CHP'li Sezgin Tanrıkul:Türkiye Kömür İşletmeleri'nin halka dağıtılan kömürün zenginleştirme oranınının azaltmasının sebebi nedir?

CHP İstanbul Milletvekili Dr. M. Sezgin TANRIKULU, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) aracılığıyla dağıttığı kömürlerin içerdiği kayaç oranının çok yüksek olduğu belirlendiği basına yansıyan haberler arasındadır.

Vekil Haberleri 24.01.2019, 11:18 24.01.2019, 11:18
CHP'li Sezgin Tanrıkul:Türkiye Kömür İşletmeleri'nin halka dağıtılan kömürün zenginleştirme oranınının azaltmasının sebebi nedir?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

  

  Aşağıdaki sorularımın  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından Anayasa'nın 98'inci ve İçtüzüğün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

Dr. M. Sezgin TANRIKULU

                                                         İstanbul Milletvekili

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) aracılığıyla dağıttığı kömürlerin içerdiği kayaç oranının çok yüksek olduğu belirlendiği basına yansıyan haberler arasındadır. Sayıştay denetçilerinin Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’na (TKİ) ilişkin denetim raporu, yoksullara dağıtılan ve santrallere verilen kömür üzerinden şirketlere fazladan kâr sağlandığını ortaya koydu. Kurumun rodövans ya da hizmet alımı yöntemleriyle kömür ürettirdiği firmalarla imzaladığı sözleşmelerde ay boyunca belirli bir kalori ortalamasını tutturmak şartının konulmasının kalori bazında çok değişken aralıklarda kömür üretimi yapılmasına yol açtığı belirlendi. Kurumun madenden çıkan kömürü satılabilir ürüne dönüştürme oranları incelendiğinde TKİ’nin kendi olanaklarıyla yaptığı üretimlerde kömürün daha temiz üretildiği, üçüncü şahıslara yaptırılan üretimlerin ise daha çok kayaç içerdiği görüldü. Kurum tarafından santrallere verilen kömürlerde dönüşüm oranları yüzde 100’e yakınken zenginleştirme işlemi sonucu yoksullara dağıtılmak üzere verilen kömürlerde bu oranın yüzde 40-45 aralığına kadar düştüğü belirlenmiştir.

Bu bağlamda;

1.    Türkiye Kömür İşletmeleri’nin halka dağıtılan kömürün zenginleştirme oranınının azaltmasının sebebi nedir?

2.    Sayıştay’ın paporuna göre kömürün zenginleştirilmemesi için talimat veren kamu denetçisi kimdir? Bu denetçi hakkında soruşturma açılmış mıdır?

3.    Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kömürde yaşanan usulsüzlükler hakkında, Sayıştay raporunu göz önünde bulundurarak başlattığı bir çalışma bulunmakta mıdır?

  1. 23 Ocak 2019 tarihi itibariyle, ülke genelinde sosyal yardım olarak dağıtılan kömür miktarı ne kadardır? İllere göre dağılımı nedir?
  2. 23 Ocak 2019 tarihi itibariyle, sosyal yardım olarak dağıtılan kömürden kaç kişi yararlanmıştır?
  3. Sosyal yardımların belirlenmesinde ve dağıtımında yetkili olarak görevlendirilen kişiler kimlerdir?
  4. 23 Ocak 2019 tarihi itibariyle, dağıtılan kömürlerin hava kirliğine etkilerini gösteren kükürt içeriği, alt ısıl değeri, uçucu madde oranı, toplam nem ve kül oranı gibi nitelikleri nedir?

Yorumlar (0)