CHP’li Purçu: “Türkiye’de hayvancılık durma noktasında. Önlem şart”

Hayvancılıkta yaşanan sorunlar bir kez daha Meclis gündeminde. Yem fiyatlarında yaşanan artış, üretici ile tüketici arasında oluşan zincir marketler kaynaklı fiyat farkları, taban ve tavan fiyat uygulamaları CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun araştırma önergesinde kendine yer buldu.

Vekil Haberleri 17.06.2021, 09:27
CHP’li Purçu: “Türkiye’de hayvancılık durma noktasında. Önlem şart”

CHP’li Purçu, araştırma önergesi sonrası konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

 

“DESTEKSİZ BIRAKILAN ÇİFTÇİYİ İTHALAT BİTİRECEK”

 

“Tarım ve hayvancılık insanlığın tarihinde her zaman temel noktalardan biri olmuştur. Yerleşik toplumlar ilk tarımla hayat bulmuş ve hayvancılığın yolunu açmışlardır. Toplumların tarım ve hayvancılığının temelinde insan refahı hedefi yer almaktadır. Peki nedir insan refahı? İnsan refahı herkesin eşit bir şekilde imkanlara ulaşabilmesi diye özetlenebilir. Eğitime, sağlık hizmetlerine, insan haklarına ulaşmak gibi. Devletin temel görevlerinden birisi de bunu sağlamaktır. Günümüz Türkiye’sinde bu refahın sağlanamadığı diğer bir konu ise gıda ve beslenme hakkından gelmektedir. İktidarın yürüttüğü ithalat politikası hayvancılığı bitirme noktasına getirmiş desteksiz bırakılan üretici ise hayvancılığı bırakmaya başlamıştır.”

 

Son bir yılda yem fiyatlarının neredeyse iki katına çıkması nedeniyle birçok üreticinin kar elde etmekte zorlandığını söyleyen CHP’li Purçu, “Yem fiyatları ve elektirik/su gibi besicilik ve hayvansal ürün üretiminin temelini oluşturan kalemler son yıllarda kur artışına ve ithalat politikasına bağlı fiyat artışı yaşamasına karşın üreticiler ürünlerini maliyetlerini dahi karşılayamadan satmak zorunda bırakılmaktadır.” diye belirtti.

 

“Tarım Bakanlığı kılını bile kıpırdatmadı”

 

CHP’li Özcan Purçu; Besicilik ve hayvansal ürün üretimi sektöründe yaşanan destekleme, taban/tavan fiyat, kur artışı ve ithalata bağlı maliyet artışı, ürünlerin son tüketiciye ulaşana kadar katlanarak yaşadığı fiyat artışı ve benzeri sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi; bu doğrultuda ilgili kurum ve kuruluşların uygulayacakları politikaların belirlenmesi ve kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla TBMM’ye sunduğu araştırma önergesine ilişkin, “Et fiyatlarının kontrolü amacı ile yerli üreticinin desteklenmesi yerine ithalat ile tonlarca et ve çok sayıda hayvan getirtilmiş belli bir süre piyasa kontrol altına alınmış olsa da etkisi kısa süreli olmuştur. Sadece et de değil. Süt, peynir vb. aklınıza ne gelirse hayvansal ürünler de ithalat edilmektedir. Örneğin sütte geçtiğimiz aylarda yaşananlar ortada. Yem fiyatları sabit tutulmamışken, süt alım fiyatlarının sabit tutulması üreticiyi oldukça zor durumda bırakmıştır. Kur artışının etkisi ile yaşadıkları maliyet artışı da düşünüldüğünde süt üreticilerinin mağduriyeti katlanarak artmıştır. Aylarca süren bu durum defalarca dile getirilmesine karşın Tarım Bakanlığı bu konuda kılını bile kıpırdatmamıştır.” dedi.

Yorumlar (0)