CHP’Lİ PURÇU: “ROMANLAR, MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELEDE KADERİNE TERK EDİLDİ!”

Valilik, Kaymakamlık gibi makamlara kadar gidip, muhatap bulamayan Roman bir kadın vatandaş, madde bağımlısı olan çocuklarını tedavi ettirmek istediğini, çocuklarının can güvenliğinin olmadığını, AMATEM’lere erişemediklerini üst makamlara iletmesine rağmen herhangi bir adım atılmadığını ifade etti.

Vekil Haberleri 01.04.2022, 16:11
CHP’Lİ PURÇU: “ROMANLAR, MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELEDE KADERİNE TERK EDİLDİ!”

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, seçim bölgesi İzmir’in Konak ilçesine bağlı Roman mahallelerinden biri olan Güney Mahallesi’nde, Roman vatandaşlarla birlikte basın açıklaması yaptı. Güney Mahallesi Muhtarı Akın ÖZ ile yapılan basın açıklamasında Milletvekili Özcan Purçu, Roman mahallelerinde giderek yaygınlaşan toplumsal sorunlardan biri olan madde bağımlılığı hakkında yetkililere seslendi.

 

“BU MAHALLEDE GENÇLERİN %80’İ MAALESEF MADDE BAĞIMLISI!”

 

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, açıklamasına şu sözlerle başladı: “Türkiye’deki Madde bağımlılığı sorunu, en yoğun olarak Roman mahallelerinde karşımıza çıkıyor. Örneğin, Güney Mahallesi 24 bin kişilik nüfusa sahip ve bu mahallede gençlerin %80’i maalesef madde bağımlısı! Roman aileler ise bu mahallerde madde bağımlılığı mücadelesinde yalnız bırakılmış, kaderine terk edilmiş durumda.”

 

Derin yoksulluk ve işsizlik gibi ekonomik sorunlarla mücadele eden Roman mahallelerinde madde bağımlılığının artışına ilişkin açıklama yapan Purçu, “Madde bağımlılığı ve uyuşturucu madde satışının oranı son 10 yılda 25 kat artmıştır. İzmir, Türkiye’de uyuşturucu satıcılığı ve madde bağımlılığı konusunda ilk sırada yer almakla birlikte, emniyet güçleri tarafından yürütülen operasyonlarla sık sık tonlarca madde ele geçiriliyor. Bu mahallelerde madde bağımlılığı bu kadar artmışken, hiçbir yetkili kılını kıpırdatmıyor! Türkiye genelinde, madde bağımlısı olduğu tespit edilen 10 gençten 1’i tedavi edilirken, Roman mahallelerinde tedavi edilmiyorlar. Madde bağımlılığının yaygın olduğu Roman mahallelerine tedavi yöntemleri neden uğramıyor?” dedi.

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - UYUŞTURUCU VE SUÇ OFİSİ’nin 2021 DÜNYA UYUŞTURUCU RAPORU’ndaki verilere değinen Purçu; “Türkiye, en fazla kokainin yakalandığı ülke (20 ton) olarak 1. Sırada! En çok eroinin ele geçirildiği 3 ülkeden biri konumundaRapora göre; Türkiye’de 2019 yılında 347 kişi madde bağımlılığından hayatını kaybetmiştir.” diyerek Türkiye’nin Madde Bağımlılığı hususunda geldiği noktaya ilişkin önemli bilgiler verdi.

 

Valilik, Kaymakamlık gibi makamlara kadar gidip, muhatap bulamayan Roman bir kadın vatandaş, madde bağımlısı olan çocuklarını tedavi ettirmek istediğini, çocuklarının can güvenliğinin olmadığını, AMATEM’lere erişemediklerini üst makamlara iletmesine rağmen herhangi bir adım atılmadığını ifade etti.

 

“YETKİLİLERİ DERHAL GÖREVE DAVET EDİYORUZ!”

 

“Roman mahallelerinde madde kullanma yaşı 10 yaşa kadar düşmüş durumda. Buna rağmen; Valilik, Kaymakamlık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, AMATEM’lerin bağlı olduğu Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı görevini yerine getirmiyor! Sadece polislerin mahallelerde yaptıkları operasyonlar yeterli olmuyor! Bu nedenle, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz! Ne valilik ne Aile sosyal Politikalar İl müdürü, ne de diğer yetkililer bu mahallelere adım atmıyor!” diyerek hükümetin ayrımcı tutumuna dikkat çekti.

 

“İşsizlik, yoksulluk ve eğitim oranlarının düşmesi madde kullanımının artmasına sebep olan en etkili faktörlerdir. Roman mahallelerinde yaşayanlar başta olmak üzere, İşsizlik ve dar gelirli olmanın sebep olduğu psikolojik travmalar, gençliği madde kullanımına itmektedir. Bu nedenle, son yıllarda etkili olan ekonomik kriz, madde kullanımını arttırmaktadır.” diyerek, madde bağımlılığının kaynağına dikkat çeken CHP’nin Roman Milletvekili Özcan Purçu, savcılara seslenerek, “Uyuşturucu madde satma suçundan yakalanan suçluları serbest bırakmayın! Üzerinizde büyük bir sorumluluk var. Satıcıların serbest kalması, bu mahallelerin yok olmasına sebep olacak!” dedi.

 

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, son olarak basın toplantısı sonrası yaptığı değerlendirmede, “Anayasa’nın 58. Maddesi gereği, tüm sorumlular derhal görevini yerine getirmelidir. AMATEM’lerdeki kapasite yetersizliği nedeniyle sık sık gündeme gelen İzmir başta olmak üzere, Türkiye’deki tüm yoksul mahallelerde incelemeler başlatılarak, doğru politika ve projelerin uygulanmasıyla, özellikle gençleri ve hatta çocukları hayattan alıkoyan madde bağımlılığı sorunun çözülmesi, kritik öneme sahiptir.” dedi.

Yorumlar (0)