicisi olacağına vurgu yapan EREL, iktidarın 35 yaş altından da oy almakta zorlanacağını belirterek, “seçimi garanti etmek istiyorsanız, 35 yaş altının seçme hakkını elinden alın” diye konuştu.

Vekil Haberleri 31.03.2022, 14:55
"EYT’LİLERİN, ASGARİ ÜCRETLİLERİN, TAŞERON İŞÇİLERİN, 35 YAŞ ALTI GENÇLERİN OY KULLANMA HAKKINI ELİNDEN ALIN, SEÇİMİ GARANTİ EDİN"

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan EREL, TBMM Genel kurulunda görüşülen Seçim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına dair kanun teklifinin ikinci bölümü üzerine partisi adına söz aldı. 10 dakikalık konuşmasının büyük kısmını milletin sorunu olarak vurguladığı geçim sıkıntısına ayıran Aksaray Milletvekili, Cumhur ittifakının seçim yasasında değişiklik yapmaya çalışmasının ise büyük bir hata olduğunu, seçim yasalarıyla oynayan hiçbir iktidarın iktidarı elinde tutamadığını belirtti.  

Emeklilikte yaşa takılanların, asgari ücretlilerin , uzman çavuşların, sözleşmeli erlerin, çiftçinin , emeklinin, işsiz gençlerin önümüzdeki seçimin belirleyicisi olacağına vurgu yapan EREL, iktidarın 35 yaş altından da oy almakta zorlanacağını belirterek, “seçimi garanti etmek istiyorsanız, 35 yaş altının seçme hakkını elinden alın” diye konuştu.

Aksaray Milletvekili Erel’in konuşması şu şekilde:


Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, yüce Türk milleti; Milletvekili Seçim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümü üzerinde partim, İYİ Parti adına söz almış bulunmaktayım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. 

İYİ PARTİYE DE TUZAKLAR KURDUNUZ AMA…

    Değerli milletvekilleri, ayetikerimede Cenab-ı Hak buyuruyor ki: "Onlar hileye başvurdular, Allah da onların tuzağını boşa çıkardı. Allah hileleri boşa çıkaranların en hayırlısıdır." Sizler, hukuki hilelere başvuruyorsunuz ama bugüne kadar olduğu gibi bugün de Cenab-ı Hak bu hileleri de boşa çıkaracaktır. İYİ Partinin kurulmasını engellemek, seçime girmesinin önünü kesmek, ona gönül verenleri sindirmek için bir yığın tuzaklar kurdunuz. Allah'ın inayetiyle, yüce Türk milletinin ferasetiyle, Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener'in kararlılığı ve cesaretiyle bu tuzakları boşa çıkardık, boşa çıkarmaya devam edeceğiz. 

“MİLLET İRADESİNİN ÖNÜNDE HİÇBİR GÜÇ DURAMAZ”
  


İşiyle, aşıyla, hürriyetiyle tehdit edilmesine rağmen 5 milyon vatandaşımız bize oy vererek iradelerinin Meclise taşınmasını gerçekleştirdiler. Şimdi de hukuki hileyle, hukuki tuzaklarla karşı karşıyayız. Kamuoyunda anlaşılan şu ki: Sandığın içine giren irade ile açıklanan iradenin farklı olmasını sağlamak gönlünüzden geçiyor ama unuttuğunuz, ama dikkate almak istemediğiniz bir şeyi size hatırlatmak istiyorum: Millet iradesinin önünde hiçbir güç duramaz, bugüne kadar durmamıştır, bundan sonra da duramayacaktır. 

“YAKARSA DÜNYAYI GARİPLER YAKAR”

    Değerli milletvekilleri, siz seçim kazanmak derdindesiniz, millet ise ekmek kazanmak derdinde. Yani, sizin derdiniz seçim, vatandaşın derdi geçim. Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener'in sıkça tekrarladığı, rahmetli Müslüm Baba'nın seslendirdiği gibi: "Dertleri içine sığmayan onlar, hayatta umudu kalmayan onlar, sürüne sürüne yaşayan onlar, yakarsa dünyayı garipler yakar." 

“BOŞ TENCERENİN YIKAMAYACAĞI İKTİDAR YOKTUR”

Yine, rahmetli Demirel'in dediği gibi: "Boş tencerenin yıkamayacağı iktidar yoktur." Bırakın hileyle hurdayla seçim sandıklarını doldurmayı da hep birlikte vatandaşın boş tenceresini doldurmanın çarelerini arayalım. 
    TÜRK-İŞ'in mart ayı araştırması sonuçlarına göre Türkiye'de açlık sınırı 4.928 TL, bu sadece gıda masrafı. Mutfak enflasyonu yüzde 77'lere çıkmış, yoksulluk sınırı 16 bin lira. Bu tablonun sebebi Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi. Bu durum ne AK PARTİ'yi ne de mevcut sistemi kurtarmaya yetmez. 

“CUMHURBAŞKANI SEÇİM YASAKLARINDAN MUAF TUTULUYOR”

    Değerli milletvekilleri, kanun teklifinin ikinci bölümünde bulunan ve en çok tartışılması gereken, "Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine uyum düzenlemesi" adı altında sunulan değişikliğe dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Hükmün eski hâlinde "başbakan" ibaresinin yer aldığı kısım madde metninden çıkarılmakta ancak ibarenin yerine "Cumhurbaşkanı" ibaresi eklenmemektedir. Yani bu ne demek oluyor? Cumhurbaşkanı seçim yasaklarından muaf tutuluyor. Partili Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar hiçbir kısıtlamaya tabi olmayacak. 

