CHP’Lİ VEKİLİ ÇILDIRTAN ÖNERGE YANITLARI

CHP’li Mahmut Tanal, soru önergelerine Cumhurbaşkanlığı’ndan, Meclis Başkanlığı’ndan ve bakanlıklardan gelen cevaplara isyan etti.

Vekil Haberleri 28.05.2019, 10:36
CHP’Lİ VEKİLİ ÇILDIRTAN ÖNERGE YANITLARI

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, hazırladığı soru önergelerinin Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı ve bakanlıklarca gereği gibi yanıtlanmamasına, sorularına alakasız cevaplar verilmesine tepki gösterdi.


TOPU TACA ATIYORLAR 
Soru önergesinin Anayasa’nın 98’inci maddesi kapsamında parlamentoyu oluşturan milletvekillerine tanınan denetim yollarından biri olduğunu belirten Tanal, takınılan tutumla denetim yetkisi, bilgi edinme ve soru sorma haklarının da ellerinden alınmak istendiğini kaydederek, şunları aktardı: “Soru önergelerimize verilen ilgisiz yanıtlar, önergenin içeriğinin ciddiye alınmaması, konuların geçiştirilmesi, milletvekillerine yazılı soru önergesini de çok gördüklerini gösteriyor. Bazı önergelerimizin olduğu gibi tozlu raflara kaldırılarak hiç cevaplanmaması cabası. Bakanlıklara, Meclis’e yönelttiğimiz sorulara ‘Bilgileri şu kurumdan alsanız daha uygun olur”, “Bakanlığımızın görev ve faaliyet alanında olmadığından” gibi cevaplar veriliyor. Adeta ipe un seriyorlar, topu taca atıyorlar” dedi. 

MECLİS BAŞKANLIĞI’NIN HİZMETLİ KIYAFETİ CEVABI PES DEDİRTTİ!
CHP’li Tanal, şöyle devam etti: “Hele TBMM Başkanlığı’nın hizmetli kadrosundaki personele verilen iş kıyafetlerine ilişkin soru önergemize verdiği yanıt var ki, evlere şenlik! Yönelttiğimiz 5 soruya verilen toplu yanıtta, ‘TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Personeli Giyecek Yardımı Yönetmeliği’ne ekli 2 sayılı Cetvel’de belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde personele giyecek yardımı yapılmaktadır’ deniliyor. Oysa sorularımız gayet açıktı. Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlaması istemiyle verdiğimiz soru önergesinde, Meclis’te hizmetli kadrosundaki temizlik görevlilerine yazlık 1, kışlık 1 adet olmak üzere yılda sadece 2 adet iş kıyafeti verildiğini, netice itibariyle Meclis temizlik görevlileri gün boyu çalıştıkları için kıyafetlerinin terleyip koktuğunu, kirlenen kıyafetlerin yıkandıkları zaman ertesi güne giyilemediğini, temizlik personelinin aynı kıyafetle çalışmaya zorlandığını belirterek, ‘Meclis’te bu kadar israf ve gereksiz harcama yoğunluktayken medeni ve uygar bir şekilde temizlik personeline yazlık ve kışlık olarak ayrı ayrı ikişer takım iş kıyafeti verilemez mi?’ diye sormuştuk. Yani ‘Haklısınız, eksiklik giderilecek’ demek yerine yönetmeliğe sığınarak konuyu geçiştirmek de nedir? Her şeye rağmen soru önergesi yoluyla denetleme görevimizi yerine getirmeye devam edeceğiz.” 

TANAL’DAN ŞENTOP’A: HER GÜN AYNI TAKIMI MI GİYİYORSUNUZ?


CHP’li Vekil Mahmut Tanal’ın ‘geçiştirildi’ dediği, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a yönelik soru önergesi aynen şöyleydi:
 

1- Meclis’te hizmetli kadrosundaki temizlik görevlilerine yazlık 1, kışlık 1 adet olmak üzere yılda sadece 2 adet iş kıyafeti verilmesi milletin Meclisine, işveren ahlakına, işçi haklarına ve insan haklarına uygun mudur? 

2- Şahsınız Meclis’te görevini ifa ederken yılın yarısında her çalışma günü aynı takım elbiseyi mi giyiyor ki, temizlik personeline aylarca tek bir iş kıyafeti giymeyi reva görüyorsunuz? 

3- Netice itibariyle Meclis temizlik görevlileri gün boyu çalıştıkları için kıyafetleri terliyor, kokuyor. Kirlenen kıyafetler yıkandıkları zaman ertesi güne giyilemiyor. Temizlik personelini aynı kıyafetle çalışmaya zorladığınızı, aynı zamanda emekçilerin toplum içerisinde kendilerini kötü hissetmelerine sebebiyet verdiğinizi ve sağlıklarıyla oynadığınızı düşünüyor musunuz? 

4- Meclis temizlik personelinin her fırsatta sizlere aktardığı “yedek kıyafet verilmesi” talebine neden olumlu geri dönüş yapmadınız?

5- Meclis’te bu kadar israf ve gereksiz harcama yoğunluktayken medeni ve uygar bir şekilde temizlik personeline yazlık ve kışlık olarak ayrı ayrı ikişer takım iş kıyafeti verilemez mi?

 

Yorumlar (0)