CHP’Lİ ÖZDEMİR: VAKIF ÜNİVERSİTELERİ EN DÜŞÜK ÜCRET MADDESİNİ UYGULAMALI

Özdemir, “Ülkemizin ve halkımızın içinde olduğu bu ekonomik darboğazı da dikkate aldığımızda bu zamların geri alınması noktasında da bir düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadır. Üniversite sınavlarına girecek olan öğrencilerin ya da mezunların, anayasal hakkı olan bu sınavlara giriş sürecinde aslında bir sınav ücreti alınmaması gerekiyor” görüşünü ortaya koydu.

Vekil Haberleri 08.04.2022, 12:49
CHP’Lİ ÖZDEMİR: VAKIF ÜNİVERSİTELERİ EN DÜŞÜK ÜCRET MADDESİNİ UYGULAMALI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmasında “Üniversiteye giriş sınavlarının ücretsiz olması için düzenleme yapılmalı. Vakıf üniversiteleri öğretim elemanlarının özlük hakları ve en düşük ücret ödemesi konusundaki yasa maddesini uygulamalı, YÖK denetim yapmalı” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, “ÖSYM'nin yapmış olduğu sınavlardaki sınav ücretlerinin, öğrencileri ve ailelerini çok zor durumda bırakıyor” diyerek, “Pek çok merkezî sınavda yüzde 45 ile yüzde 127 oranları arasında sınav ücretlerine zam yapıldı” dedi.

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVLARI ÜCRETSİZ OLMALI

Özdemir, “Ülkemizin ve halkımızın içinde olduğu bu ekonomik darboğazı da dikkate aldığımızda bu zamların geri alınması noktasında da bir düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadır. Üniversite sınavlarına girecek olan öğrencilerin ya da mezunların, anayasal hakkı olan bu sınavlara giriş sürecinde aslında bir sınav ücreti alınmaması gerekiyor” görüşünü ortaya koyarak, “Sosyal devlet anlayışının da bir gereği olarak üniversiteye giriş sınavları ücretsiz olmalıdır. Özellikle de karşı karşıya olduğumuz bu ekonomik süreçte böyle bir düzenlemeye acilen ihtiyaç” olduğunu kaydetti.

Son zamanlarda özellikle vakıf yükseköğretim kurumlarında yaşanan sorunların kamuoyu gündemine geldiğini ifade eden Özdemir şunları kaydetti:

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ EN DÜŞÜK ÜCRET MADDESİNİ UYGULAMALI

“Vakıf üniversitelerinde görev yapan öğretim elemanlarının, özellikle de yetişmesi gereken araştırma görevlilerinin, doktor öğretim üyelerinin karşı karşıya kaldığı ciddi bir sorun var. 17 Nisan 2020 tarihinde TBMM’den geçen bir kanunla vakıf üniversitelerindeki öğretim elemanlarının özlük haklarında oy birliğiyle bir düzenlemeye yaptık. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa bir ek madde ekledik. Bu maddeyle, ‘Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına, unvanlarına göre Devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen ücret tutarından az ücret verilemez’ diyerek yasa maddesi çıkardık. Ancak bugün baktığımız zaman bu kanun maddesi bazı vakıf yükseköğretim kurumları tarafından uygulanmamaktadır. Örneğin İstanbul Nişantaşı, Bilgi ve Maltepe Üniversitesi gibi bazı vakıf üniversitesi yönetimleri bu yasayı uygulamıyorlar. Yasal haklarını talep eden öğretim elemanları ise kesinlikle kabul edemeyeceğimiz bir muamele sonrasında işlerinden çıkarılıyorlar. YÖK’ün bu noktada denetim yetkisini eksiksiz olarak kullanması gerekmektedir.”

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ İLE İLGİLİ ASIL TARTIŞMAMIZ GEREKEN

“Vakıf üniversiteleri söz konusu olduğunda bizim asıl tartışmamız gereken bu vakıf üniversitelerinin sadece isimlerini değiştirmek ya da yeni üniversitelerin kurulmasına karar vermek değildir. İsim değişikliğinin ötesine geçmemiz gerekiyor. Şu soruları mutlaka sormalıyız: Bu üniversiteler gerçekten vakıf mı, özel kurumlar mı? Oluşumları, lobileri, sermaye yapıları ve hangi sermaye grupları var arkalarında? Mali yapıları şeffaf mı? En önemlisi de eğitim nitelikleri nedir?  Buralardaki akademisyenlerin çalışma koşulları, özlük hakları nedir?”

Yorumlar (0)