DEVLET İMKANLARIYLA TÖRENLER, AÇILIŞLAR YAPACAK…

Cumhurbaşkanının seçim gezilerinde devletin tüm imkânlarını kullanmasında hiçbir engel kalmayacak, makam araçlarını ve uçaklarını rahatlıkla kullanabilecek, devlet imkânlarıyla 81 ile geziler düzenleyecek, törenler, açılışlar yapacak. 


Bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti genel başkanları bu yasaklara uymak zorundayken Cumhurbaşkanı bu yasaklardan muaf tutulacak. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 21 Haziran 2020'de yaptığı bir konuşmasında "Kurallara uymamak, kul hakkına girmektir." beyanı mevcut kanun teklifiyle örtüşmemektedir. Zira Cumhurbaşkanının seçim yasaklarından muaf olması, Cumhurbaşkanının aynı zamanda bir siyasi partinin Genel Başkanı olması ve Cumhurbaşkanlığı makamı harcamalarının ülkede yaşayan tüm vatandaşlardan alınan vergilerce karşılanması ve Cumhurbaşkanının mensup olduğu siyasi parti lehine propaganda yapması kendisine oy vermeyen diğer vatandaşların hakkına girmesi sonucunu ortaya çıkaracaktır. Bu da Sayın Cumhurbaşkanının deyimiyle kul hakkına girmektir. 

“SEÇİM EŞİTLİĞİNE AYKIRI OLAN BU DÜZENLEME TEKLİFTEN ÇIKARILMALIDIR”


    Kul hakkıyla ilgili birçok ayetikerime ve hadisişerif bulunmaktadır: "Allah'ın huzuruna kul hakkıyla çıkmanın çok ağır bir vebali vardır çünkü böyle bir günahın Allah tarafından bağışlanması hak sahibinin affetmesi şartına bağlanmıştır. Hak sahibi hakkını almadıkça veya bu hakkından vazgeçmedikçe Allah kul hakkı yiyenin bu günahını affetmemektedir." Biz başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere, tüm AK PARTİ'li arkadaşlarımızın dünyevi makam, rütbe ve mevkiler yüzünden ahiretlerini dünyaya feda etmeyecek inanç sahibi insanlar olduğuna inanmak istiyoruz. Seçim eşitliğine aykırı olan bu düzenleme teklif metninden çıkarılmalıdır ama biliyoruz ki bu teklif geldiği gibi geçecek. 

    Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; kanun teklifinde her vatandaşın temel hak ve hürriyetlerinden olan seçme hakkının zayi olmaması adına yapılan düzenleme devlet yönetimine millet iradesinin yansıması açısından olumlu olmakla birlikte, seçmen kütükleri ve adres kayıtlarının tanzimi sırasında meydana gelen hata ve eksikliklerden dolayı vatandaşlarımızın oy kullanma haklarının elinden alınmaması amaçlanmış ancak seçmen çağına gelmiş öğrencilerimiz ve naklen atanan görevliler için bu düzenlemede herhangi bir düzenleme getirilmemiş. Bu insanlarımızın seçme hakları açısından mağduriyetine sebep olunacağı açıktır. Yapılacak bir düzenlemeyle seçmen öğrencilerimizin ve naklen atanan kamu görevlilerinin seçim dönemlerinde adrese kayıtlı olduğu yerlere gitme zorunluluğu ortadan kaldırılarak öğrenim gördükleri veya görevli bulundukları yerlerde oy kullanmaları sağlanmalıdır. 

35 YAŞ ALTININ OY KULLANMA HAKKINI ELİNDEN ALIN , SEÇİMİ GARANTİ EDİN 

    Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; size bir tavsiyem: Seçim kanunu üzerinde bu kadar çok ince hesap yapmaya, bu kadar çok kafa yormaya gerek yok. Gelin, hep birlikte "Asgari ücretliler, emeklilikte yaşa takılanlar, söz verdiğiniz halde 3600 ek göstergesi verilmeyenler, kadro mağduru taşeronlar; ataması yapılamayan öğretmenler, mühendisler, veteriner hekimler, hemşireler, sağlıkçılar; 2.500 lira maaşla geçinmeye çalışan emekliler, artan maliyetler nedeniyle borç batağına saplanmış çiftçiler, Vergi Usul Kanunu 359 mağdurları; öğrenci affı, ehliyet affı bekleyenler; emniyet hizmetleri sınıfına alınmayan infaz koruma memurları, özlük hakları konusunda güzel haberler bekleyen kahraman uzman çavuşlarımız, sözleşmeli erlerimiz oy kullanamaz." diye bir madde ekleyelim, seçimi garanti edelim. Bu maddeye rağmen hâlâ seçimi almama konusunda bir endişeniz varsa ek bir maddeyle 35 yaşın altındaki vatandaşların da seçme hakkını elinden alın, seçimi garanti edin. Ve "Sadece kamudan ihale alan müteahhitler ve yakınları, 5 farklı yerden maaş alanlar, 2002 yılından bu yana servetine servet katanlar oy kullanabilir." şeklinde bir düzenlemeyle seçimi alır, götürürsünüz diyor, hepinizi İYİ Parti adına saygıyla selamlıyorum.

Yorumlar (0)